Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 322)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm jak se sluší a patří – patetický, kýčovitý, historicky nevěrohodný. Tedy výtečný. Mel Gibson v roli skotského povstalce Williama Wallace potvrzuje, že mu velcí hrdinové sedí, bitevní sekvence jsou patřičně šťavnaté a krví nasáklé, lovestory patřičně slzavá a konec heroický, jak se sluší a patří. Statečné srdce mám prostě rád, i když u "filozofujících" výlevů páně Wallace na téma svoboda se vždy trochu pousměju. Je to domeček z karet, ale sakra pěkně postavený! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jojo, jako malej jsem si taky s klackem hrál na rytíře. Božský Mel měl navíc k dispozici celkem ucházející ocelovej. Teda klacek. Teda meč. Prostě zbraň. Já nikdy nepřičichl k tomuhle typu heroických filmů, které si vyšťourají z historie holou událost a zabalí ji do holywoodského pláště ušitého z příběhu o hrdinovi bez bázně a vany, přitom čistém jak horský potůček. A aby nebyl sám, hodí se mu k přízni princezna z růže květ, radost pohledět. I když ve skutečnosti se Isabela do Anglie dostala asi dva roky po Wallaceově smrti, rozhodně nebyla žádné pupátko, svého muže Eduarda II. nechala zlikvidovat vražením rozžhavené trubky skrze konečník a dokonce se pokusila odstranit i svého syna (Eduard III., který je zde prezentován jako Wallaceův syn s bezostyšnou samozřejmostí, jako by šlo o nepopiratelný fakt). Filmařsky slušné, ale ani to ho v mých očích nezachraňuje od shovívavého "přišel, viděl, zvítězil." A já se tážu: jak dlouho si sakra my Evropani necháme vykládat evropskou historii podle představ Hollywoodských producentů (a amerikanizovaných Australanů)? Hanba nám, volám rozhořčeně. Je čas na změnu. Nechť se evropská kinematografie začne opět zaobírat vážnými tématy, žádám. To mi to zas nějak ujelo. Dodatek: dne 3.12.2006. Po shlédnutí pěti minut - je to ještě větší sračka, než si pamatuju. Nechutnej kýč. Hodnocení jde o jednu dolu. P. S. Kilt se začal nosit až v 16. století. Druhý dodatek 11.12.2013 speciálně pro uživatele E=mc2: Ty se nebavíš, ty kážeš, proto nemám nejmenší potřebu ti něco vysvětlovat. Jen když někoho začneš ty sám otravovat, nebuď pak dětinský :) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak co se týče hereckého výkonu, dal bych Melovi jedničku s hvězdičkou, ale to bohužel nemůžu říct o tom režisérském, kterým mě dost zklamal. Snímek se mi líbil a zajímal mě do chvíle, kdy to William dostal šípem. Pak to začalo být nudné, nerealistické, docela trapné a "pravá" Williamova smrt (co jsem počítal, tak měl předtím umřít alepsoň 2x) byla téměř bez efektu (myslím toho emočního). Hodnotím nakonec 4*, ale je to velmi těsně (přemýšlel jsem o hodnocení 3/4*), a to díky naprosto dokonalé hudbě, která patří dosud k těm vůbec nejlepším filmovým soundtrackům, které jsem kdy slyšel. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nezdieľam nadšenie prítomných, nakoľko o histórii čo to viem. Keby tam nemontovali onu love story s debilnou pointou, ktorú nechcem prezradiť ako spoiler tak by som tomu dal za 5. Nemôžem ale prekusnúť, že napriek perfektnej kamere, strihu, bojovým scénam a hereckým výkonom má film onu debilnú scenárovú odbočku ( i keď, dostali by ste svoju priateľku na historický film, pokiaľ tam nie je nejaká romantika ?), čím myslím to že "francúzska vlčica" Izabela z rodu Capetovcov, dcéra Filipa IV. ktorý zatočil s pápežom aj s templármi mala v čase smrti Williama Wallacea sedem rokov a žila u tatka v Paríži. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jsem velkou obdivovatelkou historických, akčních a dobrodružných filmů. V tomto případě se mi film o životě významného skotského hrdiny W.W. velice líbil nejen svým zpracování a hereckým obsazením, ale i nádhernou hudbou pana Hornera. Od mládí mi učarovala drsná příroda severu :-) Skotsko jsem i navštívila. Tento film mě chytil za srdce ikdyž tam bylo několik nepravd. Třeba skotské sukně - kilty se na přelomu 13. a 14. stol. ještě vůbec nenosily :-) nebo málokdo ví, že William byl připravován svými strýci na dráhu kněze. :-) ()

Galerie (126)

Zajímavosti (103)

  • Bitva u Falkirku ve filmu je spíše spojením několika bitev a potyček dohromady. Ve skutečnosti se na anglické straně irští bojovníci téměř nevyskytovali, tudíž nemohli přeběhnout ke Skotům. Naopak velšští lukostřelci údajně hrozili přeběhnutím kvůli nedostatku jídla. Bitva byla ve skutečnosti mnohem více statická. Robert Bruce v této bitvě vůbec nebyl, v té době byl v Carricku na jihozápadě. Vyobrazení Bruce jako „zrádce“ je spíše odkazem na bitvu či potyčku o Happrew, kde Bruce společně s jinými anglickými rytíři měl za úkol zajmout Wallace a jeho spojence rytíře, Sira Simona Frasera. Stejně tak zrada dvou skotských šlechticů je převzata z jiné bitvy, která se odehrála v době, kdy byl William Wallace ve Francii nebo Římě, kam cestoval žádat o podporu po prohře u Falkirku. (ajaxx)
  • Když vjíždí anglické vojsko mezi skotské vojáky, tak jde vidět, jak jeden z kaskadérů na koni má k sobě připevněné ocelové lanko, které ho při nárazu strhne na zem. (Jimmy15)
  • Při nájezdu anglického vojska na skotskou armádu můžeme v jednom ze záběrů na anglické vojsko vidět v levém dolním rohu auto. (orkadimenza)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama