Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ze tří verzí téhož je tohle nejpřesnější zpracování skutečnosti, jak nasvědčuje spřízněný dokument, z něhož je patrné, že přesně takhle prostředí "věznice" vypadalo a i události a dialogy ztvárněné ve filmu opravdu nějak takhle proběhly. Navíc smekám klobouk, když vidím, jakou práci si tvůrci dali i s castingem, kdy herci jako by skutečným postavám, jež se experimentu účastnily, z oka vypadly. Prostě pěkná poctivá prácička a žádný jen mírně inspirovaný scífko s Brodym v hlavní roli. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Experiment z roku 2010, je efektní sračka, která dehonestuje materiál, z nějž vychází. Toto je jen nudné a zbytečné. Nevidím v tom žádnou přidanou hodnotu. Mohly se tam řešit různé etické otázky a hypotézy, avšak toto se jen nese na tom námětu. Ten jsem si mohl přečíst na wikipedii a ušetřil bych čas. ()

Reklama

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

brutální experiment o autoritě a moci... náhodně vybraní mladí kluci s náhodnými rolemi. what could possibly go wrong? psychologové jsou fakt na hlavu. pan.. teda DOKTOR zimbardo byl hlavní koordinátor tohoto kontroverzního experimentu. někdy mi připadalo, že je to ten největší magor ze všech. "You're a psychologist, and you're asking me what's wrong?" psychopati dostanou moc a jéje, NEČEKANĚ se něco posere. nevím, co jsme se měli naučit. možná, že když někomu dáme neomezenou moc, tak to nikdy nedopadne dobře. ale... neznali jsme tuhle skutečnost již před tím? šikanátoři nikdy šikanovat nepřestanou, protože mají tu dokonalou moc, po které všichni ODJAKŽIVA touží. "Back in that room, I became everything I've hated for so long. And I let it happen. And I enjoyed it." neskutečný. snad se lidi poučili a přestali dělat sadistický experimenty, jenž vždy končí špatně. lidská psychika by se měla zkoumat, ale lidskými způsoby. a hlavně s empatií. "It was a prison that was run by psychologists instead of by the state." ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s německou verzí z roku 2001, tak tohle je jen slabý odvar. Šikana na mě nepůsobila až tak moc šikanózně, herci nebyli příliš přesvědčiví a vypjatá atmosféra mi tu chyběla úplně. Pár slušných momentů se tu určitě našlo, solidní úroveň měly konverzace ze zákulisí, ale celkově je film pro měl velkým zklamáním. 50% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se bál toho, že nebude moc k uvěření to, jak se experiment gradoval, ale povedlo se to tvůrcům hodně dobře, stejně jako se jim povedlo skvěle zachytit motivace jednotlivých postav. Nakonec si ale přece jenom řeknete, zda to celé mělo nějaký hlubší smysl. A ono nemělo, stejně jako některé experimenty někdy prostě nemají. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama