Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (332)

misterz 

všechny recenze uživatele

Život nie je spravodlivý. Niekto má všetko zadarmo, a iný si zas to svoje šťastie musí tvrdo vydobyť. Ale o to to je potom cennejšie... Film ako zo života, starosti a trampoty jednej dospievajúcej Američanky z chudobnejšej rodiny. Príjemne namiešaná zmes drámy a komédie, len škoda, že sa niektoré situácie nerozobrali trochu hlbšie. Ale i tak, celkom spokojnosť. Všetko tu bolo o jednej herečke, a tá do toho dala všetko. Myslím však, že jej najlepšie filmy ešte len prídu, už sa nemôžem dočkať. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nepochopil som nomináciu tohto filmu na oscara a to nebola jediná tohto roku nad ktorou som nechápavo krútil hlavou. S. Ronanová hraje skvelo a s prehľadom, ale tento film o mladej rebelke je tak nevyužitý, až je to do plaču. Hádka s mamou, nezhody v rodine, to celkom šlo, ale postupne je film čoraz prázdnejší a nudnejší a po záverečných titulkoch ani neviete o čom to vlastne bolo. Iba priemer na jedno pozretie. 60%. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Příjemně plynoucí a pohodový film o dospívání, rebelii vůči systému a následnou katarzí se sebou samým i rodiči. Lady Bird vypráví svůj příběh tak, jak by ho vyprávěla většina z nás. S lehkou hravostí a důrazným citem pro realitu nás provádí radostmi a smutky dospívání, prvními láskami a vycházení s rodiči. Celý tento výjev rámují skvělé herecké výkony, z nichž však nejvíce vyčnívá Saoirse Ronan jakožto "Lady Bird". Připočtěte si k tomuto všemu zajímavě zvolený soundtrack společně s kamerou, a dostanete svěží a zábavný film, v němž drtivá většina diváků pozná a najde. Skvělá práce! „People go by the names their parents give them, but they don't believe in God.“ ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já asi nejsem úplně cílová skupina, pro kterou je tento film určenej, ale mám z toho dojem, že režisérka a scénáristka v jedný osobě si to natočila hlavně sama pro sebe jako takovou nostalgickou vzpomínku na dobu, když byla mladá a neklidná. A výsledek jsou jakýsi epizodky ze života dospívající holky, kde se vždycky nakousne nějakej problém nebo nastane nějaká situace, ale zůstane to nevyřešený a přeskočí se na další epizodku. A takhle ten děj pořád přeskakuje až doskáče k závěrečnejm titulkům. U celýho filmu jsem se zasmál asi tak třikrát, což je na komedii dost málo. Má to teda i nějakej sociální přesah, ale drama bych v tom taky moc nehledal. Je to takovej hipsterskej nezávislej film o ničem. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky obycajny roztomily film o dospievani jednej pubertiacky. Nicoho noveho co by sme uz milionkrat nevideli sa tu nedockame. Ale stale to funguje bez problemov. Len som v tom nenasiel absolutne nic naviac, co by z toho malo robit velky Oscarovy film. Skôr by to mohlo byt filmom tyzdna na Hallmarku pri ktorom si zeny pripomenu ake to bolo, ked boli mlade. A ani ich partner pri tom nebude prilis trpiet. 6/10. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • Jednalo se o film s nejvyšším výdělkem produkční společnosti A 24. (ČSFD)
  • Film je situovaný do rokov 2002 až 2003, v období, keď režisérka snímky, Greta Gerwig, promovala na katolíckej škole svätého Francisa, v jej rodnom meste Sacramento v Kalifornii. (belinko)
  • V septembri 2015 sa režisérka Greta Gerwig stretla so Saoirse Ronan na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte, kde propagovali filmy Maggie má plán (2015) a Brooklyn (2015). V hotelovej izbe si prebehli scenár, Ronan čítala časť z filmu Lady Bird a Gerwig čítala ďalšie postavy. Gerwig si na 2. strane uvedomila, že Ronan bola tou správnou voľbou pre vedenie. (Scraffy)

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama