Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

otík 

všechny recenze uživatele

Ještě ucházející vinnetouovka, kde cílem mělo být dobrodružství Old Shatterhanda. Jenže skutek utek a když vám hlavní hrdina filmu hlavní válečnou scénu stráví u kůlu s rukama v okovech, není něco v pořádku. Dvě třetiny filmu ujdou, ta poslední je vyloženě nezvládnutá. Sice nájezdy Indiánů na pevnost jsou slušně natočené, ale celé to vůbec nedává smysl, obzvlášť ve spojení s naprostou nečinností Vinnetouova pokrevného bratra.  Jde o totální průměr, kterému zcela chybí kouzlo klasické trilogie a Pokladu. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Není to Vinnetou, je to béčkový hollywoodský western s áčkovým rozpočtem. Vinnetou a Old Shatterhand do toho vlastně ani nepatří. Postav je jak na orloji, takže všichni jsou vlastně v pozadí, některé postavy ani nemají v ději moc opodstatnění. A je to dost nuda. Ale občas je to dost drsný, to jo. Nejdrsnější scéna je samozřejmě spálení Burkerova ranče a jeho následná konfrontace s desátníkem v jeskyni. Padouši jsou skutečně ohavní, hrdinové v podstatě bezmocní a jejich vítězství v podstatě závisí na jednom blbém rozhodnutí zlého desátníka a na náklonnosti starého generála. Což není dobře. A to, že Shatterhand se kamarádí se štětkama, taky ne. Jinak už vím, proč si Guye Madisona nikdy nemůžu oblíbit. Tady je to ultrahnusák. Podpořeno vynikajícím Adamírovým dabingem. "Můj bratr neschvaluje mé rozhodnutí?" "Je špatné!" (Vinnetou rozhodne špatně!!!) ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ze všech zfilmovaných mayovek-indiánek se mi v dětství líbila nejvíc tato. Proč? Neumře tam Vinnetou (předpokládám, že tohle není spoiler :), ani jeden z "bratrů" neskončí se zlomeným srdcem a nehraje tam Götz George. Mimoto se mi líbilo, že se Olda chová konečně víc jako normální chlap než jako svatý obrázek. Z dnešního pohledu ale slabiny vidím. Tak například, ten ubohý chlapec, co viděl smrt svých rodičů, je TAK traumatizován, až divákovi srdce usedá a noha cuká, aby scénáristu nakopla. Vinnetou bojuje s Velkým Medvědem po vzoru středověkých rytířů (kopí, šerm & akrobacie) plus jsou tu ty hudební a taneční vložky. Skoro jsem čekala, kdy padouši rozbalí kozáčka a někdo z ústřední dvojice ve vhodnou chvíli spustí Sou fár tu ju aj méj... ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Indoši sú opäť raz v srabe a zachrániť ich môže iba veľký blondýn s opakovačkou. Tentoraz to však nebude taká idylka, všetko je temnejšie ( príbehovo aj vizuálne ), Winnetou ťahá do boja proti belochom, Old shatterhand robý chyby a výsledkom sú zabité deti a záverečný megamasaker plný mŕtvych červenokožcov i vojakov ( a fasácka explózia ). Okrem toho je tu aj jedna extra prismahnutá ganguro indiánka Paloma a hudobný motív ktorý mi nápadne pripomínal Sedem Statočných. Vcelku sa to však dosť ťahá, temnejšia Mayovka postráda niečo o čo by sa dalo oprieť a tak je z toho len "obyčajný western". To znamená dobrý a to je za tri. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Byl už Vinnetou po smrti, nebo ještě ne? Sám nevím. Zmatek kolem jeho úmrtí to byl fantastický. Karl May byl tak barvitý vypravěč, že ani jeden film podle jeho úžasných literárních předloh, nebyl podle mých představ. Dokonce se objevily i výblitky. Film věnovaný Lexi Barkerovi, respektive Old Shatterhandovi, je otřesná nuda. Absolutní šeď. Ani jedna strhující scéna. Ani jeden zapamatovatelný moment. Fajn, Lex Barker byl super Olda Šetrnej, ale proč, kurva, musel hrát v pomalé, rozvláčné a ničím zajímavé píčovině?! Nemám z dějového hlediska co vyzdvihnout. Kamera je na rok vzniku hodně velkolepě krajinářská. Na hd televizích už sice trpí nedostatky, ale přesto je to zřejmě to jediné, co stojí za pochvalu. Casting je úděsný. Jugoši s Němci dohromady. Kurva, hned jsem spolehlivě poznal Nenada Mamrda od Hanse Dietricha Štetkeho. Trapný casting si mohli odpustit. Lex Barker si zasloužil stonásobně lepší film. Tohle bylo nudné, roztahané nic, které už pomalu ale jistě prohlubovalo citelně chybějící tvůrčí invenci v sérii i chybějící řemeslné schopnosti režiséra. Tenhle film sice není tak hrozný jako podřadné výtvory typu "Vinnetou a míšenka Apanači" či "Old Firehand", ale mě absolutně jeho výsledné zpracování nenadchlo a nebavilo. Tohle mělo s Karlem Mayem společného tak maximálně jméno titulního hrdiny. 40% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Představitel Tujungy, Francouz Alain Tissier, byl objeven jen několik dní před začátkem natáčení. (hippyman)
  • Nápad natočit mayovku dostal Brauner už v prvních dnech po premiéře Pokladu na Stříbrném jezeře. A protože zjistil, že se Wendlandt chystá natočit film Vinnetou, zaměřil se na jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda. (hippyman)
  • Snímek je nejdražší Mayovu adaptací a zároveň jedinou, která byla natočena na 70mm film. (Terva)

Reklama

Reklama