Reklama

Reklama

Princezna se zlatou hvězdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou na čele (neoficiální název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“, použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. (Česká televize)

(více)

Recenze (442)

heyda 

všechny recenze uživatele

Překrásná VERŠOVANÁ pohádka, ale do 5 hvězdiček mi malinko něco scházelo. Avšak kuchtík je nezapomenutelný. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po novém shlédnutí zvyšuji na čtyři hvězdy. Herecké výkony i režie jsou jednoduše bezchybné, verše skvěle odsýpají a ten Radkem zmiňovaný milý a laskavý humor je vskutku všudypřítomný. Svým způsobem je to jeden z posledních výrazných dozvuků naší prvorepublikové filmové tvorby, tak odlišný od drásavých introspektivních filmů let šedesátých, plný sentimentu a vytváření ideálních světů, ale zároveň řemeslně naprosto dokonale zpracovaný. Kdysi jsem se v diskusi k tomuto filmu přel o tom, jak moc nebo málo je to komunistická agitka... Ten "dobově aktuální pathos", který nalezneme v Pyšné princezně stejně jako v pohádce "Byl jednou jeden král" či v "Císařově pekaři a pekařově císaři", je tu naprosto nepochybně přítomen také. Protože se ale psal rok 59 a ne 52, je samozřejmě už poněkud "zkrotlý". Inu, socialistická lekce je zkrátka součástí naší historické paměti a naprosto přirozeně ovlivňovala a dosud ovlivňuje nejen to co v té době vniklo ale i nás, kteří jsme tu dobu zažili. Můžeme někdy reagovat poněkud přepjatě a pro mladší diváky třebas i nepochopitelně... To je život... Celkový dojem: 75% Zajímavé komentáře: Adam Bernau, Radek99, sportovec ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladší, líbila se mi Princezna se zlatou hvězdou o poznání více, a je vidět, že film s roky až zase tolik nezraje. Od posledního zhlédnutí jsem úplně zapomněl, jak byl začátek filmu exoticky laděný, což mě celkem rušilo - radši bych ponechal čistě český kolorit. Herecky není film vyloženě špatný, nicméně to celé působí až příliš strojeně a například oproti Byl jednou jeden král... postrádá Fričova pohádka až na pár chvilek (zejména z kuchyně) humornou stránku a vytříběnější scénář, který je navíc veršovaný a tím hůř stravitelný. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Verím, že keby som pointu s princezniným prestrojením niekomu vysvetľoval, znela by naivne. Ale na mňa efekt sňatia kapucne fungoval. Ona vážne vyzerala ako myší kožíšek inak. Nuž, šaty robia človeka. A hlavne kuchár bol podarený. Vybrať adekvátnu varechu ako reprezentatívny prvok, je tiež niekedy umenie. Veršovaná vrava ma bavila, piesne a tanečky som zniesol, politický kontext nehľadal. Ani si nemyslím, že by sa ponúkal sám, aj keď zase dosadiť si ho tam nie je problém. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nejpoetičtější česká pohádka a důkaz, že Frič byl ve své době jedním z největších profesionálů nejen u nás a že by se mu vyplatilo zabydlet se v Hollywoodu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Inu, hlavní hrdinové jsou pohlední, vedlejší postavy roztomilé, ale od mládí mne tato pohádka irituje tou nucenou básničkovou mluvou a naprosto odtažitou a řekl bych chvílemi i depresivní výpravou. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro mne má tahle pohádka příliš postav, které mě serou. Bohužel jde o postavy hlavní, zejména princeznu se zlatou hvězdou, prince, zlého prince s velkoněmeckou estetikou a taky toho hlavního kuchaře. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Zvláštní úkaz – pohádka, která je hrozně zastaralá (i na svou dobu), směšná a v některých fázích dokonce nevkusně kýčovitá. Ráž ani Kyselková moc hrát neumí (uchytili by se spíše coby recitátoři) a legrační básnivé dialogy jim ani trochu nejdou. Do toho věčný záporák Růžek, který dal do svého diktátora všechnu sílu. Jenže co na tom všem, zvláštní podmanivovst této pohádky vše vynahrazuje. Nádherný únik do pestrobarevného světa, kde nic neschází a všichni jsou nesnesitelně optimističtí. Přesně tohle od pohádky očekávám a v čase svátečním opakovaně vyhledávám. Princezna se zaltou hvězdou je mým průvodce štědrého dne už dlouhé roky a oproti jiným nemám pořád dost. Skvost! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady těch lepších pohádek, které jsem v dětství viděl opravdu mnohokrát, ovšem do mého TOPU se nevešla. O pověstný fous. Možná i přes menší naivitu samotného příběhu, možná proto, že mi přišel místy dost nevyvážený. Nicméně vtipnost tu rozhodně nechybí, princezna Lada v podání Kyselkové byla pěkná, Pepík Zíma coby princ si taky nevedl vůbec špatně, nicméně nejlepší byl stejně „hlava pomazaná“ Kazisvět v podání Martina Růžka. Mladého Vinkláře v roli kuchtíka bych snad nikdy nepoznal – nebýt závěrečných titulek…60% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Asi nejblíž Mrazíkovi, co se kdy česká pohádka dostala. Tou svojí ubrblaností, dospělou infantilitou a naprostou odtržeností od reality jde vlastně o zhmotnění stařecké senility, která vzbuzuje otázky, zdali ta nemoc vůbec existuje, nebo jde o nevratné poškození mozku generace mých prarodičů tím, že právě vyrůstali na této pohádce. Když se na scéně poprvé objevil princ Arnošt Ledecký, náš kulturní referent, málem jsem se počural. Velký potenciál vidím ve skupinové párty projekci, kdy se budou improvizovaně doříkávat načaté verše. "Už se ti to všechno plete." "Neser princi Teplomete." ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jediná česká pohádka, kde člověku chvíli trvá rozpoznat verše, protože nikdo ze zúčastněných nerecituje, nýbrž jen přirozeně mluví své party. Vzkaz pro pana Zdeňka Zelenku a jeho Šípkovou Růženku: Takhle se to má, prosím dělat. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Když je Lada zahalená v myším kožíšku, je roztomilá. Jakmile ho odloží, no pomlčím... Představu o princeznovské kráse mám zkrátka jinou :) A ač není Pepíček jako Pepíček, ani Zíma nepatří mezi sledovatelné "herce". Poněkud obtížně sledovatelná "klasika". ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která nesmí chybět o Vánocích. Vidíme vše, co se dělo před lety. Grandiózní herecké výkony, které se dnes jen tak nevidí. Příběh je tak jednoduchý, že člověk nemusí vůbec přemýšlet a užívá si každou minutu tohoto filmu. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Řekl bych výchovné, nikoliv angažované a nevkusné. A takové vlastně pohádky mají být. Mají vychovávat děti, učit je rozlišovat co je dobré a co špatné, které charakterové vlastnosti lidí jsou nepřijatelné a odsouzeníhodné a které by naopak slušný člověk měl mít. A opět se nestačím divit, že někteří, – promiňte mi ten výraz – "skrblíci", slovně hodnotí tuto pohádku nadmíru pozitivně, ale plný počet hvězdiček nepřidělí. Máme snad v naší filmové pohádkové pokladnici přenádherných umě natočených pohádek odehrávajících se ve skutečných interiérech zámků, hradů a exteriérech naší krásné země tolik, aby jsme si mohli dovolit "šetřit" hvězdičkovým hodnocením? Myslím, že určitě ne. Pohádka je určena dětem. Pokud se mi pohádka líbila v dětství, je to pro autory odměna, a neměl bych hodnotit pak v dospělosti pohádku pohledem dospělého člověka, nýbrž pohledem dětským, který mi zůstal v dětské mysli. Pro mě zůstala a zůstane tato nádherná pohádka navždy jednou z nejlepších, kterou si může česká kinematografie připsat na svůj účet. I když je z hlediska dnešní doby "sladší", než by mohla být. Na pohádku se musí dospělý člověk dívat a hodnotit s nadhledem. Je určena přece pro děti, nikoliv pro dospělé. Že odpad? Ale fuj TDK!!! :-) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

V rámci české, potažmo československé pohádkové tvorbě se jedná o vysoký nadprůměr, jež je nedílnou součástí každých Vánoc. Je to totiž nádherně staromilská veršovaná záležitost, jaká se dnes již bohužel netočí. Skvělá práce! „To vám, milý princi, nemohu a nesmím říci. Myslete si, že jsem třeba u vás v zámku služebnicí.“ ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Když odhlédnu od angažovaných režimních vsuvek, tak musím říci, že mám tuto pohádku moc ráda. Asi mi připomíná vánoční čas, prostě má pro mě takovou slavnostní atmosféru. Veršovaný jazyk mě zde vůbec neruší, naopak dodává zpěvnost vyprávění. :) I když mi některé postavy a jejich charakteristiky lezou malinko na nervy, tak se tomu spíš zasměju a nějak mi to dojem nekází. Atletický souboj prince a Kazisvěta na konci je nejlepší =D rovněž seznamovačka prince a princezny je trošku legrační. Princ asi po dvaceti sekundách ví, že záhadná paní je líbezná, vlídná, moudá a ušlechtilá. Nevím nevím, jsem asi moc mírná a nekritická i když me většinou režimní vsuvky apod. dost ruší. Myslím, že je to prostě pohádková klasika s pěkným konzistentním příběhem. pozn. až nedávno jsem si všimla, že jednu z vedlejších postav hraje Theodor Pištěk. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Veršovanou pohádku znám celou i pozpátku. Je to jak lék na nemoce, na Boží hod o Vánoce složím kosti na pohovku, než Zíma zmizí na Vlachovku. Ňadra krásné princezny chce dobýt Růžek darebný. Myší kůže hvězdu halí, s Růžkem pěkně vyjebali, další rok je zase pryč, z nebe zdraví Martin Frič. ()

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama