Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

KrajicHlad 

všechny recenze uživatele

Zábava náramná. Old Surehand jako parodie na mayovky. Něco výtržků: Vinnetou v sedle několikrát zdravící ty dole z ideální skály, / důmyslně zaranžované setkání Old Surehanda s Vinnetouem zrovna na místě s kaňonem jako tím nejvhodnějším pozadím, / Wabble, který po dvou letech poustevnického ústraní nepozná svého přítele Surehanda, avšak přesvědčí jej dvojitý průstřel plechového talířku ze vzdálenosti tří set metrů, jak je konstatováno (ale to následné Dalimilovo „Joohnny!“ vskutku stojí za to!), / svíčka, jíž se na několika zřejmě dramatických záběrech zoufale nedaří (naštěstí pro pozdějšího Lucky Luka, Mr. Girottiho) propalovat lano se zavěšeným krápníkem, / Komanč, který zdvořilým gestem nabídne Surehandovi místo v kánoi, / jiný Komanč pracující na hlavní úvazek pro armádu, ale stále s citovými vazbami ke svému národu, jenž slovy Old Surehanda zradil, a tak jej jinak milý OS musel zastřelit a nechal si to poté odkývat náčelníkem, pro kterého ten nebožák na vedlejšák pracoval, / a další taková a jim podobná naděleníčka… To nejpůvabnější jsem si nechal na závěr: Úchvatný dabing! Dalimil Klapka ve vrcholné formě předvádí hned pětiroli, a to velmi členitou, proplouvá si od seriózního soudce přes úsečného komančského zvěda až ke kňouralovi Wabbleovi. Další výkony pak umocňují parodickou sílu zhlédnutého - všeho všudy v devíti si troufli na celý film (z nichž Petra Hanžlíková, Jiří Štěpnička a Stanislav Fišer si dali pouhou jednu roli a Daniela Bartáková s Janem Pohanem dvě) -, zejména pak „vyniká“ podání ostatních „víceroláků“, kteří se Dalimilovu řádění ani na versty nepřiblížili. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Náhodou..skvělá acke, dobrá hudba a dobže zvládnutý knižní příběh. Stewart Granger jenom solí hlášky,střílí a mlátí padouchy....hrát navíc umí líp než Brice a role mu sedla přesně na tělo....nevím co máte dle mě je to jedna z opravdu nejlepších Mayovej hned po Pokladu na Stříbrném jezeru a úplně prvním Vinnetou... ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slabý odvar Mayovek, který sráží dolů především (alespoň pro mě) vysoce nesympatická postava Old Surehanda (old se opravdu hodí, na místě by byl mladší představitel) a velmi sporadický výskyt Vinnetoua. I když, scény s Vinnetouem jsou i tak ubohé - buď vykukuje za kamenem a slyší vše potřebné, nebo střílí jako snajpr na kilometr daleko bez míření. Ono vůbec mnoho scén je silně přitažených za vlasy, neuvěřitelných, tím i nezajímavých, kdy divák spíše kroutí hlavou a diví se, co vše si k němu tvůrci filmu dovolí. Nejkřiklavější je to, že se vlastně ani nesnaží vymyslet něco nového, ale prostě točí dokola stále stejné zápletky a jejich rozřešení. Jednou za čas koukatelný film, ale spíše nepotěší. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dám tři, i když mě Surehandův úsměv lěze poměrně dost na nervy. Ale - Surehand je větší frajer než Firehand, příběh slušně jede kupředu a Vinnetou je prostě Vinnetou (i když je na plátně trestuhodně krátkou dobu). Hlavně ale film pořád patří mezi skupinu filmů, které drží u života Mayův prototyp Divokého Západu (což není u všech něměckých pokusů samozřejmost), včetně barvotiskových výjevů Skalistých hor (já vím, já vím..) a silného etosů přátelství a spravedlnosti namíchaných mimo jiné s protikladnou samozřejmostí, s jakou se v tomto světě umírá (Surehand po zabití protivníka nehne brvou, stejně tak jako přihlížející okolí) Ano, tak si Maye pamatuji, tak se už určitě nikdy točit nebude. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hrozná šaškárna. Old Surehand je hodně old a hodně sure a to mě sere, hlavně když přihlídnu k tomu, jakyho dělá americkýho machra. Třeba že umí střílet z pušky jednou rukou. Ale pro mě je to pořád jenom dědek s oprděnejma gatěma, sakem jak od Kárla Lagerfelda a ksichtem jak kdyby ho vystřelili z děla. Na Old Shatterhanda zdaleka nemá, ani se mu nepřibližuje a vubec se nedivim, že se spolu ve filmu nepotkali. Pak je mi taky podezřely, že tady zas hraje Terence Hill, když hrál v několika předchozích dílech jiné postavy. Člověk si začiná řikat, že na divokym západě asi žilo hodně dvojníků. Taky Vinnetou byl uplně odstrčenej, ale rači měli odstrčit Surehanda... nebo mu strčit něco do pusy, aby už držel hubu. Tenhle film a hlavně Stewart Granger je prostě sračka. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • V tomto snímku byl poprvé ve filmových Mayovkách přepaden vlak. Filmaři si pro tyto účely vybrali soutěsku u Benkovacu a vystačili si pouze se stovkou metrů trati. Použita byla stará lokomotiva z filmu Vinnetou I. (hippyman)
  • Keď v závere filmu vystriehne Old Surehand (Stewart Granger) v jaskyni generála, prekvapí ho výstrelom zo svojej pušky – winchestrovky. Vzápätí touto puškou drží generála v šachu. Nenabije si však pákou nový náboj do komory, a tak by na generála aj tak nemohol vystreliť. (ČSFD)
  • Mzda hlavních tvůrců snímku: Stewart Granger (Old Surehand) 340.000 DM, Pierre Brice (Vinnetou) 80.000 DM, Larry Pennell (Generál) 40.000 DM, Letitia Roman (Judita) 25.000 DM, Mario Girotti (Toby) 25.000 DM, Erik Schumann (Miller) 10.000 DM, Wolfgang Lukschy (Soudce Edwards) 5.000 DM; Alfred Vohrer (režie) 100.000 DM, E. Keindorff / J. Sibelius (scénář) 50.000 DM, Horst Wendlandt (producent) 40.000 DM, Karl Löb (kamera) 20.000 DM, Martin Böttcher (hudba) 9.000 DM, Irms Pauli (kostýmy) 4.000 DM. (hippyman)

Reklama

Reklama