Reklama

Reklama

Strach a hnus v Las Vegas

  • USA Fear and Loathing in Las Vegas (více)
USA, 1998, 118 min

Obsahy(1)

Cesta do hlubin amerického snu a vlastního vědomí i nevědomí. Snímek Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas je filmovým přepisem knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona. Kultovní autor ve svém literárním díle z roku 1971 líčí bizarní zážitky, jež prožívá jako novinář Raoul Duke se svým právníkem (jemuž říká Dr. Gonzo) na cestě z Los Angeles do Las Vegas, kde má pořídit reportáže ze závodu terénních motocyklů a bugin Mint 400 a následně z celostátní konference okresních státních zástupců, věnované boji proti drogám. Oba protagonisté se po hráčském městě pohybují ve věčném drogovém opojení, které neustále přiživují z nepřeberných zásob psychotropních látek doslova všeho druhu. V tomto stavu se dostávají do nejrůznějších absurdních situací a kniha i film jsou vlastně jakýmsi zúčtováním s obdobím 60. let, onou dekádou převratných kulturních a společenských změn, neodmyslitelně spojenou s psychedelickou explozí. Při adaptování knihy se Terry Gilliam poprvé sešel se scenáristou Tonym Grisonim, s nímž později spolupracoval na filmech Krajina přílivu (2005) a Muž, který zabil Dona Quijota (2018). Při samotné realizaci uplatnil svůj výrazně vizuální filmařský styl a smysl pro inscenaci horečnatě halucinačních filmových výjevů. Obrazu drogového vnímání odpovídá hektická kamera, prudký střih a bohatá zvuková stopa. Nesporně zajímavým atributem snímku je herecké obsazení, a to především brilantní výkony Johnnyho Deppa a Benicia del Tora v hlavních rolích, kteří jsou oba téměř k nepoznání. V dalších rolích se objevují známí herci Christina Ricciová, Tobey Maguire, Harry Dean Stanton, Cameron Diazová, Ellen Barkinová, Gary Busey a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (850)

Radko 

všechny recenze uživatele

Odviazaný úlet dvoch parťákov s kufrom plným drôg sa časom stráveným v Las Vegas mení na nočnú moru. Podobne ako kvetinové obdobie 60. Rokov 20 storočia skončilo po vojne vo Vietname tupým marazmom kultúrne diétnych rokov 70. Sympatickí hrdinovia sa menia na ľudsky odpudivé hovädá, neštítiace sa ničoho. Každé povzbudzovadlo je dobré, všetko je dovolené. Najmä právnik Gonzo sa statočne činí. V ríší tupého konzumu sa halucinačná vízia kryje s realitou. Všetko podané skvelým obrazom, zaujímavo vystihujúcim stavy po požití jednotlivých látok (pobavili stavy po čuchaní éteru) podfarbené vynikajúcou hudbou (ukončené Vivat Las Vegas! mojich obľúbených Dead Kennedys) a čiernym humorom. Pritom nejde len o samoúčel ale aj o presné ukázanie zlomu kultúrneho boomu a čo z neho zostalo; kde sa dostala spoločnosť uprednostňujúca zážitok, či bombastickosť pred poznaním, spiritualitou a vnútorným prežívaním. Pozn.: vo filme vidieť ruky Benicia del Tora s krvavohnedými fľakmi. Nejde o maskovanie, herec si skutočne zahasil cigaretu o ruku, pre prílišnú brutálnosť bola scéna vystrihnutá. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Začal bych pleškou Johnny Deppa, která mně neobyčejně lezla na nervy. Naštěstí valnou většinu filmu byla zakrytá štylovým kloboučkem. To je asi z negativních dojmů z filmu vše. Terry Gilliam tvoří zvláštní filmy a většinou nevhodné pro mě. Tento film je však velkou vyjímkou, protože se mi velmi líbil. Všeobecně filmy o drogách u mě sklízí většinou pozitivní ovace. Myslím, že Johhny Depp i Benicio Del Toro, hráli přesně to, co po nich bylo vyžadováno a hráli to dokonale. Bláznivá jízda napříč Vegas v neustálém drogovém opojení. Myslím, že čím víc má člověk drogových zkušeností a hlavně čím dal si troufl zajít, tak tím víc bude film obdivovat. Osobně si myslím, že všechny stavy zúčastněných byly vykresleny s velkou přesností. Já jakožto člověk, který má určité hranice, které by nepřekročil to vidím, tak na 4*. Pěkný hudební soundtrack a spousta srandy mě v mém hodnocení jen utvrzuje. Já se bavil a nebojím se film doporučit, i když je trochu jiný, nemá hranice a dovolí si zajít kamkoliv. ()

Reklama

rikitiki odpad!

všechny recenze uživatele

Dvě fetky melou bláboly a dělaj bordel ve Vegas. Je to asi tak zábavné, jako když sedíte v hospodě, když nemůžete pít a pozorujete kámoše, jak se zlívaj pod obraz. Chvíli to může být sranda, ale pak už je to jen otravné. Tady tyhle dvě nicky navíc obtěžují a ohrožují okolí, aniž by se dostavil nějaký pocit studu nebo aspoň sebereflexe. Dokonce jako by se cítily, nevím proč, nadřazeně. SHRNUTÍ: ˇFeťácká jízda, kterou si můžou užít snad jen zúčastnění, ale nejsem si tím jistá. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Wait, we can't stop here. This is bat country!" _____________ Netopýři, dinosauři, čerti, Tobey Maguire, Lucka na obloze s diamanty, pot, krev, slzy, splašky, košík grepů, jeden kufřík plnej drog a halušky od nevidim do nevidim.... To vše a nejen to jako kaleidoskop drogového opojení v týhle tuctový šílený jízdě kabrioletem skrze vědomí i nevědomí města hříchů, Las Vegas, jejíž šoférem je démonický Johnny Depp. Zároveň jde nejen o dost pesimistickou dobovou sebereflexi a pomyslný epitaf éry hippies, amerického snu, acid culture a zlatých šedesátých, ale i nekompromisní disstrack na předražený hotelový pokoje.... Terry Gilliam prostě ví jak divákům zamotat hlavu a obrátit jim žaludky vzhůru nohama, protože tohle psychedelický audiovizuální terno se fakt těžko popisuje; halucinogenní [až klaustrofobickou] kamerou počínaje, omamným vizuálem a neonovejma barvičkama konče – a v tom přeci jen tkví nejen samotná výjimečnost, ale i onen status kultu. No a Johnny Depp & Benicio Del Toro jsou ve svých rolích [jeden s pleškou, druhej s pivním pupkem] naprosto k nepoznání, o to víc v nich excelují.... nehorázná šleha tenhle film, navíc přesně podle mýho gusta. Soundtrack boží! ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mi bohužel/bohudík (nehodící se škrtněte) nesedl. Snažil jsem se ho brát tak-jak-je, bavit se z něj, "poučit" se z něj, pochopit ho. Nic nepomáhalo. Film jsem dokonce vypnul a vrátil se k němu za pár dní; a to ve víře, že prozřu a konečně pochopím jeho sílu, hloubku a neskutečnou zábavnost nic se však nezměnilo skutečně nic. Poznámka: Film imho dostatečně dobrý do archívu DROP-IN; všichni na odvykačce by se mu však měli vyhýbat velkým obloukem. ;o) ()

Galerie (62)

Zajímavosti (33)

  • Raoul Duke (Johnny Depp) je zastaven policistou (Gary Busey) Kalifornské dálniční hlídky, který ho pronásleduje Plymouthem Satellite z roku 1974. Film se ovšem odehrává v roce 1971. (J.F.B.)
  • Snímek je adaptací knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona, která u nás vyšla pod názvem „Strach a svrab v Las Vegas“. (Olík)
  • V mnoha ohledech kontroverzní film byl premiérově uveden na prestižním filmovém festivalu v Cannes, kde soutěžil o hlavní cenu. (Zdroj: Česká televize)

Související novinky

P. T. Anderson chystá detektivku

P. T. Anderson chystá detektivku

02.01.2013

Jeho Mistr figuruje ve většině výčtů nejlepších filmů roku a pravděpodobně se objeví i v oscarových nominacích. Jeden z nejosobitějších tvůrců v současném Hollywoodu už se ale naplno věnuje dalšímu… (více)

Reklama

Reklama