Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První epizoda seriálu divákům představí policistu ÚOOZ Filipa Marvana ve chvíli, kdy se ocitne pod tlakem. Jeho bratr Kryštof se opět dostal do dluhů a vlivný muž Josef Šejba toho využije k nátlaku na Filipa. Nehoda, po níž se Filip v kómatu propadne o třicet let zpátky do svého rodného města na počátku osmdesátých let minulého století, je jen odkladem. Filipovi kolegové už vědí, že přestoupil zákon. S kým se potká Filip ve světě na hranici snu a reality a co z toho mu pomůže vyřešit jeho současný problém? (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Ozzy2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to vůbec špatný, fízlové z 80. super, ta jejich arogance a vědomí, že si můžou k lidem beztrestně dovolit, co chtějí vykreslena pravdivě.Kdo pochybuje, nebo dokonce nevěří, tak je zřejmě buď mladej, nebo sklerotickej. Jediné, co mi na úvodním dílu vadilo, že hlavní hrdina, který se probudí v roce 1982 se ani moc nediví a orientuje se, jako by v té době už žil.jenže on se v té době narodil, takže o ní neví vůbec nic, stejně jako většina zdejších uživatelů..ale ono je to možná způsobeno mdlým výkonem V.Neužila ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Musíš tu buzeraci posílat dál, jinak se ti usadí v játrech." Moudra npor. Plachého byla jedinečná, takže jsem hned zatoužil být fízlem za socialismu, soudruhovat si se sestřičkami, občas dát někomu čistě preventivně do čenichu a hlavně provádět večerní sledovačku Honzy s okurkama. Jinak mě to socialistické retro dost bavilo, ale co mě nebavilo vůbec je hlavní hrdina. Tak beztvarého, nevýrazného a totálně nezajímavého soudruha esenbáka jsem snad ještě neviděl, takže jsem dost dlouho dumal nad tím, čímpak asi bude soudruh tatínek, že synkovi zařídil takovou roli. A jelikož v roce 1982 nebyl bratr Google ještě k dispozici, tak se to asi nedozvím, takže se budu plně věnovat hledání bezzubého cyklisty z Bejčkovic. ()

Reklama

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Otřesný seriál, který mne kromě titulní písně ničím nepotěšil. Ovšem zaujal mne svou totální neobjektivností. Já jsem asi žil úplně jinde, nebo se tyhle hrůzy odehrávaly jen v Severních Čechách? Trojan snad má hrát normálního policajta-příslušníka VB, ne? Přitom se chová jako totální debil. Rozumím, že je zřejmě třeba přidat špetku nadsázky. Co je ale moc, to je moc. Na potkání mlátí neznámé lidi, každého uráží a ponižuje. Nástup vesničanů na povel je už totálně z jiného světa. Večerní sledovačka měla být humorná? Režisér snad chce divákům vsugerovat, že před 35 lety se tady žilo jako za Heydricha. S tímhle tím zmršeným seriálem byste, páni autoři, měli jít někam.... 10% za Kratochvílku. ()

rumczeis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám z toho takové rozporuplné pocity. Postava Ivana Trojana jako by ztělesňovala všechny ty zlé špatné věci, co jsme kdy o práci VB a STB slyšeli. To ale v podobě jednoho člověka hraničí s groteskním pohledem na celou SNB. Nevěřím tomu, že by se řadový kriminalista v okresním městě mohl chovat a jednat právě jako jeho postava. Na druhou stranu, je evidentní, že se to celé odehrává v hlavě Filipa Marvana, takže to nemusí o realitě nic vypovídat, je to prostě tak jak to vidí Filipovo podvědomí. Uvidíme, jak si povedou další díly, zatím 50 % ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Představit poldu, který nectí zákon a pak ho vyslat do minulosti, kde pro odčinění svého (zlo)činu zatím nemůže nic udělat, nebyl šťastný nápad. Důvod, proč fandit Marvanovi nedává ani katatonický Neužil, kterému víc sedí komediální poloha. Většinu pozornosti tak k sobě strhává a nejvíce smíchu svým přesným timingem vyvolává Trojanův esenbák ze staré školy, který však jen přikrmuje nejistotu, jestli se normalizaci, jak ji vidí tvůrci, máme smát, nebo z ní být zděšeni. Svět pod hlavou jde do opačného extrému než Vyprávěj a pozdní socialismus ukazuje (ve vyblitých barvách) jako temně totalitní éru, ve které měli příslušníci VB absolutní moc a jediný světlý bod z celého dno představoval ohyzdný stojan na párátka. Seriál ale ve své ponurosti není stejně důsledný jako Pouta (rovněž od Štindla), která se vedle fetišů socialismu, umožňujícím pamětníkům ostalgické vzpomínání (vyjma podvratného použití Majora Zemana jako výukového videa pro esenbáky), nebála ukázat ani opravdového psychopata, při jehož sledování vám vstávají chlupy na zátylku a uvědomujete si, že držet hubu a krok možná nestačilo. Svět pod hlavou by chtěl být temný, pomalý, psychologický seriál, ale jelikož tolik ulpívá na povrchu a při každé možné příležitosti si neodpustí nějaký ten vtípek, je spíše ospalý, plytký a nevyrovnaný. Stejně jako v případě Trpaslíka dávám hodně opatrné tři hvězdičky v naději, že následující epizody osvětlí, oč autorům v pilotním díle vlastně šlo. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Když oba vniknou do domu, říká Marvan (Václav Neužil): „Na to bychom snad měli mít povolení.“ Plachý (Ivan Trojan) odpovídá: „Z kterýho divnýho okresu tě sem poslali?“ Marvan má na svém voze Škoda Garde SPZ s písmeny MOD, což byla značka přidělena městu Most. (sator)
  • Soudruzi Sboru národní bezpečnosti mají na služebně televizor Tesla 4424A z roku 1985, příběh se však odehrává v roce 1982. (sator)

Reklama

Reklama