Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Recenze (444)

tatopulos odpad!

všechny recenze uživatele

Seriál postavený na sebemrskačství, národních stereotypech (to je přece typický Čech, Češi nebyli žádní vojáci ap.) a sebe-nenávisti. Paradoxně se mi chce zvolat ještěže Češi mají svého- Adéla ještě nevečeřela, Pane, vy jste vdova a třeba Karla Zemana ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

„Prejt! Prejt! Dejte si prejt!“ vyvolávali ve foyer kina Dlabačov. A skutečně, na přenosném grilu se tento pokrm připravoval a před začátkem představení jsme si pochutnali. Dorazil i karťák a o přestávce se s ním mnozí fotili a dokonce mu do ruky dávali talíř s prejtem, až mu talíř z prstů vypadl a rozbil se. Seriál je naprosto skvělý! Úžasná satira na Čechy a češství, velice jsem se smál téměř pořád. Podle mých informací se jedná o nejlepší seriál vůbec. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v kuse a docela bavilo. První díl slabší, pak už slušné. Líbilo se mi, že některé vtipy fungovaly až v druhém plánu a občas se objevila hlubší komika (např. v jaké situaci byla vyměněna velitelka). A taky že si tvůrci odpustili podkres smíchem. Spokojenost. ()

unrocker 

všechny recenze uživatele

Exkluzivní humor v naprosto dokonalém kabatku... krásně podány český národ v přenesených obrazech a super scénách!!! Jen tak dál!!! ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Tak to je teda pořádná nejen politická satira jak má být. Většinou je to spíš k pláči, když si člověk uvědomí že to tak nějak fakt funguje, samozřejmě v seriálu dohnané ad absurdum. První dva díly super, třetí a čtvrtý už horší (míň trefných vtípků). Vtip o hormonech trapný taky proto, že je minimálně o dekádu mimo. Pátý díl zas vtipnější, hlavně na Slovenský účet. Herecké výkony i obsazení skvělé. Hodnocení: 72/100. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Tak, jako u tohohle bonbónku, jsem se už dlouho nepobavila a od srdce nezasmála. Všechny zásahy do černého! ()

niska98 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem si doplnila další rest (3 roky starý). Čekala jsem podle rozjezdu něco jiného, humor nebyl vždy stoprocentně podle mého gusta, ale, některé vtipy byly moc fajn. Nejlepší byl asi druhý díl a zakončení posledního dílu taky nemělo chybu. Politické vtípky a narážky na naši povahu nakonec daly dohromady docela pěkně koukatelný celek. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Tak jsem opět dohnal něco, co v době vzniku unikalo mé pozornosti a po mnoha doporučeních a ohlasech jsem se těšil. A přišla studená sprcha v podobě prvního dílu, kterému chyběl náboj, jakákoliv dobře mířená hláška a herci tvářící se a hrající, že je to vlastně vůbec nezajímá. Na mnohá doporučení jsem ale vytrval a druhý díl se mohl opřít o skvělé postavy Myšičky a Hány, kteří hláškují jak diví, protože na rozdíl od ostatních mají co. Třetí díl patří proto k pomyslnému vrcholu celého seriálu, kde všechno funguje a je radost se koukat. Tvůrci se nebojí rýpnout do jakéhokoliv tématu a nejeden člověk uvidí inspiraci u výborného Jistě pane ministře. Problém ovšem je, že po třetím dílu nic lepšího nepřijde a seriál se nějakým způsobem dostane do konce. Jen ne tak, jak by možná zasluhoval. Skoro to vypadá, že to nejlepší si vystříleli tvůrci v půlce a pak už nebylo s čím. Vážně škoda, protože našlápnuto bylo dobře a kdyby tvůrci upozadili celou Kosmo jednotku a více se věnovali politikům (kde si jsou mnohem více jistí v kramflecích), mohlo jít o kultovní záležitost. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Jako jo, akorát škoda, že značně přifouknutá Plodková hrála jen v prvních 2 dílech. A hlavní sponzor letu Hrabiš a jeho spojené drůbežárny. 5/10 ()

OJan 

všechny recenze uživatele

Počinů obsahující vydařenou satiru je v Česku jako šafránu. Tady se to ale povedlo, a tak jsme svědky vtipného, svérázného a ne zrovna povedeného vesmírného letu, který je ještě k tomu plný překážek. Ano, jak už možná vidíte, Kosmu se mistrně povedlo ukázat českou společnost. A upřímně bych se ani nedivil, kdyby takto skutečně vypadal český pokus o dobytí Měsíce. Ale co by to bylo za český počin, kdybychom si neudělali pořádnou srandu i z našich sousedů. A tak se zde můžeme vysmát slovenským Tatrám, polské raketě s křížem, a aby se nezapomnělo ani na jiné státy, můžeme se pobavit i nad čínskými raketovými inženýry. Avšak i tato satirická jízda obsahuje pár hluchých míst, které povětšinou sklouzávají do nevtipnosti a někdy prorazí i zeď trapnosti. To se více stávalo posádce, ministři byli vtipní pořád (snad až na ten laciný fór s prsy na konci, to mi prostě přišlo v porovnání s jinými fóry mírně prvoplánové, i když chápu myšlenku, kterou to přenášelo). Kvalitní satira bývá podepřena solidním příběhem, který byl zde znatelný až v druhé polovině epizod. Ze začátku do byly pouze vtipy - povedené, nicméně vyšuměné do ztracena. Konec se hodně vydařil, snad možná nejčistší ukázka Česka celého seriálu. Když se nad tím člověk zamyslí, může nakonec seriál působit poměrně znepokojivě, neboť si uvědomíte, že taková je opravdu česká nátura, jelikož tvůrcům se to opravdu povedlo dobře předvést. Každopádně, my Češi se prostě nezměníme - má to totiž smysl? |70%| ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak asi takto, vážení. Kosmo je přesně ten způsob satiry, který mi sedí. A nejvíc se také přibližuje humoru třeba pánů Smoljaka a Svěráka a vůbec divadlu Járy Cimrmana. Abyste totiž řadu vtipů a narážek pochopili, je třeba mít základní znalosti. Ačkoli často je potřeba ještě i víc než absolvovaná základní škola. Kosmo si dělá srandu, paroduje a trochu i uráží hodně věcí, osobností a národů. Urazit se mohl leckdo. Servítky si rozhodně neberou. Na paškál se dostávají nejen politici, celebrity, ale též různé kultury či obecně češství, mužský šovinismus, ale řada dalších věcí jejichž vyjmenování by samo o sobě stálo za mnoho odstavců. Jenže přesně tak si to představuju. Pravda. Zde nefungují nějaké náznaky, je to řečeno jasně a absolutně pochopitelně tak, aby to každý pochopil. Nechodí se kolem horké kaše. Na druhé straně se mi líbí, že nevynechávají skoro nikoho a svou ránu přes nos dostává i armáda či jiné organizace. Kosmo zkrátka paroduje nás jako národ, naši povahu a vztahy k ostatním zemním i mezi námi vzájemně. A trikovou stránkou zase vyniká nad ostatními v zobrazení toho, co český člověk v seriálu zvládne. Škoda, že podobných odvážných děl nevzniká více. A to i co se prostředí děje týče. ()

Fíkus 

všechny recenze uživatele

Já jsem vážně nadšen. Kadence vtipů obrovská (bohužel pak to trochu trpí tím, že nestihnete zaslechnout, co postavy říkají dál, protože tady se nečeká), zpracování perfektní. V UPPu se očividně s efekty vyblbli a že zbytek často vypadá levně? Byla by to chyba, pokud by se to snažilo brát vážně, ale tím, že tady jsou chyby a nedokonalosti využívány ke vtipům, vůbec mi to nevadilo. Ano, třetí díl byl maličko pomalejší, ale stejně mi epizody nepřišly tak dlouhé, jak jsou, a stopáže jsem se popravdě bál nejvíc. Rozhodně se podívám i na závěrečné dva díly a doufám, že hodnocení nebudu muset snižovat. ()

Lyubos 

všechny recenze uživatele

Konečně drzý,nekorektní seriál, který se nebojí zaseknout do živého. Rozdílná "kvalita" ,nebo spíše styl fórů vnímám spíše jako výhodu. Viděl jsem to v kině a pokaždé se smála jiná část diváků, takže je to vlastně cíleno na širší publikum ;) Je z toho cítit hodně práce a tvůrci to určitě dělali pro výsledek a ne pro prachy. Více takových seriálů. Děkuji ()

PartyzanFilm 

všechny recenze uživatele

'Zjistili jsme, ze ministr v kancelari nebyl tak dlouho, ze jsme museli posekat fikus, abysme se tam dostali.' Humor na urovni gymnazii, jmena jako Anton Hrabiš, ceska klasika a nazdar. Ale libil se Comeback, bude se libit i toto. Rezijne a herecky silene slabe, to gymnazium sedi i tam. ()

Lastsurvivor 

všechny recenze uživatele

Hána s Myšičkou mi silně připomínají hlavní postavy z Jistě pane ministře. Vůbec bych se nebránil spinoffu s těmito dvěma v hlavních rolích. ()

OzyCox 

všechny recenze uživatele

První díl byl pomalý rozjezd, ale jenom za druhý díl by si celý seriál zasloužil pětihvězdu. Počkám jak se to vyvine. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Po prvních třech dílech : T. Baldýnskému a spol. se povedl výborný satirický seriál. Je to na 5 * a 80 % - jednoznačně. P.S. : naposled jsem se tak zasmál u seriálu Čtvrtá hvězda .... . ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama