Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (834)

subic 

všechny recenze uživatele

To je tak, když obsadíš 3,5 superstar do filmu, Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt a Steve Carell. Navíc Christian Bale hraje skvěle týpka se skleněným okem a Brad Pitt je tu snad poprvé vousatý a prošedivělý. Tady není potřeba popisovat, o čem to je, tady je to prostě víceméně hraný dokument bez vaty o tom, co se dělo v Ameru cca mezi lety 2005-2009, kdo u toho byl a kdo na tom vydělal. Není to tak dávno a jakoby na to už zapomněli, prostě jede se to stejné svinstvo dál, jak nám připomene titulek na závěru filmu. ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele

Tento film není každého. Kdo se nepohybuje v tomto oboru či v tom nemá rozhled, ztrácí se v dané tématice a film tak protrpí. Tento film bych spíše považoval za varování před tím, co se může opět stát. A při dnešním pohledu na ekonomickou situaci, kdy hypoteční úroky dosahovali minima a lidi tak o ně měli zájem a banky vyhovovali svým klientům, no problém může být opět na světě za pár let. Co se týče filmu samotného, neuvěřitelně mě bavil. Herecké výkony Christiana Balea, Stevena Carella či Bradda Pitta, člověk by nevěřil, že daní herci dokáží zahrát i v takovémhle filmu. Za mě jasných 5*. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, film, který se poctivě pustil do analýzy problému s hypotékami v USA v roce 2008 a který ukazuje, jak malé partičky lidí dokázali jít proti proudu a vydělat na tom. Spoustu finančních termínů nakonec nevadí, protože film i tak dokáže vysvětlit, o co jde. A přesto, že se hlavně mluví, tak má dobré tempo a napětí. Za mě palec nahoru. ()

Richie1 

všechny recenze uživatele

Docela hezky obnažen odporný parazitický kapitalistický systém. Smutné je, že se k ještě horšímu krachu pomalu blížíme. A stále se tančí na Titanicu ... ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

10/10. Hry započaly, chcete pochopit jak ve skutečnosti funguje dnešní svět? Není nic jednoduššího. Ale upozorňuji vas. Nebude vám dobře. To že vás v téhle bažiny lhostejnosti provede řada doopravdy kvalitních herců je jediná příjemná stránka věci. ()

psychousek 

všechny recenze uživatele

Ukecáte partnera, aby s vámi šel do kina na základě traileru, který ho nenadchl. Posadíte se a najednou to začne. Příběh vyprávěný zevnitř i z venčí, vysvětlování ekonomické hantýrky koupající se hvězdou, chápete jednotlivé peripetie toho přiběhu a chce se vám zvracet a stejně dál sledujete co se bude dít. Propojeno-nepropojené příběhy jednotlivých "šťastlivců" skrze jednu bublinu jsou natočeny tak skvěle, že přemýšlíte, zda to není jenom fantazie. Výkony jednotlivých herců se dají popsat jen v superlativech. Suma sumarum: ano, jsem nadšená jak já, tak můj partner! ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Ke zkouškám z ekonomiky by se to určitě hodilo. Byla by to slušná motivace pochopit úplně všechno, co se tady odehrálo. Bohužel úplně všechno dopodrobna jsem nechytil. Chybělo mi trochu i větší splynutí s postavama, mezi kterýma se ledabyle přepínalo z jedný na druhou. Na druhou stranu svoje charakterový party zahráli všichni výborně. Srovnání s Vlkem z Wall street se tady jasně nabízí. Tématika podobná, nicméně kvalita Vlka si zaslouží tak o dvě hvězdy víc. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Nerozumela som ani ň, ale bavilo ma to aj tak. Obsadenie neskutočne super, najmä Carell nenápadne preniká medzi hercov, ktorých si vždy rada pozriem. Režijne hravé a nápadité, v deji vcelku svižné, vtipné a dobré na zamyslenie. Pesimistický záver zabil i ten kúsok wolf-of-wall-street feelingu, film mal predsa len iné ambície, ale inak sa pre mňa v kine jednalo o veľmi príjemný zážitok. ()

aDDix 

všechny recenze uživatele

Sofistikovanejsi Vlk z Wallstreetu. Vtipne laicke vysvetlovani financnickych pojmu pomoci nepravdepodobnych a necekanych celebrit ("co je derivat?" vysvetli Selena Gomez v kasinu...). Nicmene i tak se clovek muze v pojmech a odbornych vyrazech pomerne rychle ztratit. Zaver pro me vyznel hodne pesimisticky - zadny happyend se (bohuzel) nekona - zde film prechazi takrka k dokumentu. ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Dvojhodinový vpodstate dokument popisujúci ako pár ľudí prekuklo nenažraté banky a pekne im to natreli , akurát aj bežným ľuďom a navyše to pocítil celý svet vďaka sračke akou je celý finančný ekosystém. Strohé, suché a navyše aj keď tam boli všakovaké cute-face herecké hviezdy, ktoré sa snažili akože polopatisticky vysvetliť komplikované pojmy, aj tak to nebolo ľahko stráviteľné. Od začiatku divák vie ako to dopadne, dramatickosť minimálna. Interakcia postáv s divákom nezaujímavá. Ešte, že som si to preklikal a skrátil na cca polovicu. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne podaná téma, ktorú každý škatuľkuje ako: "Kríza? Niečo tam asi pobabrali v Amerike". Možno sa na prvý pohľad bude všetko zdať ťahavé a fádne, no keď sa začnú nezávislé dejové línie a hlavne postavy schádzať, nemôžem nič iné vyjadriť ako úžas... Film určený pre aspoň trošku znalých - kto k danej téme neinklinuje môže len pokrčiť ramenami :-) Porovnávanie z Vlkom z Wall Street je nepochopiteľné - vlk bol o budovaní firmy, o osobnosti, naopak daná téma je o PRIMITÍVNOSTI 90% CELEJ VTEDAJŠEJ SPOLOČNOSTI. Áno, aj takto ďaleko môže chamtivosť zájsť.... ()

PMakufka 

všechny recenze uživatele

Ten film je dobrej. Ale chvílema na to nevypadá. V průběhu filmu jsem si jednoduše několikrát řekl, že tohle je v podstatě trošku nudné, ale zas na druhou stranu musím ocenit tvůrce, že se vše snažili (a že toho bylo) do detailu vysvětlit. Co bych vypíchnul.... Steve Carell je na 5 hvězd. Bez něj by to bylo slabý.................. Ovšem kdo je absolutně extra klasa, pro kterou marně hledám další superlativy, je Dr. Bale. Na jeho výkon nějakých 5 hvězd absolutně nestačí. Asi kvůli němu dám filmu nakonec plnej počet. A ta hudba k tomu.... ()

zerk0 

všechny recenze uživatele

Svižný a celkom vtipný pohľad do sveta financií, finančných machinácií a podvodov so skvelým hereckým obsadením. Škoda však tej náročnosti, kde sa človek pri tých všetkých termínoch a číslach stráca. Chýba tomu ľahkosť s akou bol natočený Vlk z Wall Street, kde divák nie je zahltený vecami, ktorým ani nerozumie. Musím si to zrejme pozrieť ešte raz, ideálne s dabingom. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama