Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (234)

classic 

všechny recenze uživatele

...Počas druhej svetovej vojny bola židovská rasa ponechaná napospas osudu, pretože najprv boli vyhnaní zo svojich domovov, následne sú premiestnení do veľkého, uzavretého GHETTA, a až nakoniec je k dispozícii - konečné riešenie, čo sa dá definovať, ako HOLOCAUST... Najviac si to títo ľudia pochopiteľne odskáču v Poľsku, kde jednak odštartoval brutálny , neskôr aj, celosvetový konflikt, keď sa ešte Tretia ríša pretvarovala pred Sovietskym zväzom, že sú „kamaráti” , lebo medzi nimi dvomi leží práve hlavné mesto Varšava, na ktoré sa vzťahuje príbeh na motívy skutočných udalostí. Je určite zaujímavé vidieť vojnu taktiež z pohľadu ZVIERAT. V zoologickej záhrade sa to len tak hemží všelijakými slonmi, levmi a tigrami a cetera. Akonáhle začnú padať z vrchu bomby nadol, tak i zvieratá sú zmasakrované, zlikvidované, alebo len tak nadivoko behajú po uliciach, zdevastovaných miest, kam utekajú po totálnom chaose, ktorý sa na ne vzniesol. Manželia Ján a Antonina Żabiński sú majitelia jednej frekventovanej Varšavskej zoologickej záhrady. Spomínal som, že záhrada zažila útok bômb, a tak zvieratá, ktoré prežili, sú nakoniec premiestnené do Berlína, na mysli mám vzácne druhy. Rozhodnú sa, že sa nebudú prizerať na blížiace sa konečné riešenie, a tak postupom času, zachránia zhruba 300 Židov, ktorí by inak boli odsúdení na istú smrť v plynových komorách v Osvienčime. Ján so synom ich vynesú z varšavského, murovaného Ghetta, a ukryjú ich v dolných priestoroch záhrady, kde sa predtým zdržiavali zvieratá. Obdržia po vojne OCENENIE - Spravodlivý medzi národmi... Škoda, preškoda, že sa nenakrútil dynamickejší, lepší, schopnejší film o tomto hrdinskom čine, o týchto odvážnych manželov, ktorí riskovali svoje životy, že im aj viseli na vlásku... ? 100 % by si to zaslúžili. Notoricky, známy snímok Stevena Spielberga - Schindler's List, o členovi nacistickej strany NSDAP - o Oskarovi Schindlerovi, tak ten oveľa lepšie pracoval s touto tématikou, síce je mi jasné, že je to trošku prifarbené a prikrášlené, ale nikto nemôže poprieť, že to nemalo poriadnu razanciu. Režisérka z Nového Zélandu, Niki Caro, na to skrátka nemá, nedosahuje, a ani sa nepribližuje po členky režiséra Spielberga, a to i napriek tomu, že nakrútila voľakedy Pána veľrýb, ktorý považujem za výborný film. Obsadenie ma extra nezaujalo, aj keď predstaviteľka hlavnej ženskej postavy - JESSICA CHASTAIN používa na vlas rovnaký AKCENT, ako MERYL STREEP v legendárnej úlohe Sophie, v Sophie's Choice, inak Jessica je v úlohe prirodzená, snažila sa prevteliť do poľskej zoologičky. Obsadenie Daniel Brühla nepovažujem zrovna za šťastlivú voľbu. Vidieť slovenského herca Mariána Mitaša bolo zvláštne, tak isto, ako množstvo českých hercov. Jednoducho sa nakrútil nedostatočný film, ktorý mal mať schopnejšieho koordinátora ! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy, aby si někdo o mně nemyslel, že jsem zpátečník nebo podporuji ruskou armádu. Ale kočka není pes a když dva dělají totéž, často se to od sebe podstatně liší. A také: podle "skutečné události" nebo dokonce podle "true story" se mi už zajídá. Jakoby to, co si člověk vymyslí nebylo stejně skutečné jako to, co se stalo před pomalu sto lety. Tady byla po mě skutečná pouze režisérčina snaha udělat dobrý byznys, a do toho dala všechno. Ale na vrtání se ve varšavských záležitostech musí být člověk Polák a musí mít kule a nejlépe, když se jmenuje Polanski. Doložím to jedním (z mnoha) příkladem v ději a jednou v dialogu: Režisérka nechá vybudovat (paralelní/humanitární) gheto v ZOO pod halou, ve které manželé Žabinští jednají s nacistickými pohlaváry, aby vzudila náš thrill (nikoli suspension). Paní Žabinská se "dívá zvířatům do očí a vidí jim až do srdce"; to by žádný znalec zvířat nemohl říct. Ještě možná jeden příklad dokládající (určitě podle skutečnosti), že telefon je pomalejší než klus: Důstojník SS Lutz Heck vyhlašuje ze své kanceláře okamžitou razii do ZOO, zatímco přítomná pí Žabinská do ZOO pohodlně dokluše, zorganizuje přepravu a vyklidí jeho stávající židovské obyvatelstvo před příjezdem nacistické zásahové čety. Proč se o tom zmiňuji? Prostě se nerad nechávám vodit za nos. Pro film to platí stejně jako pro život. - Poznámka: v jedné recenzi čtu: "Nacisti (potažmo i Rusové)..." a tohle číst už nikdy nechci, a je to také důvod pro odstranění z oblíběných uživatelů. (No, jenže to neumím!) ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

