Reklama

Reklama

WikiLeaks

  • USA The Fifth Estate (více)
Trailer 1

Příběh o zrodu webové stránky WikiLeaks a jejím negativním dopadu na přátelství hlavních protagonistů... Mladý německý novinář Daniel Berg se seznámil na internetu s vizionářem a bojovníkem za právo znát informace v jejich co nejméně zkreslené podobě, Julianem Assangem. Přemluví Berga, aby s ním spolupracoval na internetové stránce WikiLeaks, která bude mít za úkol odhalovat kauzy o zneužívání moci ze strany vlád a mocných tohoto světa. Oficiální média začínají brát WikiLeaks jako sobě rovnou. Assange chce stále větší kauzy. A tak, když se mu do rukou dostane video z Iráku, kde jsou zabiti dva novináři americkými vojáky, neváhá ho zveřejnit. I přes odpor Berga začne uveřejňovat ohromné množství amerických diplomatických depeší, které svým obsahem nejenom, že destabilizují mezinárodní vztahy USA, ale také mohou dostat do ohrožení života ohromné množství lidí po celém světě. (Nova Cinema)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (123)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Scenár ušiel. Pokiaľ sa teda zaoberá informáciami. Dialógy tiež, problém je vo vykreslovaní charakterov jednotlivých postáv, (s výnimkou dua Tucci - Linney) buď úplne neživotnými, alebo klišé prerastajúcimi až po hranicu karikatúry vlastného povahového stereotypu. Celý Guardian je postavený na troch odlišných charakteroch; Thewlisovom novinárovi, ktorý si všetko dovolí a vždy mu to prejde; Jeho šéfovi, ktorý to zakaždým toleruje, pretože mu (viditeľne) vo všetkých smeroch nesiaha ani po kotníky; A kritickom oponentovi, ktorý - aj so svojou skepsou - dostane vždy na prdel a Assange ho zakaždým uzemní, nejakým divácky omračujúcim faktom. Sám Assange, je podľa očakávaní učebnicový príklad excentrického intelektuála (typ Steve Jobs), ťažiaci z najznámejšej úlohy herca, jeho zosobňujúceho. A Brühl (opäť typický) pragmatický nemec. Všetci ostatní sú len do počtu.. Vedľajšie linky celkom mimo; Detstvo a pôvod bielych vlasov, ani opakujúce flashbacky nemajú pre príbeh ani formu žiadny význam; naopak, osud whistleblowera mal byť rozoberaný viacej, viacerými postavami a dĺžku mohol (nenásilne) natiahnuť podstatne rozumnejším a pre tému zmysluplnejším spôsobom, ako zbytočné prestrihy na detstvo, či opakovanú rovinu "vnútra" wikileaks. Režisér nato takmer nemal a vytvoril chaos snažiaci sa o presahy, fungujúci (opäť), len v kontexte skutočných udalostí a faktov.. Kameraman nato pre zmenu nemal vôbec; pseudogreengrassovský štýl, chaos ešte posilnil, miestami už vážne iritujúcim spôsobom (keď napríklad kameru pri detaile, odrazu len tak hodí do strany).. Na záver to chvíľu vyzeralo na patetický monológ, vzápätí našťastie prerušený, vystriedaný vynikajúcim Assangeho doslovom. Herci zachránili čo pokazila réžia, kameru zachrániť nešlo, avšak veľmi šikovný scenáristický ťah, podať príbeh z dvoch rôznych uhľov pohľadu (Brühl / Cumberbatch), povyšuje Fifth Estate aj cez jeho negatíva, na politicky (takmer) korektné a hlavne nezaujaté, inteligentné dielo. 70%. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

WikiLeaks představuje takovou rychlo exkurzi kolem dění, vzniku, průběhu a vlastně i konci této webové stránky, ovšem skutečně rád bych zdůraznil výraz rychlo, jelikož do těch dvou hodin tvůrci napěchovali tolik informací a postav, že se vlastně jedná jen o takový více než povrchový nástin veškerých událostí, spojených s existencí této stránky, takže na nějakou hloubější studii ať už jakéhokoliv momentu, natož pak postav může divák rovnou zapomenout, a zároveň je nutné podotknout, že i celé to zpracování mi přišlo až příliš ,,černobílé,, , čímž mám na mysli především až naivně rozdané charakterové karty ústřední dvojici hrdinů, z nichž jeden byl ryze kladná postava, a naopak ten druhý působil jako totální arcipadouch, ale že by tomu takto bylo i ve skutečnosti, tomu nemůže věřit snad nikdo. Nehledě na to, že si tento fakt zřejmě uvědomovali i samotní tvůrci, takže se v závěrečném epilogu pro jistotu pojistili, že to v podstatě ale ani takto vlastně vůbec nemuselo být a ať si vybere pravdu sám divák, což považuji jako upřímně za dost ubohý tah. Co se jinak třeba spádu týče, ten nelze filmu vytknout, nicméně zrovna v tomto žánru to není zrovna to nejpodstatnější, atmosféra pak působí také poměrně dobře, stejně tak i napětí, ale i zde musím zopakovat, že vzhledem k provedenému zpracování prostě i tyto disciplíny ve výsledku zcela ztrácí na síle a funkčnosti. Závěrem ještě mohu zmínit obsazení, čítající mnoho známých a výrazných jmen, ale ani v tomto ohledu nedošlo k nějaké přesvědčivější události, která by nějak zásadněji změnila celkově matný dojem z celého filmu. Mě zkrátka tato podívaná filmově, a především ani informačně vůbec nezaujala, ani mě nebavila, a myslím, že takto by prostě životopisné, respektive filmy natočené dle skutečných událostí, vypadat skutečně neměli. ()

Reklama

666Carnage 

všechny recenze uživatele

WikiLeaks asi zveřejnilo moc věcí a tak přišla revoluce kde se budoucnost cpe dopředu a vědět všechno je prý velká moc. Benedict Cumberbatch hrající zakladatele WikiLeaks podal dobrý výkon. Možná, že ten člověk to myslel i dobře ale nevim jestli všechno dát na net je úplně výhra ale tak co tohodle muže hnalo dopředu jeho ego a touho za tim říct všechno. Docela se divim, že ten člověk ještě žije potom všem co dal na net a co všechno tam může ještě dát. Daniel Brühl mi přestává být tak protivný. Film docela ušel dozvěděl jsme se něco novýho ale nijak zvlášť mě to teda nebavilo. 55% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co je na tom filmu tak špatného, že tu má relativně slabých 62 procent? To, že není, respektive nemusí být podle pravdy? Jasné, Wikileaks byl web, který dal na pravdu a nic než pravdu, zatímco tenhle film pracuje s námětem a dělá si s ním co chce, hlavně aby filmařsky bavil a diváci neupadali do letargie. Přitom ale Benedict a Daniel byli skvostní! Stejně tak, jako se tvůrcům povedlo vstoupit do světa tohoto tématu. Sice mi toho moc neřekli (byť přeskakovali z jednoho tématu na druhý), ale pořád řekli dost na to, abych si dokázal udělat představu, co se zhruba stalo a komu Julian Assange šlápnul na kuří oko. Ono přeci jen, zveřejnit fakta, která způsobila pád islandské ekonomiky a zveřejnit americké diplomatické depeše je přeci jen jinej level. Z filmu je nicméně patrné, že Julian je sebevědomej magor, protože jinak by nikdy nedokázal to, co dokázal a také fakt, že na americkou diplomacii se prostě nešahá. Amíci jakýkoliv náznak útoku na jejich stát trestají smrtí a je jim vlastně úplně jedno kdo je proti nim...ale to už je zase diskuze na jiné téma a v jiné době. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kauzu WikiLeaks jsem sice vnímal, ale zvláštní pozornost jsem jí nevěnoval, takže jsem mylně očekával thriller, ve kterém se dvojice Assagne-Berg žene za odhalováním jednotlivých kauz, přičemž jim na paty šlapou pohůnci mocných, kteří chtějí jejich řádění zamezit. Ale tohle byl jen dlouhý a nudný zmatek se špičkovým mezinárodním obsazením, ze kterého občas probleskla informace o nějakém skandálu. Upřímně řečeno měl jsem velké potíže vůbec to dokoukat. 15% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Julian Assange (Benedict Cumberbatch) se na ekvádorské ambasádě v Londýně skrýval od roku 2012 do roku 2019. Poté, skrze nové prezidentské volby v Ekvádoru a údajně skrze „porušení podmínek azylu“, byl z ambasády vykázán a následně předán britským trestním orgánům. (Nick321)

Reklama

Reklama