Reklama

Reklama

Columbo - Série 4 (1974) (série)


Za úsvitu (S04E03)

(epizoda)
  • USA By Dawn's Early Light (více)

Obsahy(1)

Plukovník Lyle C. Rumford je hrdým velitelem vojenské internátní akademie a mužem fanaticky oddaným svému poslání. Proto jej šokuje, když mu člen správní rady a potomek zakladatele školy William Haynes oznámí, že hodlá akademii zrušit. Rumford nakonec Haynese zabije, a to s pomocí děla, ze kterého má oběť vystřelit salvu při tradiční slavnostní ceremonii. „Nešťastnou náhodou" totiž dělo místo výstřelu exploduje. Smrt vyšetřuje poručík Columbo, jenž ve svém obnošeném plášti působí mezi vypulírovanými uniformami komicky. Ale jen do doby, kdy začne Rumfordovi klást velmi nepříjemné otázky... (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl mám moc rád - Columbo na vojenské akademii je konfrontován s drilem, vojenskými mozky a hlavně s velitelem celé akademie plukovníkem Rumfordem, který je takový blázen do své milované školy, že je schopen zabít jejího majitele, když ten začně uvažovat o její přeměně na smíšenou kolej. Jako už mockrát to má vypadat jako nehoda (hlavní role - dělo) a poručíkovi se to nějak nechce líbit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujal nejen nesoulad mezi geometricky přesným buzerplacem (chyběl jen Pepíček Bek se svým „My jdem, my jdem, vojenským pochodem..“) a na něm stojícím detektivem, který vypadá, že zrovinka vypadl z mincovníkové pračky, co bývá ve veřejných prádelnách, ale i režisérův smysl pro detail (úvodní pyrotechnická montáž). Škoda, že stejný smysl neměl i příliš horlivý plukovník, pak by zelený mozek kladl tomu našedlému z doutníkového kouře mnohem větší odpor.. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů z celé série. Na vině je atraktivní a neokoukané vojenské prostředí, vynikající záporák Patrick McGoohan (např. Útěk z Alcatrazu, Statečné srdce) a chytré závěrečné usvědčení. Vůbec celý tento díl má zvláštní náboj a například dlouhá úvodní scéna, ještě před titulky, kde si vrah za úsvitu chystá výbušninu, je neskutečně atmosferická. Dalším plusem je fenomenální český dabing přísně znějícího pana Bořivoje Navrátila, který zde vrahovi propůjčil svůj hlas. Vynikající Columbovka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Za úsvitu“ - ďalší výborný film z detektívnej série kriminálnych prípadov inšpektora los angeleskej polície Columba. Tento krát ho vyšetrovanie vraždy zavedie medzi mladých kadetov prísnej vojenskej akadémie. Na istý čas sa stane jedným z nich. Vyšetrovanie totiž vedie priamo na školskej, internátnej pôde. Tam najlepšie dokáže pospájať nitky, ktoré ho dovedú ku páchateľovi úkladnej vraždy. Plukovník Rumfort vs. Poručík Columbo. **** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atraktivní prostředí, ve kterém se brzy zabydlí i poručík Columbo. Řeší tu totiž slušně zapeklitý případ vraždy, který zpočátku vypadá jako nešťastná náhoda či nehoda z nedbalosti. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo je najlepší! mám ho radšej ako Sherlocka, radšej ako Hercula Poirotta, radšej ako Nera Wolfe, mám ho najradšej, je to starý klasik, génius v tele otravného zhrbeného pokrčeného mužíčka so zápisníkom, ktorý sa vždy stráca v jeho vreckách, záhadnou manželkou a smradľavou cigárou a svojim kúzelným a večným: "Málem bych zapomněl . . ." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám asi tri najoblúbenejšie diely Columba, tento je jedným z nich. Prostredie vynikajúce, vražda a vyšetrovanie napínavé a tá pointa, ktorá znova usvedčí vraha prostredníctvom na prvý pohľad nepodstatnej maličkosti, je jednou z najlepších v seriáli. Taktiež mám troch obľúbených vrahov, samozrejme McCoohan je medzi nimi. Sekundujú mu Hamilton a Cassidy. Niet absolútne čo vyčítať. Štýlové, premyslené a herecky veľmi silné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opätovne sa nemôžem stotožniť s mienkou väčšiny. Dobre vystavaný príbeh, štandardne dobrá pointa, výborná postava col. Rumforda sú kladom tejto epizódy. Objektívnym záporom je jej neúmerná dĺžka, ktorá dala vzniknúť viacerým hluchým miestam, subjektívnym môj rastúci odpor k postave Columba. Asi som detailista, ale dôstojníka polície, ktorý si zháňa čisté ponožky a pritom opakovane spí v nohaviciach nedokážem tolerovať. A darmo mi bude niekto vykladať, že to on naschvál, aby zmiatol podozrivých. Lebo aj v tom existuje prirodzená, uveriteľná miera. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl zajímavý už tím, že se poručík octne v naprosto odlišném prostředí než jsme zvyklí. Navíc je to skutečně dobře vymyšleno, velmi slušně zahráno a také vcelku vynalézavě sestříháno. 75% ()

5150 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Plukovník Rumford vs. Columbo "Máte křestní jméno? Mám, ale používá ho jen moje žena."____ Jinak zajímavě provedená vražda, v roli záporáka Patrick McGoohan, mnoho vtipných momentů a dobrá pointa. Škoda jen té zbytečně dlouhé stopáže - hluchá místa. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidno, že McGoohanovi nesedí jenom role tajných agentů, ale i vojáci tělem i duší a jeho plukovník Rumford si určitě přední příčku mezi Columbovými protivníky právem zaslouží. Columbo jako obvykle "šťouravě zmatený" a všechno pracuje jako obvykle (ano i tentokrát jsem měl pocit, že totožnost vraha ví Columbo už od prvního rozhovoru s plukovníkem). Jediné co mě lehce zklamalo byla pointa samotného chycení. Což srazilo moje hodnocení o jednu hvězdu níže, přesto rozhodně povedený díl. ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten Patrick McGoohan musí být chameleon, když zvládne zahrát vždy úplně jinou postavu, i když je to vrah. Tady se sice ještě nechopil režie, ale i tak se jedná o velmi vydařený díl. Ta Columbova konfrontace s armádním prostředím je zábavná, ale zajímavější by bylo, kdyby se tu objevil Hercule Poirot... Přesto na mě ten díl působí trochu chladně. McGoohan je pokaždé dabován někým jiným, pokaždé skvěle a Bořivoj Navrátil tady možná předčil oiginál. ()

Reklama

Reklama