“VYVEĎ JE. PŘIVEĎ JICH, KOLIK TO PŮJDE!“... /// Úvodem blitzkrieg z pohledu zvířátek (i lidí samozřejmě) a pak příběh, příběh a zase příběh o hrdinství (převážně) manželů Zabinských, kteří pomáhaj a chráněj. Taková „schovková“ klasika, která nenechává člověka v klidu. Obrázky z ghetta, riziko prozrazení… zvlášť, když znáte to pořekadlo vo tom džbánu, vodě a studni. Soucítím s lidma (páč pak už to není vo zvířatech – vlastně je, ale…). Aby to nebylo tak jednotvárný, máme tady Varšavský povstání – takže jde de facto o válečnou historii Varšavy (a jedný Zoo). Životopisný drama, jehož natáčení bylo rozhodně zážitkem pro „X“ českých herců, a který víc než na utrpení sází na pomoc bližnímu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2007 napsala Diane Ackerman, neznám. 2.) Zjistím, že je lepší mít rád zvířata než lidi. 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak silný příběh, který se skutečně během druhé světové války odehrál, by si zasloužil daleko hlubší zpracování, jaké by se vám vrylo do paměti na pěkně dlouhou dobu. Takto to je jen film, který zprvu oceníte, ale za pár dní se vám jednoduše vypaří z hlavy. Musím ocenit herecké ztvárnění hlavních rolí, to byla absolutní špička, kde se doopravdy nedá nic vytknout. Dále pak perfektně vykreslené kulisy zoo s úžasně natočenými scénami se zvířaty, které v leckterých případech berou dech. No ale to je asi tak všechno kladné na tomto filmu. Příběh mi přišel pojat strašně ploše, film nešel vůbec do hloubky, pouze vždy nakousl nějakou věc, ale dál nic. Věřím, že se to celé mohlo stát, protože takových skoro až zázračných událostí se v historii stalo velké množství, ale divákovi to bylo podáno způsobem, že tomu za žádných okolností nemohl uvěřit. Ta schovávačka před Němci působila spíše legračně než realisticky, dále jsem pak nepochopil jednání německých vojáků, které v důležitých momentech nemělo hlavu a patu. Třeba se to tak vše stalo, ale do filmu to vložili způsobem, který nebyl jednoduše uvěřitelný. Mohl z toho být majstrštyk jako Schindlerův seznam, ale ten byl procítěnější a propracovanější. Nebylo to špatné, mělo to silné momenty, ale celkově z toho nejsem odvařený. Za mě dávám 68 % ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Od The Zookeeper's Wife jsem po prvotních recenzích nečekal nic převratného, spíše jsem očekával lehce přibarvený příběh o holocaustu, potažmo i o rodině Zabinských. Ale v samotném finále jsem dostal brilantně odvyprávěný příběh, který je provázán údernými dialogy a skvělými hereckými výkony, z nichž nejvíce vyčnívá výborná Jessica Chastain. I když se všichni herci dokázali uvěřitelně "převtělit" do svých postav a jejich mentality, její výkon nade všemi ční jako zářící diamant na ztemnělé obloze. Filmu také rovněž prospívá i diametrálně odlišný styl vyprávěni příběhu, než na jaký jsme od filmů tohoto historického ražení zvyklí. The Zookeeper's Wife velmi důrazné doporučuji jak v případě, že hledáte kvalitní film, ale také i z historického hlediska, jelikož mimořádné hrdinství rodiny Zabinských by nemělo být opomíjeno či přímo zapomenuto. Výborná práce! „I watched her face switch among the radio stations of memory.“ ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. března 2017 ve Varšavě. (BMW12)
  • Když jsou zvířata v zoo likvidována, Heck (Daniel Brühl) střelí orla a řekne jeho pomocníkovi, ať ho nechá vycpat. Později, když Jan (Johan Heldenbergh) s Antoninou (Jessica Chastain) navštíví jeho kancelář, je zde vycpaná orlice. (BadCat)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama