Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Opravdu se jedná o takového černošského Forresta Gumpa. Vypravěčem příběhu je tentokráte Forest Whitaker, kterému podobné role velmi sluší. Bavilo mě, kterak plyne děj a divák se dozvídá hodně zajímavých věcí, kterými se Američani často zrovna nechlubí. Od filmu jsem si mnoho nesliboval, k mému překvapení mě dvě hodinky solidně zabavil. 65% ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Řemeslně perfektně zvládnutá záležitost, která ale může (a zřejmě i bude) neamerickému divákovi připadat nudná a nezáživná. Daniels nemá problém s dobovou atmosférou, kterou tvoří lusknutím prstu a nabízí i některé opravdu velké scény z různých banketů a zajímavý pohled do zákulisí Bílého domu, o němž se nemluví. Problém je v tom, že děj je dost epizodický a někdy se dost vleče. Procházka dějinami USA je moc fajn, jen možná zbytečně komplikovaná a kusá a sledováním historických etap a rodinného života titulního sluhy si tvůrce ukousl možná moc velké sousto a nevyhýbá se při tom některým rodinným klišé. Whitaker v hlavní roli je fantastický, stejně tak i Oprah Winfrey, u nichž očekávám oscarové nominace. Větší camea několika známých jmen v rolích prezidentů jsou velmi příjemná, i když toho vlastně moc nenabízí. Kolem a kolem vzato jde o velmi pěknou žánrovku, která je na můj vkus moc roztříštěná, ale Američanům se určitě bude dost líbit. 70% ()

Reklama

cukorek 

všechny recenze uživatele

Zbytočne natiahnutá minutáž a vŕtanie sa vo viacerých problémoch naraz vyznelo príliš nudne. Namiesto dôkladného životopisného podania komorníka dej skáče hore dole od osudu syna k osudu otca, až sa z filmu stáva propaganda na odkaz M.Luthera Kinga. Ak to malo vyzerať ako film malo to mať podobnú formu ako film Divoký Django, alebo Farba citov. Nakoniec najtrápnejšie použitá fráza bola, keď černoch hovoril černochovi neger. 10% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Butler je dlouhý, skvěle natočený, životopisný film, kterých jsem na podobné téma (tedy utlačování černé rasy) viděl už více, ovšem dovolím si tvrdit, že tento je jeden z nejlepších. A řekl bych, že je i lepší, než 12 years a slave, kterého jsme se sice dočkali až později, ovšem já Butlera viděl až nyní. Dvě věci, které dělají ze snímku nadprůměrnou záležitost? Jednoznačně jistá ruka režiséra Danielse a Forest Whitaker. Jeho proměny ve vizáži a skvělý výkon mě velice mile překvapily. Maskérna je ovšem kapitolou sama pro sebe, protože způsob, jakým si maskéři poradili s obličeji představitelů jednotlivých prezidentů, je velice obdivuhodný...75% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta všetkým, ktorí bojovali za ľudské práva (nielen v USA). Sledujeme to najhlavnejšie obdobie zrovnoprávňovania afroamerického obyvateľstva na živote jedného komorníka v Bielom dome, ktorý sa najskôr o politiku nezaujíma, no keď ste dennodenne v kontakte s americkými prezidentmi a počujete ich rozhovory, ťažko je zostať apolitický. Film však výborne pôsobí aj ako rodinná vzťahová dráma a ťažko hľadať nejakú slabinu, pretože je to naozaj silný a emotívny zážitok so skvelým Whitakerom a hviezdnym obsadením prezidentov. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

Reklama

Reklama