Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

My kind of crazy. Nevím kolik toho ze seriálu bylo myšleno vážně, ale má to skvělou rovnováhu absurdních situací, dobře vykreslených postav a neúmyslně komických situací. Velký rozpočet a kvalitní scénář ruku v ruce pomáhají skvěle vykreslit dopady přání, nulová snaha o přístupnost dětem zase dává volný průchod hláškám. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Hofmann absolutní král scény, přítomnost veteránů Nárožného a Abraháma skvělá, k tomu celá řádka epesních hlášek a scének. A vlastně je fajn i celej ten nápad. Satira občas dobrá, občas ne (zbytečná doslovnost). A pak jsou tu taky chvíle, kdy se humor dost tříští a přestává bejt vtipnej - nebo kdy se celá situace přetaví v natahovaný cosi, co si tvůrci mohli odpustit (celá ta zombie eskapáda na chatě - ehm, vážně?). Asi nejvíc zamrzí promarněnej potenciál - nejednou jsem měl pocit, že je partie skvěle rozehrána a vyšumí do ztracena. Že by na tom měl podíl i fakt, že epizod mělo bejt původně víc? ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu jsem se těšil - Jakkoli název maličko mate, když jednomu slibuje dokument o Michalu Suchánkovi..;) - a doufal, že se kluci vrátí v plný síle.. Ale tady je vidět, že právě absence jakýchkoli tvůrčích mantinelů, může být, a ve většině tuzemských případů taky je, jen na škodu.. Takhle to vypadá, že Prušiňák přijel zase bohužel na Kolečkovém invalidním vozíku, se zábavou sice zhusta nekorektní - Sama osoba Michala Suchánka už dost naznačovala předem.. - zato však silně jaksi nekonkrétní, bez síly Kober a užovek, neživou a dost povrchní.. Slaboučká satira a bizarní hybrid žánrů i poetik.. Byť tedy nezřídka na samé hraně korektnost.. Jakkoli často znovu hlavně zdánlivě.. Suchánek ovšem výtečný, zvlášť když se nedrží scénáře.. Stejně jako třeba nevyužitý Nárožný či už léta svůj potenciál skrývající Martin Hoffman.. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Asi u žádného seriálu z poslední doby jsem neměl díky reklamním spotům takové předsudky a nebýt svého kamaráda, nikdy bych se na něj nekouknul. Což uznávám by asi byla škoda. Paradoxně právě téma předsudků je jedním z těch, co se seriál snaží postihnout. Celkově je to dost slušná společenská satira o lidském sobectví. Ovšem jinak to můj šálek kávy není. Vadil mi hlavně dost přehnaný rozsah vulgarit. Podle mě to daný seriál v očích minimálně některých lidí degraduje. Sám jsem se musel dost prát, aby ve finále v mém hodnocení převládly zmiňovaná pozitiva nad tímto pro mě dost podstatným negativem. Zvláště když dnešní díl se Zombie mě přišel už fakt poněkud silná káva. Takže ty tři hvězdičky jsou ve finále za mě hodně s odřenýma ušima.... ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prušinovský, Kolečko a po Čtvrté hvězdě další, neméně vtipný nářez. Tihle dva fakt umí vytvořit kvalitní a třeskutý humor.........Michal Suchánek - jedna z více "profláklých" dršek, ale zapadl dobře..především v momentech svého opojení nad okouzlenou ženou................Marika Procházková - Suchánkova žena, jedna z nejvýraznějších postav seriálu, do dnešního dne jsem si tuto herečku vybavoval pouze jako epizodní záležitost v jedné z nejproduktivnějších kompostáren v ČR s názvem Ulice, po tomto seriálu už jí beru fakt seriózně.........Martin Hofmann - jeho ztvárnění svině-právníka nemělo jedinou chybu, pro mě asi nejvtipnější a nejdůležitější role...............Josef Abrhám - spolu s Hofmannem další z důležitých a výrazných rolí, jeho alzheimerovsky-satirické pojetí je kouzelné.........zbylé role, co se dobře pamatují - lesbická tělocvikářka s dvojicí bobrů v podpaží, zásadový ředitel, jehož zásadovost po zásahu trpaslíkova kouzla je ta tam, ředitelova dcera s čivavou britney a růžovým fordem, černoch, malá právnička a tlustá Jolanka, o které si toho času černošský synek myslel, že to bude romantická láska a ona na něj vytáhne šprcky ty vole....................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • Kromě toho, že byl Trpaslík vůbec prvním seriálem České televize, jenž měl premiéru v iVysílání, si z hlediska seriálů ČT připsal další prvenství; konkrétně byl první seriál, jenž bylo možno v iVysílání sledovat ve Full HD rozlišení 1080p. (Šéfik)
  • Do role dědečka si Jan Prušinovský vyhlédl Josefa Abrháma, ale Prušinovského známí z filmového prostředí ho varovali, že získat do role Abrháma je dost složité, jelikož si role vybírá, není vždy na příjmu mobilu apod. Prušinovský tedy poslal Abrhámovi scénář s tím, ať si jej jen přečte. Za pár dnů sám Abrhám kontaktoval Prušinovského, že by si rád zahrál dědečka. (Šéfik)
  • Seriál získal v září 2017 Hlavní cenu na festivalu Televizní tvorby ve francouzském La Rocherre. (M.B)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama