Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na „Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva". Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení... (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (73)

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem od filmu čekala daleko víc. Možná proto, že je v popisu uvedená pouze komedie. Já osobně bych film označila za čistě romantický film. Občas se objevila vtipná scéna nebo hláška, ale jinak nic moc ... U filmu jsem se zasmála možná třikrát ... Každopádně Kryštof Hádek byl jako vždy skvělý, stejně jako Miroslav Etzler. Navíc jsem si opravdu užívala jejich angličtinu, která je prostě skvělá! Celkově ale film hodnotím třema hvězdičkama ... Občas jsem se u filmu i nudila, příběh byl možná trošku roztahanější a pak samozřejmě ta romantika, kterou zas až tak na plátně nemusím ... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako rozený lingvista, který umí švédsky stejně dobře jako dánsky, jsem si tento snímek pustil ve finštině a skvěle jsem se bavil skoro hodinu. Pak jsem se zbaběle obrátil o pomoc k titulkům a naštěstí se to moc nezhoršilo. Jen ten jazzík skupiny Zmrzlina mohl být o něco svižnější, aby stačil tempu poměrně zábavného útěku z budovatelství do zimy. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie odehrávající se ve Finsku v roce 1962, kde SSSR pořádala jako nástroj své propagandy v kapitalistické zemi nějaký kulturní festival , kterého se účastnili i čechoslováci v jazzové kapele. Téma celkem zajímavé, atmosféra filmu taková pohodová ( severská filmařina stylem Na akci času dost ). Je to více finský film než český , ale s českými herci. Západní pohled na východní blok je trochu přikrášlený ( že nešlo odeslat žádný dopis na západ apod. ) ale celkem fajn film. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Mohl to být dobrý film. Možná to i dobrý film je, a já to akorát nepoznala. Kati Outinen hrála moc hezky, Etzler hrál moc hezky, Hádek mne bavil moc, ačkoliv mezi jeho fanoušky nepatřím. Ale někde se stala chyba. Prostě to bylo takové mdlé. Co mi vadilo hodně bylo spojení právě Outinen a Etzlera, protože jsem jim tu lásku nemohla uvěřit. Spolu vypadali jako matka se synem. Škoda. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je to tak, že Česi natočili film, kde sa hovorí po fínsky, a to po väčšinu času. Keď si odmyslím, ako hnusne to znie, je to aj jediná originálna vec na celom filme. Romantika po rokoch s ošumelou pani a ani tá mladá socialistická romantika mi nebola po chuti. –––– Já znám kapitalismus jako svoje boty. Měl jsem na to školení, a za jedna. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo v Praze, finských Helsinkách a v norském Andenes. (Terva)
  • Ve scéně, kdy velitel policejních složek Stahl (Esko Salminen) kreslí okolo 12. minuty na tabuli rozdíl mezi Helsinkami a Moskvou, jsou šipky na tabuli v každém záběru jinak umístěné. (Terva)
  • Když v závěru filmu Elsa (Kati Outinen) větší z ruky prezidentovi, sdělí mu i dvě budoucí věci, které prezident považuje za nesmysly - osamostatnění Estonska, jeho vstup do NATO a vítězství Finska v hudební soutěži Eurovize. Obojí se nakonec vyplnilo. Estonsko získalo nezávislost v r. 1991 po rozpadu Sovětského svazu, do NATO vstoupilo v r. 2004. Finsko vyhrálo Eurovizi v r. 2006, když zvítězila kapela Lordi s písní "Hard Rock Hallelujah". (Foxhound#1)

Reklama

Reklama