Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 2

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Recenze (121)

classic 

všechny recenze uživatele

Až sa čudujem, že tento kontroverzný dokument dostal Oscara !? Edward Snowden vyzerá ako „bonzák” , pričom nie je, urobil dobrú vec, čo autenticky zachycuje film režisérky Laury Poitras, keď vyniesol von, kľúčové informácie, ktoré preukázali, že americká The National Security Agency, t.j Národná bezpečnostná agentúra - informačno - bezpečnostná služba v USA odpočúva milióny telefonických hovorov, číta SMSky, to sa nedeje len v Spojených štátoch, ale aj napríklad v Číne,... Dianie sa datuje k dátumu : 20.5.2013, keď priletel z Havaja do Hongkongu, po niekoľkých dňoch prišli novinári z The Guardian, postupne začal Snowden odhaľovať citlivé informácie, dokumenty, pričom taktiež vyšla najavo „whistle - blowerova” totožnosť. Snowden sa vyrozprával, je toho požehnane, jednak program PRISM, ďalší program TEMPORA, alebo že USA majú odpočúvacie zariadenia v budove diplomatického zastúpenia Európskej únie vo Washingtone a pri OSN, v tých istých budovách sa NSA napojila na počítačovú sieť, čiže sleduje všetku komunikáciu pracovníkov; Európania sú v príslušných dokumentoch zo septembra 2010 explicitne uvedení ako cieľ (sledovacieho) útoku. Okrem toho je pravdepodobné, že NSA (prinajmenšom donedávna) odpočúvala aj ústredné budovy EÚ v Bruseli. Podľa štatistík, ktoré mal k nahliadnutiu nemecký týždenník Der Spiegel, poukazujú v normálnych dňoch až na 20 miliónov telefónnych spojení a 10 miliónov internetových dátových dát smerujúcich z Nemecka. Na Štedrý večer, roku 2012 preverili a uschovali Američania okolo 13 miliónov telefónnych spojení a 7,5 miliónov dát z internetových spojení. V špičkových dňoch ako 7. januára 2013 preverila americká tajná služba okolo 60 miliónov telefónnych spojení. Snowden musel po tomto tak, či tak zdrhnúť, vziať nohy na plecia, AZYL dostáva v Putinovom Rusku. Už dlho som nevidel dokument, ktorý má takúto neuveriteľnú výpovednú hodnotu, ako táto vec od L. Poitras, je to silná káva už v tom, že po 11. septembri 2001 sa táto sledovacia služba ešte brutálnejšie zintenzívnila, že si predstaviť žiť v “Krajine Policajtov”, nie je nič, čo by sa mi asi páčilo ? Amerika sú LOTRI, ktorí majú človeka maximálne prečítaného od hlavy po päty, je to hnusná krajina, ktorá si dovolí úplne všetko, na čo si len tak pomyslí... PS : Uvidím, ako sa k veci postaví filmár OLIVER STONE, ktorý chystá filmové spracovanie o Edwardovi Snowdenovi, SNOWDEN, ktorý sa má do kín dostať o pár mesiacov s Josephom Gordonom - Levittom, ale najmä, či prichádza do úvahy CENZÚRA ? Ale myslím, že Stone je natoľko skúsený tvorca, že bude chcieť povedať pravdu ... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím radšej obsahovú stránku, pretože to je na veľmi dlhú diskusiu a argumentáciu. Je Snowden hrdina alebo zradca? USA je tu vnímané ako všeobecné zlo, ale nakoniec je OK, keď sa "uchýli" do Ruska, čo je ešte horšia a prepracovanejšia mašinéria?... atď atď. Každopádne dokument je to nesmierne silný, pretože zachytáva v "priamom prenose" priam historické udalosti a okolnosti. V tomto smere dávam skalp dolu! ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

"LP: I have a question ob background: is it plausible that Merkel is referenced with her real name and not codename? ES: Yes, codenames are typically for assets, not targets." Dobré ránko z NSA. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Z hlediska filmového, stojí tenhle dokument někde v šedém průměru. Dokonce i samotná struktura a poslepování příběhu je poněkud chaotické a působí trochu neuceleným dojmem. To podstatné je obsah a událost, kterou můžeme prostřednictvím Citizenfour sledovat, a která si opravdu nezavdá s kdejakým politickým thrillerem. Zároveň si uvědomíte, že tenhle Oscar nemá druhé jméno "filmový", nýbrž "politický". Pokud jste celou kauzu minuli v době, kdy byla hlavním tématem ve světových médiích, je tohle určitě dobrý začátek, jak se o ní něco dozvědět. Zbytek je už potom "for your consideration". 7/10 ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem si chtěl pustit hlavně z pro mě informativních důvodů a jsem rád, že jsem to udělal. Zprávy nesleduju, noviny nečtu, což je mi občas líto a je docela ostuda, jak málo vím o tom, co se děje ve světě i u nás, ale čekal jsem, že se budu spíš s 2 hodinami technických keců nudit. To se ale opravdu nestalo, zaujal mě rozhodně pohled na Snowdena z psychické stránky a docela se mi líbí jak odporně tu dokázali Američany vylíčit. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Mě tedy a dalších zhruba 1,2 miliónů lidí (=> lidí, kteří mají „závadové“ informace v myšlení) z celé Evropy, sleduje nějaká mocná ver beige, které slouží i americký potus (prezident)? Opravdu? Snowden je fajn týpek, a té verbeži vzkazuju toto. :) ✔ ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

V podstate súhlasím s užívateľom David´82. Plno hluchých, nepotrebných scén, ktoré nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Až ku koncu je dokument omnoho lepšie spracovaný. Taktiež sa toho v celku ani veľa nepovie, len sa niečo začne a nerozvedie sa to. Ak ani nechceli nič veľmi podrobnejšie rozoberať a len dať do pozornosti problémy, tak aj tak by kvalita dokumentu bola lepšia, ak by sa stopáž skrátila na cca.30 minút. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Přeci jenom si myslim, že to mohlo být údernější. Snowden mohl ukázat nějaký ten program v praxi, a nějaká témata by si zasloužila prohloubit. Co mě však děsilo, tak vcítění se do něj samotnýho. On to dělal tu práci, uvědomoval si to špatný a jako jediný s tim vystoupil i když věděl co ho čeká. Posledních pár dní na svobodě: co potom? Neustále se ohlížet přes rameno? Žádný klidný spánek? Žít omezeně s faktem, že během pár let se mi vyčerpá azyl? Žít se svědomím, že ty svinstva budou pokračovat a bude se to stupňovat? Žít s pocitem, že lidem je vlastně jedno co se ve světě děje, pač se jich to netýká? Svět potřebuje kontrolu, nějaké hranice a omezení, ale rozhodně né nulové soukromí a nadbytečné škatulkování. Nejsem pro žádnou stranu, nejsem pro žádnýho prezidenta, věřim v rovnováhu, zlatej střed, antihrdinství a chci žít v bezpečí, v klidu, mít své soukromí. Nejsem rozhodně žádný paranoidní týpek, ale dokážu si připustit, že v budoucnosti se tohle masivní sledování může dostat až k nám a bude to tak enormní, že s tim nic nepůjde dělat. Trošku jsem se nechal unést, Snowden je jinak hrdina v pravým slova smyslu. Diplomaticky, přirozeně, logicky vypustil informace a nijak neohrozil vládu, která se však brání ostrejma. Přeju mu, ať se mu daří, ať žije v klidu s rodinou. Je to zásadní, důležitý a prostě mě děsí, že tohle všechno je realita. Týká se to nás všech - my v tomhle světě žijeme. Otázkou však zůstává, kam až dopustíme, aby tohle zašlo. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument jak po obsahové stránce, tak po té filmové. Za pomocí informací prakticky z první ruky, kvalitního sestříhání a děsivé doprovodné hudby dokument hned od začátku buduje působivou atmosféru hraničící s paranoiou, což umocňuje fakt, že je to téma, které se dotýká každého z nás. Edward Snowden je člověk, co má prostě koule - trochu nervózní, evidentně vyděšený, ale zásadový a odhodlaný. Jestli ten Orwell opravdu nebyl vizionář... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Užívateľ Traffic už stihol medzi prvými povedať takmer všetko podstatné, no pridám ešte niečo aj ja. Ako dokument sa to tiahlo a preto neviem ako by som reagoval, keby som o tom nič nevedel, ale vzhľadom na závažnosť som celý čas bol nedočkavý a možno aj trocha tŕpol, čo nastane a ako sa to vtedy vyvinulo a veľmi som sa sústredil najmä na štúdium konania a rozmýšľania Snowdena v daných chvíľach, pritom celé to bolo tak šialené, že ten dokument vôbec nemusel vzniknúť, keby tam vtrhlo nejaké americké komando a vystrielalo ich. Má to rôzne psychologické momenty, rôzne hravé a napriek tomu, že po konci mám dojem, že viem všetko a vlastne nič, aj tak ma ten štýl zaujal a je vidieť, že to bolo robené s rozvahou. Snowdenovi na záver iba pomyselný klobúk dole. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Dokument s ohromnou silou, která tkví ve vědomí, že sledujeme přímý záznam dění před vypuknutím bouře, která zahýbe světem. Ed Snowden, mladý infrastrukturní analytik NSA, dospěl k závěru, že občanská neposlušnost je jeho občanskou povinností, a rozhodl se s pomocí pečlivě zvolených zástupců médií informovat veřejnost o rozsahu, v jakém tajné služby celého světa monitorují životy nás všech. A zbořit mýtus o tom, že "oni" mohou cokoli, a že nemá smysl proti krádeži soukromí a svobody projevu protestovat. Chvílemi fascinující podívaná, bezmála thriller, odehrávající se po hotelových pokojích, v napětí, paranoie, v očekávání velkých věcí... Je těžké se zbavit nepříjemného pocitu, obavy, že protagonisty osobně nemůže čekat happyend. Což jen dokazuje, kolik pravdy na Snowdenově postřehu o přehoupnutí rovnováhy vztahu mezi voliči a jejich zvolenými zástupci ve vztah - mocných vs poddaných. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Na to aká zásadná udalosť sa v dokumente rieši mi zvolená forma prišla pomerne nešťastne zvolená. Neviem ako ostatní hodnotiaci, ale ja som tú stiesnenú atmosféru, nebodaj napätie (napríklad v zmysle konšpiračných thrillerov často spomínaných v zahraničných recenziách) necítil vôbec. V podstate sa jedná o nekončenú sériu rozhovorov režisérky, novinára z anglického The Guardian a Snowdena odohrávajúcich sa v jeho hotelovej izbe, kde sa ukrýva. Zo Snowdena je síce cítiť znepokojenie, ale zároveň aj odhodlanie pokračovať a tie zákulisné informácie o fungovaní NSA sa skvelo počúvajú, ale to na 100 minútový film nestačí. Samotná udalosť a jej následky je riešená okrajovo a neposkytuje pohľad zo širšej/inej perspektívy ako tej Snowdenovej. Natočiť Citizenfour si skutočne vyžadovalo odvahu všetkých zúčastnených a je až prekvapivé, že sa dokument nakoniec podarilo dokončiť a distribuovať, avšak po prečítaní Wikipedie si človek urobí komplexnejší pohľad na celú problematiku. Sila dokumentu, ktorý mal vzbúriť davy proti odpočúvacím praktikám občanov ktoré praktikuje NSA sa v závere akosi vytratila. Pred Snowdenovou odvahou samozrejme klobúk dole, ale Citizenfour je ťažké hodnotiť, obsah je síce silný, ale forma mi neprišla nijako pútavá. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument, který by neměl upadnout v zapomnění. Po všech odhalených skandálech šmírování amerických, evropských a všech ostatních občanů americkou vládou, je nějak ticho. Edward Snowden i Assange jsou stále na útěku a lidé znovu spí. Přitom jsme všichni špehováni 24/7. Dá se s tím smířit a naučit žít? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně důvod, proč by lidé měli koukat na dokumenty. Dozví se celkem dost a ze zdroje, který je relativně věrohodný. Můžete si také udělat svůj vlastní obrázek o tom, co vidíte. Snowden je zajímavá postava a očividně paranoik, ale to, co prezentuje, je jen ukázka toho, že bezpečnost je v současné době něco, co možná ani tak bezpečné není. ()

echo 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument hlavně tím, že se režisérce podařilo dostat přímo k hlavní postavě dokumentu a natočit události, přesně tak jak byly připravovány a následně aplikovány. Bylo krásné sledovat změnu osobnosti hlavního aktéra v průběhu času. Na začátku čilý,svěží a odhodlaný změnit svět, na konci k smrti vyčerpaný svojí vytvořenou a dá se říct oprávněnou paranoiou. Oscar určitě zasloužený, podobný realtime dokument o osobnosti která ovlivnila svět, tu zase dlouho nebude. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Forma zpracování dokumentu je špatná. Hodnotím pouze obsah a ten stojí opravdu za zamyšlení. Jsem zvědavá na filmové zpracování. Pěkný komentář ORIN ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy byly zapojeny internety, jsme to měli spočítaný. Tohle už je jen třešinka na polevě. Technologie mílovými kroky předběhla zákony už v 90. letech, takže nějaká zpětná opatření zaručující ochranu soukromí už to nevytrhnou. Tohle už žádná jurisdikce nikdy nedožene. Takže si zase v klidu dokoukejte to porno s makakem a nenechte se rušit. ()

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama