Reklama

Reklama

WikiLeaks

  • USA The Fifth Estate (více)
Trailer 2

Příběh o zrodu webové stránky WikiLeaks a jejím negativním dopadu na přátelství hlavních protagonistů... Mladý německý novinář Daniel Berg se seznámil na internetu s vizionářem a bojovníkem za právo znát informace v jejich co nejméně zkreslené podobě, Julianem Assangem. Přemluví Berga, aby s ním spolupracoval na internetové stránce WikiLeaks, která bude mít za úkol odhalovat kauzy o zneužívání moci ze strany vlád a mocných tohoto světa. Oficiální média začínají brát WikiLeaks jako sobě rovnou. Assange chce stále větší kauzy. A tak, když se mu do rukou dostane video z Iráku, kde jsou zabiti dva novináři americkými vojáky, neváhá ho zveřejnit. I přes odpor Berga začne uveřejňovat ohromné množství amerických diplomatických depeší, které svým obsahem nejenom, že destabilizují mezinárodní vztahy USA, ale také mohou dostat do ohrožení života ohromné množství lidí po celém světě. (Nova Cinema)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (123)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Okolnosti vzniku a působení WikiLeaks jsou určitě zajímavé, jen mi přišlo, že film tak trochu klouže po povrchu a jakoby se bál jít více do hloubky. Místo toho se zaměřoval na hašteření (plynoucí z rozdílných názorů) mezi hlavní dvojicí. Na druhou stranu je to ale podané poměrně přehledně a pro běžného smrtelníka je to velmi dobře stravitelné. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Film o strete dvojch rozdielnych osobností a pováh. Juliana Assangea a Daniela Berga, ktorí na začiatku sledujú spoločné ciele a majú spoločnú víziu o zmene sveta prinášaním pravdivých informácií o dianí na ňom v závere však zistia, že ich predstava o pravde a jej interpretácii je predsa len odlišná a nezlúčiteľná. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že tento film je tiež len jednou z verzií možných právd a vyberá si cestu, ktorou nám ju chce podať.Táto pravda je sprostredkovaná prostredníctvom spomienok Daniela Berga, ktorý samotný pohľad na mnohé udalosti iste skresľuje avšak nemožno povedať, že by verzii Juliana Assangea nebol daný priestor, naopak tá jeho pravda je tam tiež všade prítomná a v závere ešte trošku znásobená. Celý kameň úrazu filmu možno tkvie v jeho neprehľadnosti a od diváka neznalého problematiku týkajúcu sa fenoménu WikiLeaks vyžaduje úplné sústredenie čo však ešte stále nezaručuje jeho pochopenie. Ja som však tento nedostatok ochotná prehliadnuť vzhľadom k tomu, že samotná prezentácia predstáv a myšlienok oboch hlavných hrdinov o pravde a o tom prečo vlastne u nich na záver došlo k vzájomnému bolestnému odcudzeniu mi je z filmu viac ako zrejmá, aj napriek tomu zahlteniu množstvom prebytočných informácii, isteže v tomto filme išlo aj o ne, len škoda že niekedy bohužiaľ vyhrávali nad samotným dejom. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z filmu cítím takový nenaplněný potenciál. Asi není snadné vytvářet film o něčem, o čem nikdo raději pořádně nic neví. Bill Condom si zřejmě ani nemohl příliš troufnout na nějaký ten agresivní snímek. To by jej mohlo také stát jeho plodnou režisérskou kariéru. Cumberbatch sice sype na diváky jednou motivační moudro za druhým, ale všechny vyznívají celkem nijak, ba dokonce skoro až negativně. Těžko odhadovat, zdali se tak stalo nedopatřením, nebo se film krotí zcela záměrně. Na duo Cumberbatch Brühl se koukalo pěkně. Počítal jsem s malinko větší účastí číče Carice van Houten, která se nakonec objevila asi ve 2 až 3 dialozích. Pokud se na snímek chcete náhodou kouknout kvůli ní, raději zvolte něco jiného. Film je v mnoha směrech úplně brutálně umírněný, proto nemá nejmenší potenciál někoho oslnit. Na 3 * bych to přeci jen viděl. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý, veľmi znepokojivý film o tom, aké dôležité sú informácie, teda pravdivé informácie. Pre všetkých, ktorý aspoň raz zapochybovali o dôveryhodnosti zdrojov. Brať to ako film, skáčete po celom svete, herecky perfektné ( Vikander v červených oných, hmmmm ), digitálne trochu nedotiahnuté. Ale skôr pri tomto filme ide o ten obsah, ktorý má. O zdelenie myšlienok, iného pohľadu. Samozrejme, určite to bolo upravované a veľa vecí možno ostalo zamlčaných, ale ako prvotný náhľad do problematiky bohato postačujúce. 4 z 5 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je pomalá a nepříliš zajímavá. Jakmile se ale začne řešit americký voják, který jim poskytl informace, tak to začíná mít obrovský spád. Jinak mám na tvůrce stránky wikileaks rozporuplné názory. Na jednu stranu s nimi souhlasím, jen ať svět ví, co firmy a banky dělaj za svinstva. Na druhou stranu, vypustit do světa tajné vojenské informace, je obrovská nezodpovědnost, která mohla vést až k rozpoutání války. Pokud jde o herce, tak jak Cumberbatch tak Bruhl byli opravdu dobří. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Postava „Ziggy“ je založená na dobrovoľníkovi WikiLeaks Sigurdurovi Thordarsonovi, ktorý sa neskôr ukázal ako informátor FBI. (Arsenal83)
  • Film silně krityzoval Julian Assange. Prý nepopisuje podstatu serveru WikiLeaks a je shovívavý k americké vládě. (morgos)
  • Do úlohy Daniela Domscheit-Berga bol obsadený James McAvoy, ktorý však kvôli účinkovaniu v divadelnej hre Macbeth musel odstúpiť. Nahradil ho Daniel Brühl. (ti88na)

Reklama

Reklama