Reklama

Reklama

Ave, Caesar!

  • USA Hail, Caesar! (více)
Trailer 1
Mysteriózní / Komedie
USA / Velká Británie / Japonsko, 2016, 106 min (Alternativní 102 min)

Scénář:

Joel Coen, Ethan Coen

Kamera:

Roger Deakins

Hrají:

Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Frances McDormand, Channing Tatum, Jonah Hill (více)
(další profese)

Někteří lidé mají úžasnou schopnost vyřešit i ten největší problém. Prototypem takového člověka je Eddie Mannix, jehož polem působnosti jsou hollywoodská filmová studia. Den „žehliče problémů" Eddieho (Josh Brolin) začíná brzy ráno riskantní záchranou pověsti mladičké hvězdičky, která už už padá do morálního bahna a do spárů policie. Hned nato smiřuje rozzuřené církevní představitele, které naštval scénář připravovaného biblického velkofilmu. Režisérovi sofistikovaných dramat (Ralph Fiennes) musí do hlavní role vnutit hvězdného představitele kovbojů, který sice umí házet lasem, zato neumí mluvit. A to není všechno. Problémy mu dělá i hvězdná plavkyně Anna (Scarlett Johansson), jež má choulostivé osobní trable, a slavný tanečník Burt (Channing Tatum), jenž se z ničeho nic začal chovat divně. A to pořád není všechno. Největší vrásky na čele mu vykloubila superstar Baird Whitlock (George Clooney), který byl unesen neznámou organizací, jež si říká Budoucnost, uprostřed natáčení velkofilmu Ave, Caesar! Pro ostříleného Eddieho ale sebevětší krize není problémem, nýbrž výzvou. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (362)

kingik 

všechny recenze uživatele

Da, da, drazí soudruzi Coenovci. Objednávku od pozůstalých Sovětů jste splnili decentně. Nyní je už jen na divácích, aby si to celé přebrali. A možná se i k něčemu kloudnému dobrali. Věhlasné filmové studio Capital Pictures se znenadání dostalo do problémů. Hlavní herecká hvězda právě natáčeného ambiciozního snímku o Kristovi, který je vyprávěn z pohledu římského tribuna, byla unesena levicově smýšlejícími scenáristy. Natáčení nesmí mít prodlevu, dublér hlavní hvězdy je mizerný herec, nelze tedy spoléhat, že by hereckou hvězdu dokonale zastoupil v jeho roli, nesmí se o celé záležitosti dozvědět bulvární tisk a v žádném případě nesmí megastar Baird Whitlock dostát újmy. A od toho, aby se svízelné věci řešily, je zde jistý pan Mannix, zástupce studia, který statečně bojuje se závislostí na nikotinu, už méně by se ale chtěl dostat do křížku s rudou mašinérií, která pohlcuje Hollywood den za dnem. Film by mohl být zajímavým pro diváky, co se vyznají v klasické americké filmografii, zejména let padesátých. Je zde totiž pěkná porce roztomilých odkazů na tehdejší styl vyprávění i způsob natáčení. A ve své první polovině tak plně plní funkci nahlížení na tehdejší způsob natáčení z dnešního pohledu, k tomu naivní herecké výkony a stejně tak naivní a plytká filmová díla (viz westerny s mladou kovbojskou star). Posléze si své sympatie film ztrácí politickým magořením, v němž prim hraje politické vymývání mozků, náklonnost k srpu a kladivu a další různé pitomosti, přičemž ne všechny lze přičítat přímo k politickému podtextu. Prostě to záměrné přehrávání a srandování najednou od poloviny filmu ztratilo ten správný nadhled a balanc a vše se rozdrolilo do sledu scének, které byly vtipné už jen sporadicky, trapné ovšem dokonale. Ve filmech bratří Coenů v podstatě neexistuje něco jako slabý herecký výkon. I tentokrát před kameru dostali úctyhodnou plejádu hereckých es, z nichž ždímají prvotřídní výkony, převážně založené na záměrném přehrávání. Některé se zdrží třeba jen na jednu scénu, ale i tak to potěší. George Clooney nemá zdaleka největší prostor, ten si urval Josh Brolin. Ten film pojal nejvážněji, nijak nevtipkuje, nijak zvláště oproti ostatním nebaví. Film má svižný rozjezd, vtipný prostředek, vlažný dojezd, obsahující pitominky. Coeni neoslnili. 6/10 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Scénáristickou, potažmo filmovou tvorbu bratří Coenů mám ve velké oblibě. Líbí se mi na ní skvěle načrtaná přímočarost a břitké dialogy, které ji doprovázejí. U Hail Caesar ale jakoby na všechno tohle zapomněli. Film je totiž zbůhdarma poslepovaný koktejl nepochopitelných scén a nevyužitého potenciálu látky a zúčastněných herců. Typický "Coenovský" humor zde funguje jen v několika málo vzácných příležitostech, jelikož většinu stopáže zaberou dialogy o politice a ekonomii, ze které mi šla až hlava kolem. Je velká škoda, že to dopadlo takto. Potenciál zde byl, nicméně se ho tentokrát nepodařilo chytit a ukočírovat. „Tell them, "Thanks, but no thanks." That short enough for you?“ ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najhorsia Coenovka aku som doteraz videl a druha ktorej davam podpriemerne hodnotenie. Zapletka je tuctova detektivka o zmiznutej filmovej hviezde, ktora sa odohrava v prostredi filmoveho studia. Pointa ma mat nejaky ten filozoficko moralny presah ale to je uplne jedno. Rovnako ako prostredie v ktorom sa to odohrava. Pritom prave to malo byt na celom filme najstavnatejsie a malo snad byt zdrojom neskutocnej zabavy, ktora ale uplne absentuje. Je pravda, ze som zo vsetkych tych narazok na stare filmy rozpoznal tak 1-2 ale ani vtedy som sa nesmial. Vsetky narazky a sceny z inych filmov su samoucelne a nie su zdrojom nicoho. Ani zabavy ani kritiky. Proste tam su naviac. Bez nich by film trval ledva polovicu stopaze. Neuzival som si ani cameo vystupy mnozstva znamych xichtov. Väcsina z nich sa tu zbytocne mihne rovnako ako je zbytocny aj samotny film. Jednu hviezdicku davam za jedinu scenu, ktora ma pobavila. A to ked zastupcovia jednotlivych cirkvi rozoberaju s producentom, ci planovany film neuraza ich nabozenstvo. P.S: Film pre ktory nebol dobry Dolph Lundgren, nie je dobry ani pre jeho fanusikov. :) 2/10. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Parodická pocta Hollywoodu 50. let, který si ještě své pozlátko pečlivě hladil a hlídal. Jednotlivé scény ujdou, odkazy na tehdejší aféry, herce a celkovou atmosféru jsou mile doslovné, leč hlavní postava producenta řešícího problémy je bezkrevná a nesmyslná. Do komediálního zaměření filmu (byť je umírněné) nezapadá hluboce věřící muž, který se však v souladu s vírou téměř nechová a nijak ani očividně netrpí povrchností světa, v němž se pohybuje. Takový charakter není ani uvěřitelný a je nezáživný. Mám z filmu pocit, jakoby ho špatně promíchali a nedali do něj správné koření. SHRNUTÍ: Jednohubka pro milovníky starých filmů. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Hollywood sobě. Filmové obchodní centrum, kde seženete úplně všechno od spodního prádla přes kolečkové brusle a dveře z masivu až po motorový člun nebo hypotéku. Vařila myšička kašičku a Pepincovi to nejelo. Užil jsem si tak leda homostepování Tátuma a one-fish show Scarlett, která nezklamala a opět i tady žvejkala tak, že jsem se viděl v odraze jejích osmiček. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • Fiktívne filmové štúdio Capitol Pictures sa taktiež objavilo v jednom zo starších filmov bratov Coenovcov, Barton Fink (1991). (beso74)
  • Muž, který přemlouvá Eddie Mannixe (Josh Brolin), aby vzal práci ve firmě Lockhead, se zmíní, že test na atolu Bikini proběhl před třemi týdny. To znamená, že se film odehrává v březnu roku 1954. (DavKom)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Lucasfilm potvrdil nového Hana Sola

Lucasfilm potvrdil nového Hana Sola

17.07.2016

Dva a půl měsíce. Tak dlouho Lucasfilmu trvalo potvrdit, že si Alden Ehrenreich opravdu zahraje mladého Hana Sola. Celý internet o jeho obsazení ví od 6. května, nikdo z tábora Star Wars o něm ale… (více)

Našel se mladý Han Solo

Našel se mladý Han Solo

06.05.2016

Star Wars vesmír se ještě letos rozroste o spin-off Rogue One a v prosinci 2017 nás čeká klasická Epizoda VIII. Řada fanoušků se ale těší i na prequel s mladým Hanem Solem, který nám v květnu 2018… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama