Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou hranice světa, v němž Filip žije, totožné se zadrátovanými hranicemi normalizačního Československa? Ale co je za nimi? Jakou cenu musí Filip Marvan zaplatit za svou zradu? (Česká televize)

Recenze (58)

Ozzy2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších seriálů, možná i nejlepší.Když se člověk doslova modlí,aby už bylo pondělí a s napětím očekává, co se bude dít v roce 1982 dál, tak takový seriál jsem od roku 1989 nezažil.Bál jsem se,aby nedošlo k nějakému paskvilu na konci kvůli změněné budoucnosti.Naštěstí ne.Šejbič s Kratěnou dostali, co jim patří, protože veškerá spravedlnost (Policie, justice) je na takové svině krátká. Právě tito Šejbové a Kratěnové řídí naše životy, jej ich plný parlament, senát, vláda a něco podobného chrochtá na Hradě. Kdyby šlo udělit 10 hvězd, nešuetřil bych z nich ani jednu.Ale na co se budu v pondělí dívat?? ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice důstojné, elegantní a ve všech rozběhnutých liniích precizně dotažené zakončení s mnoha překvapeními. Vrchol může být v každém seriálu jen jeden, a jsem z té dramatické linky tady nadšená, že totiž byl přesně v bodě, kde to má největší účinek - na konci devátého dílu. Poslední díl byl uzavírací a hojivý, katarzní přesně tak, jak by měl být, a přitom potřebné rozuzlení a smíření proběhlo bez patosu, a dokonce i s grácií. *~ ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokud se děj seriálu odehrává v roce 1983, jde o vynikající podívanou, přičemž na rozdíl od minulého dílu nechybí ani humor. Jakmile se ale Filip Marvan probere z kómatu a my sledujeme jeho snahu změnit důsledky svého činu z úvodu seriálu, vše najednou běží až neuvěřitelně hladce a ne zcela uvěřitelně. Na Marvanovi nejsou vidět žádné následky úrazu, probere se z kómatu a hned hurá do akce... Samozřejmě i zde jsou silné momenty (zvláště tem, kdy se Marvan dozvídá, jak to vlastně bylo s jeho parťákem Plachým). Ale celkově je to vyústění prostě až moc idylické. Včetně závěrečné scény s lékařkou z nemocnice. No škoda, čekal jsem možná na závěr trošku větší pecku....ale i tak určitě povedený seriál. ()

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to nakonec nebyl příběh Filipa Marvana, ale především Martina Plachého, který jsme těch deset dílů sledovali, protože Filip, jak se i dalo čekat, v žádné minulosti nepobýval. Na prvním a posledním dílu série si bylo možné všimnout, jak nevděčná je současnost. Stačí totiž pár uniforem, několik takřka muzejních vozů, socialistický šatník a všichni jsou spokojeni, jak ten seroš hezky šlape. Nostalgie (i ta temná) a návrat do minulých let přináší kouzlo, které je vděčné. O to nespravedlivěji pak vynikne hodnocení první epizody, která určitě nebyla horší než ta poslední. Ale chyběla jí jistá citová vazba, kterou si divák zatím stačil vybudovat. 3,5* ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na závěr seriálu jsem byla opravdu hodně zvědavá a mám obrovskou radost, že nezklamal. V něčem byl trochu předvídatelný, v něčem překvapil, ale ve finále byl ještě lepší, než jsem čekala, že bude. Neříkám, že bylo všechno úplně stoprocentní, ale i přesto jsem se závěrem spokojená. Svět pod hlavou je jeden z nejlepších Českých seriálů vůbec a velmi ráda se na něj podívám znovu. ()

Zajímavosti (3)

  • Když se současný Klement Kratěna (Jan Vlasák) podívá na zarámované fotky Josefa „Šejbiče“ Šejby (Jan Cina a Miroslav Hanuš), lze si všimnout, že na stolku má i fotku mladého Klementa (Jan Budař) na moskevském Rudém náměstí. (Šéfik)
  • Závěr epizody se odehrává v Berouně – Filip Marvan (Václav Neužil) čeká na Danielu (Judit Bárdos) před berounskou nemocnicí a následně scházejí z kopce nad sídlištěm Hlinky, kde je výhled na město Beroun (v pozadí dálniční most nad Berounkou směr Praha–Plzeň). (nega)

Reklama

Reklama