Reklama

Reklama

Šovinistické prase proti feministce s chlupatýma nohama, takhle neodolatelná nabídka se nedá odmítnout. Začátkem 70. let je sexuální revoluce v plném proudu, v tomto případě dochází mezi muži a ženami ke vzácnému a oboustranně příjemnému souznění a shodě. Ovšem společenská rovnoprávnost žije často jen v představách žen. A tenis není výjimkou, spíše zářným příkladem. Bobby Riggs je ztělesněný testosteron, představuje vše mužské, proti čemu jakékoliv ženské hnutí vždy bojovalo, bojuje a bojovat bude. Bývalý tenisový šampion, gambler, floutek a velkohubý šoumen je známý větou: „Žena patří do ložnice a do kuchyně. Přesně v tomto pořadí.“ Billie Jean King je moderní žena, která jakoby do příběhu spadla z jednadvacátého století. V tom, co dělá, je výjimečná, angažuje se, prosazuje lepší podmínky v ženském tenise, řeší milostné vztahy s muži i ženami. Dva póly, které se odpuzují, až se nakonec přitáhnou. Bobby totiž v tenisové exhibici poráží ženskou světovou dvojku a zápas je posměšně nazýván „Masakrem na Den matek“. To je moment, kdy Billie Jean King zvedne hozenou rukavici a rozhodne se nakopat mu zadek. V následné monstrózní show už nejde jen o tenis, ten je pouhou zástěrkou. Rozehraje se zábavná bitva mezi mužským a ženským světem, která sice nemůže vyhrát na věky vedený střet... ale každý podařený kopanec do koulí se počítá. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (145)

campix 

všechny recenze uživatele

Souboj pohlaví byl aktuální tehdy a v různých cyklech se dostává do povědomí stále. Ve světle kauzy metoo je souboj pohlaví významný také v nedávné době, bohužel se tato filmová podoba skutečných událostí 70tých let, kdy byly ženy na tenisových kurtech utlačovány než si založily vlastní organizaci a v propagaci jim pomohl tento památný duel, tolik nepovedla. Na první pohled lehce unylé a otravně stylizované dobové drama, kde pokud nemáte vysloveně zalíbení v některého z hlavních představitelů, tak budete místy docela trpět. Zvláště v případě antipatií k Emmě Stone. Tohle nebude role, kde by Vás přesvědčila. Veskrze průměrné dobové sportovní drama. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem, že mě to bavit daleko více, takže jsem malinko zklamaná. Je to dobře natočený životopisný snímek o Billie Jean King. Abych byla upřímná nikdy jsem neslyšela o Billie ani o Bobbym a tudíž ani o jejich historickém zápase. Malinko mi vadilo, že se příběh točil spíše kolem Billie a že to nebylo vyvážené, protože její příběh mě místy hodně nudil. Nejvíce se mi líbila scéna zápasu, byla jsem napjatá a když Billie vyhrála, tak i dojatá. Jedná se o film, který je v téhle době opravdu potřeba, protože ukazuje, sílu, kterou ženské hnutí má, ale něco mi na tom filmu prostě chybělo. Steve Carell byl každopádně dokonalý. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

On jí před zápasem přivítal obřím lízátkem, ona mu věnovala kvičící sele jako symbol mužského šovinismu. Byla to událost. Pochopitelně nejen sportovní. Billie Jean King vyhrála během své kariéry téměř vše, o čem může tenisová hráčka snít. Tenhle mač byl ovšem speciální. Na druhé straně kurtu stál muž – bývalá mužská světová jednička, nyní velká huba, která upozorňovala na bezednou propast mezi mužským a ženským tenisem. A i když se po samotném klání leccos změnilo, o platových rozdílech v odměnách se hovořilo ještě před pár lety (iniciativa sester Williamsových). Problémem je, že snímek má (a musí mít) jednoznačný průběh, takže sledujeme další z plejády rozvleklých „životopisných“ kousků, navrch na téma, na které je aktuálně leckdo alergický. Rozhodně to chtělo větší tah na bránu a pevnější režijní uchopení, od tvůrců Malé Miss Sunshine bych očekával výrazně jízlivější a nápaditější podívanou. Palec nahoru za dobovou atmosféru a výběr herců. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento sexuálny súboj ma dvakrát nestrhol. Jednak ma príliš nezaujal príbeh ani jedného z ústredných hrdinov a hlavne som necítil, že by niekomu z nich skutočne o niečo išlo. Pre neho to bola len taká šou, ktorou si chcel spríjemniť chvíle na staré kolená na dôchodku a ona bola do zápasu dotlačená proti svojej vôli a príliš sa jej do toho nechcelo. No a to pozadie súboja šovinizmu proti feminizmu je fakt až príliš v pozadí a dnes už snáď nie je príliš aktuálne. A ani samotný zenisový zápas ma nedokázal strhnúť. Ani neviem či je to tým, že je nudne podaný alebo tým, že ma tenis nebaví. Nakoniec ma najviac na celom filme zaujímalo, či sa Carrell zmieri so svojou ženou Elisabeth Shue. Takže výsledkom je nudný dobový film o udalostiach, ktoré asi pre ženy boli významné, ale od tvorcov Little Miss Sunshine som čakal pútavejší zážitok a lepšie prekreslené postavy. 4/10. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Konečně je to venku. Sakra, chlapi, ženský jsou taky lidi. Vypuštění filmu mělo dokonalé načasování. V období kampaně MeToo, která potvrzuje, že minimálně 50% žen bylo v životě znásilněno a případné finanční kompenzace jim už nepomohou, jde o pověstnou vodu na mlýn všem feministkám. Já jim samozřejmě fandím. Pokud tedy nevypadají jako Billie Jean. Není nic horšího než mužský šovinismus! ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Film zobrazuje i lásku Billie Jean King (Emma Stone) s Marilyn (Andrea Riseborough). To, co bylo soukromé až do roku 1981, se stalo veřejným, když Marilyn žalovala Kingovou. Kariéra Kingové byla skoro zničena a trvalo roky než se na to zapomnělo. (Delock)
  • Emma Stone byla zpočátku obsazena jako Billie Jean King, ale problémy s plánováním ji přiměly se role vzdát. Brie Larson byla nakonec na roli přijata, ale po několika měsících natáčení opustila. Poté, co byl Emmě Stone rozvrh zrušen, byla schopna vzít roli zpět. (Delock)

Související novinky

Paul Rudd vs. dvojník

Paul Rudd vs. dvojník

13.08.2018

Paul Rudd (The Fundamentals of Caring) momentálně dobývá kina ve dvojce Ant-Mana a příští rok bychom ho měli spatřit ve čtyřce zatím nepojmenovaných Avengers. Mezitím se ale čerstvě upsal novému… (více)

Reklama

Reklama