Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

villon17 

všechny recenze uživatele

Něco mezi 3 a 4*. Krásná pohádka s jemným humorem a dobovou problematikou. Tolik, co by mě táhlo ke 4*. Bohužel tam bylo dost chyb a mezer a za vlasy přitažené vyústění. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka s vymazleným vizuálem, dokonalou retro atmosférou a nádhernou hudbou. Křehká Elisa bez hlasu, tajemná bytost odjinud, záporák obdivuhodně ekl. A vajíčko... Moc milá věcička. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

príliš dlhé, predvídateľné, miestami nudné, bez väčšej myšlienky a nezachránilo to ani to zasadenie príbehu do čias minulých. Nedokázala som sa stotožniť a málo vecí tam bolo sympatických, preto tie dve, bohužiaľ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zrejme napreceňovanejší žánrový film za posledné roky. Obdivujem del Torovu odvahu spracovať takýto námet, ktorý nieje ani zďaleka dobrodružným sci-fi, pripomínajúcim staré fláky z rokov 50tych. Ide o pomerne nudné, ale remeselne dobré ( del Toro, ako ináč ) rozprávanie o jednej čudnej love story, pri ktorej sa mnohým divákom budú promenádovať po tvári čudesné výrazy plné úškrnu, pobúrenia, prekvapenia alebo nepochopenia. Ja som z nich nemal ani jeden, vlastne som mal iba jeden a to výraz akejsi nespokojnosti. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Divná, ale ve výsledku vcelku sladká romance mezi němou uklízečkou a tvorem, který je dost pravděpodobně dědeček Abea Sapiena z Hellboye. Del Toro se tenhle rok vytasil s pitoreskním snímkem, který je velice pěkně natočený, výborně zahraný, plus za hudbu by měl Desplatovi spadnout plešoun do rukou. Sám se však podivuji, proč tenhle film v nominacích tolik válí. I když je film moc milý, nejedná se o žádné hluboké či geniální dílo, kvalitou je rovné právě zmíněnému Hellboyovi, tedy odreagovačka s moc hezkým vizuálem a chytlavým příběhem, která toho ale na stůl moc dechberoucího nepřinese. I tak se ale jedná o originální a moc hezky vypadající snímek, sám bych možná ale byl raději za vážnější a sofistikovanější pojetí. Btw, mínusové body za tu kočku. 😡 Slabší 4* ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se tomu filmu vysmívala, přišel mi moc jednoduchý a pro plačtivé ženy. Sem tam přišel záběr nebo věta, která mě umlčela. A celkově byl ten film jednoduchý a přímočarý, ale tak krásně natočený a podaný. Původně jsem mu chtěla tád 3 Hvězdičky, ale nemůžu na něj přestat myslet. Hlavní hrdinka byla ohromující a já musím zvýšit na 4. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Tvář vody v rukou Guillerma del Tora zmutovala do podoby obojživelné a del Torův typický vizuál je opět příjemně filmem provoněn. Můj oblíbený Faunův labyrint překonán nebyl, ale i tak si film The Shape of Water nějaké to mé zalíbení získal. Michael Shannon je v roli vládního agenta Richarda Stricklanda ďábelsky skvělej, jen mě trošku mrzí, že nezískal nějakou tu nominace na zlatou sošku v oblasti vedlejší role herecké. Film se před nějakým časem problýskl na výsluní třinácti nominacemi v rámci Oscariády, což je číslo věru jen tak nevídané. Závěrem mohu jen říct, že Tvář vody je velmi zajímavým mezníkem v del Torově filmografii. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Tak jsem viděl vítěze letošních oskaru a musím říct,že jsem čekal o dost více,ale na druhou stranu,příběh je jasný a dobře odvyprávěný.Uteče vám to jako voda.Herecké výkony jsou dobré,ale některé scény byly už na můj vkus moc teatrální nebo přes čáru,viz scéna v koupelně nebo muzikálová vložka.No jestli je toto vítěz letošních oskaru,tak mě to svádí k hodnocení,že moc na výběr asi nebylo.Abych to nějak shrnul,tento film bych nějak zvlášť nedoporučil,protože mi na něm nic výjimečného neupoutalo,ale na druhou stranu budu hodný a když je to spíš na tři tak celkově za mě 70% a čtyři hvězdy. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení letošních Oskarů (alespoň pro mě), protože horší film jsem v nominaci nezaznamenal. Dalo by se říct že je to Faunův labyrint 2. Jednak díky opět zajímavé myšlence, atmosférou a svou ,,poetikou”, která naprosté od Guillerma nesedí. Tady je to umocněno pro mě až příliš nereálně zrychlené romanci, které nelze fandit, nebýt Hlavní herečky. Mimochodem Hlavní důvod mého dokoukání. Spousta nelogických chování postav. Ovšem opět se ukazuje že akční scény točit Guillermo umí, ale ať si příště už radši scénář nepíše. Ano někomu jeho styl může sedět, ale dle mého je mnohem lepších scenáristů a režisérů, kteří dokážou v obdobných filmech vytvořit mnohem mnohem lepší atmosféru (např. Shyamalan). Ale na druhou stranu Desplat odvedl opět skvělou práci, bez něj by to bylo mnohem horší Je to škoda trailer vypadal výtečně, jen je zajímavé, že v mnohem kratší době shrnul lépe a zajímavějš děj lépe nežli samotný film...50%. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Film, který jakoby vypadl z Hellboyova universa. Příběh je celkem zajímavý, ale ničím nepřekvapí. Výprava a efekty jsou parádní. Soundtrack k filmu a době, ve které se odehrává sedí. Na Oskara bych to neviděl, ale film nenudí a na první shlédnutí zabaví. 75% :) ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Del Toro mého srdce. Temně pohádkový příběh němé uklízečky a žabího muže z Trumanovké podzemní laborky je průzračný, kde je Faunův labyrint záludný. A navíc, i s jediným číslem a slizkými šupinami jde o stokrát lepší muzikál než chcípácký La La Land! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ono to není špatné, ale ta výrazná barevná stylizace, muzikály a francouzské harmoniky ve mě celou dobu vyvolávaly silný pocit, že koukám na něco od Jean Pierra Jeuneta (nebo jeho kopii). Což se silně pralo s tím, že v zásadě je to vlastně čistokrevná del Torovka.. Přitom kdyby se odstranil ten francouzskej feeling a tlačilo se to více do stylu starých amerických bijáků, fungovalo by to stejně dobře (nebo možná i lépe) a působilo by to původněji... Škoda.. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Čtyři Oskaři? Vážně??? A za co jako? Ještě že akademici si své chutě uměj zvůvodnit právě tou akademickou půdou, protože my plebs to vidíme trochu jinak. CSFD 66% je v případě čnásobného držitele zlatého paňáce podezřele málo, ale i tak mám pocit, že Del Toro předvedl lehký nadstandard v rámci své standardně rutinní cykličnosti. Osobně by mě zajímala spojistost či návaznost na stvoření z filmu či Creature from the Black Lagoon či rybího muže z Hellboye nebo důvod příběhového vytržení z konceptu a vysvětlení pointy filmu. Za největší plus považuji tradičně úžasný vizuál, výkon Sally Hawkins a neopodstatněný, ale hmatatelný erotický náboj. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Netradiční a rozhodně jeden z nejzajímavějších zážitků v kině. Filmu by určitě prospěla delší stopáž, chtělo by to minimálně o dvacet minut navíc - začátek je až nepříjemně zrychlený tak, že si to uvědomí každý. Nejen na začátku pro nudu není prostor, pořád je na co koukat - film je plný překvapivých, mnohdy šokujících momentů, při kterých slabším povahám asi nebude úplně dobře. Povedlo se i herecké obsazení a postavy. ------ Bohužel mimo kino a s odstupem času už zážitek není zdaleka takový, a navíc tam začínám vidět až příliš mnoho nelogičností atd. a nevyužitý potenciál. Každopádně doporučuji udělat si na film vlastní názor, tady dokud neuvidíte, neuvěříte. 6/10 ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Pro mě tedy není pětihvězdičkový, ale je to jasná Oscarovka. Některé momenty byly opravdu silné, některé vyloženě stupidní, ale jsem ráda, že jsem film viděla. Nejsem žádný fanoušek del Tora. Viděla jsem pouze Faunův Labyrinth, který se mi líbil moc. Tohle o něco méně. 4* ()

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Jako vždy u Tora je vidět nádherný vizuál a barvy. Dobově zasazené rekvizity a nádherně dobově zasazený. Monstrum ve filmu je opět Typicky Torovské. Celkově Torův styl je hned poznat. Zde je to typický. Přes to vše nemůžu říci, že by to yl něčím výjímečný film k věčnému zapamatování. I tak je hezké to zkouknout, ale myslím, že není potřeba vícekrát. Film obsahuje zájímávé barevné kompozice a i hezké symboly. Každopádně oskara za výpravu mu přeji a i vám doporučuji se podívat, ovšem myslím, že stačí jednou. Není to ničím zapamatovatelný film, jak říkám, ale ta výprava, barvy a symboly za to stojí. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhý mix romantiky, akce, krve, fantasy a politicky - genderově - rasově (ne)korektních narážek zabalené v sexy retro balení s úchvatným, pro Tora typickým, netvorem, který děsí i okouzluje zároveň. Skvělý Shannon a skvělá Hawkins, která musela zaujmout i bez replik. 75% ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Pokud měl někdy del Toro dostat plešouna, pak před jedenácti lety za Fauna. Čert vem námět, scénář a vlastní příběh, ono to totiž ani režijně není tak silný, aby to dle mě mělo bejt vůbec nominovaný na Oscara. Ale protože jsme v době politicky, genderově, rasově i druhově korektní, v podstatě průměrná zoofilní romance svou smetanu dostane. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Na tuhle příšerku jsem byla zvědavá, ale nakonec to šlo nějak úplně mimo mě. Jestli to mělo mít nějaké poselství, tak to jsem fakt nechytla. Romantické mi to taky nepřišlo, to že je někdo tak osamocený, že se skoro na první pohled zamiluje do vodní příšerky a má s ní sex, je spíš trochu ujetý. No ale tak proti gustu.... Ale že kvůli tomu někdo vytopí celý byt i kino a nechá si klidně zbořit střechu nad hlavou, to už je fakt za čárou. A na Sally Hawking si fakt nemůžu zvyknout. To, že je němá ještě neznamená, že se musí chovat takhle retardovaně ne? Nějak jsem za celou dobu nenašla rozdíl mezi touhle postavou a Maudie... ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama