Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (294)

Šakal 

všechny recenze uživatele

....je film, kvůli kterému jsem se ( mimo jiné ) jako malý chlapec chtěl stát hasičem. To se sice nepovedlo ( holt čas běží, život mění), nicméně vzpomínka na snímek trvala dál. A tak ( přestože jsem si šel koupit jiné DVD ), když mé oči spočinuly na tomto Howardovu snímku, srdíčko zaplesalo a volba byla jasná. Musel jsem přeci zjistit, jak a jestli na mě snímek zapůsobí i po takové dlouhé odmlce...... Ron Howard je režisér, který se do podvědomí všech zapsal snímkem Beautiful mind. U mě to byl a vždy bude právě tento příběh " o skutečných hrdinech z masa a kostí " v hasičských uniformách. Myslím, že je to skutečná pocta, pro všechny ty, co nasazují životy při záchraně " nás všech ostatních ". Co mě hodně udivuje je fakt, jak zrovna na mě v tomto případě působí ty " hrdinské scény " při zachraňování malých dětí z hořících trosek. Všude jinde bych se silně ošíval, v tomto případě nemám nejmenších námitek, působí to přirozeně ( snad až na scénu při vynášení malého černouška z hořícího domu ), kdy to vypadá jako by ho "právě vytáhli " z luxusního kadeřnického salonu ( trocha černého mouru a kašlání by snad nevadila.....) Naopak se mi líbilo, jak Howard ( alespoň v malém humorném prostřihu ) ukázal, že tato práce není " pouze " o zachraňování lidí z hořících trosek, ale i běžná rutina ( viz nahánění slepic :o) Howard snímek pojal jako skutečnou poctu hasičům v kombinaci s detektivní zápletkou a střetu dvou bratrů, pro které se práce hasiče stala ŽIVOTNÍM POSLÁNÍM. Vynikající ( troufám si tvrdit ) oscarový výkon tu předvádí Kurt Russell coby Stephen McCaffrey, který pro mě osobně přesně vystihl charakter role. Na jedné straně " hrdina " , který neváhá ani na okamžik skočit do hořícího ohně pro malé děcko a na prvním místě mající vždy svého parťáka. Na straně druhé, " člověk z masa a kostí " , otec od rodiny, řešící krizi způsobenou právě jeho posedlostí prací, která pro něj vždy bude na prvním místě a je pro něj vším...POSLÁNÍM, ŽIVOTEM. Jeho mladší bratr Brian ( v podání mladičkého W. Baldwina ), ač to nikdy nebyl žádný extra herec, zde po boku hereckých hvězd svou roli " zelenáče " zvládl obstojně. O hereckých esech D. Sutherlandovi a Robertu De Nirovi myslím netřeba dalších komentářů- EXCELENTNÍ. Zejména De Nirovo vyšetřování žhářství na místě činu bere dech. To je umění VELKÝCH HERCU...i z " malé role " udělat roli velkou a nezapomenutelnou. Už tak silný zážitek z celého snímku dotváří FANTASTICKÝ Zimmerův hudební doprovod. p.s. jako malý kluk, jsem si při závěrečné scéně pobrečel. Bez mučení přiznávám, že i teď ( po tolika letech ), jsem tu pověstnou slzu musel zamáčknout. Film, který ve mně vzbudí takovéto emoce, si jiné než 5* hodnocení ode mě nezaslouží! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pre požiarnikov som mal vždy slabosť, už v detstve mi to prišlo ako jedno z tých najchlapskejších povolaní, ktoré je ale vo filmovej tvorbe minimálne využívané, ale som rád, že o nich vznikol aspoň jeden poriadny blockbuster a našťastie v prvej polovici deväťdesiatych rokoch, kedy sa takýmto chlapským filmom darilo najviac. Zápletka možno mohla byť aj trochu atraktívnejšia, napríklad, keby sa venovala jednej katastrofe, takto to pôsobí skôr tak epizódnejšie, jednoducho len postavy riešia jeden požiar za druhým, ale ani s týmto nemám väčší problém. Film chcel ukázať životy požiarnikov, samozrejme v akčnejšom prevedení, kedy im ide o život každý deň a to sa podarilo, predsa len ponúka aj nejakú celistvejšiu zápletku sprevádzajúcu celý film, teda hľadanie inteligentného pyromana, ktorý jednotlivé požiare spôsobuje a samozrejme aj nejaký ten rodinný motív, v tomto prípade vzťah dvoch úplne odlišných bratov. Celkovo to funguje, aj napriek nadpriemernej dĺžke si film drží tempo a zaujímavosť, každú chvíľu ponúkne niečo nadmieru atraktívne a tak sa na to pozerá dobre až do konca. Poteší aj obsadenie, William Baldwin určite nepatrí medzi mojich obľúbencov a ani v tomto film ma moc nebaví, ale zase takto funguje tá odlišnosť bratov, keďže Kurt Russell je tu prakticky jeho protiklad a bavil ma tu zase veľmi. A k tomu plno dobre zvolených vedľajších postáv, charizmatický Scott Glenn, Robert De Niro ako požiarny vyšetrovateľ alebo Donald Sutherland, ktorý nemá moc priestoru, ale ten jeho posadnutý pyroman ma veľmi bavil. A jeho znemožnenie pred komisiou je asi najzaujímavejšia scéna z filmu. Veľmi spokojný som aj po akčnej stránke, jednotlivé požiare sú celkom rozmanité, ale hlavne perfektne natočené, technicky dokonalo zvládnuté, vizuálne je na to skutočne radosť pozerať. Tu sa ani nedá vybrať to najlepšie, všetka akcia je v rámci žánru prvotriedna. Ron Howard to zvládol bezchybne, okrem technickej stránky funguje aj napätie a emócie a nesklame ani Zimmerova hudba. Takže zápletka možno mohla byť aj lepšia, ale inak je Oheň výborný film, ktorý si pustím vždy, keď mám chuť na tému požiarnikov. 76% ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý film o hasičích. Bohužel je film jedním z mála příkladů toho, jak moc dokáže filmu podrazit nohy nevhodně zvolená hudba. Ta je totiž úplně mimo. V některých pasážích například, je neúměrně dramtická ději. Jindy je zas příliš nechutně romantická.Vrcholem je pak úplně blbá sekvence záběrů, která má v pár záběrech jakoby popisovat všední život hasičů. Po pár sentimentálních tónech se dokonce rozezpívá jakýsi chraplavý drsný mužský hlas, nejspíše notující o tom jak drsný je život hasičů. Takovýhle patos mě dokáže vytočit a hlavně vráží filmu kudlu do zad. Hans Zimmer je určitě skvělý skladatel, ale zde odvedl špatnou práci. Na castingu si také mohli vybrat talentovanějšího a charismatičtějšího herce, než je William Baldwin. De Niro je zase herecky nevyužitý. Ron Howard chtěl, aby se film líbil všem a tak hraje na ty nejlacinější kýčovité struny. Nejlepší práci na filmu rozhodně zanechali pyrotechnici. Efektní záběry výbuchů a plamenů jsou efektní a vizuálně vděčné. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbilo, že oheň je zde pojat jako živá dýchající bestie a tohle pojetí zde vypadá dost uvěřitelně. Jinak příjemný příběh, kterému až na občas moc velkou dávku hrdinství nemám co vytknout. Chápu, že tahle práce je nebezpečná, ale to co zažili hrdinové tohoto filmu se zase asi až tak často neděje. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Známy, skúsený americký režisér Ron Howard natočil v roku 1991 snímok "Oheň" (Backdraft). Je to pomerne originálny thriller z nevšedného, zaujímavého prostredia. Mapuje prácu a vzťahy členov profesionálneho hasičského zboru. Dej sa odohráva v Chicagu. Hasiči zo sedemnástej jednotky zdolávajú požiare objektov, ktoré niekto úmyselne zapaľuje. Je vidno, že je to práca niekoho, kto má s ohňom a požiarmi skúsenosť. Podozrenie padá na niekoho z okolia samotných požiarnikov. Bude potrebné vyvinúť enormnú snahu, aby bol tento nebezpečný podpaľač čím skôr odhalený. Ním založené výbušné požiare majú na svedomí mnoho nevinných obetí. Ron Howard to natočil veľmi kvalitne, takže i po viac ako tridsiatich rokoch to pôsobí sviežim dojmom. Navyše bolo do tohto filmu zapojených aj veľa zvučných hereckých mien. Howardov "Oheň" patrí medzi špičku snímkov z hasičského prostredia. **** ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)
  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)

Reklama

Reklama