Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

Olík 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý snímek uzavírající Hughesovu autorskou tvorbu „o mladých pro mladé“ poloviny osmdesátých let. Nonšalantní školou povinný podvodníček Ferris (Matthew Broderick) s grácii sobě vlastní soustavně manipuluje se svým okolím. Další z jeho umných podvůdků mu místo nepopulárního trápení ve škole umožní společně s nejlepším přítelem (Alan Ruck) a středoškolskou láskou (Mia Sara) zažít několikahodinovou bláznivou jízdu. Režisér se kromě již populárního Brodericka, který měl v té době za sebou trháky jako Válečné hry nebo Jestřábí žena obklopil partičkou začínajících herců a je lehce úsměvné sledovat Jennifer Grey rok před hříšným tancem, Charlieho Sheena rok před Wall Street nebo v tomto filmu vynikajícího Alana Rucka deset let před jeho nejpopulárnější rolí Stuarta Bondeka v legendárním sit-comu Spin City. Volný den Ferrise Buellera sice nedosahuje kvalit Hugesova předešlého Snídaňového klubu, ale bez diskuzí patří mezi klasiku osmdesátkových teenager filmů a proto je téměř povinností ho zhlédnout. ()

gombarix

všechny recenze uživatele

V USA kultovní megahit, který nás poněkud minul. - - - V závěrečné scéně nabízí zdrchanému řediteli umatlaného gumového medvídka děvče (Polly Noonan) v brýlích tak tlustých, že jí ani nedržely na nose. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohodovka s velmi dobrým obsazením. Například Jennifer Grey. Na jedné straně téměř neposkvrněná Baby z Hříšného tance a tady holka celkem od rány. A pan Rooney Jefreyho Jonese je úplně výbornej. Sice jsem u týhle komedie nepukal smíchy, ale člověka naladí na tu správnou vlnu. Jo a chudák to Ferrari, to bylo skoro na rituální vraždu. Dobrá Hughesova klasika. ()

candy_daze 

všechny recenze uživatele

Bez jakýchkoliv vytáček vám na rovinu můžu říct, že ač jsou třeba šablonovitý a předvídatelný, mám Hughesovy filmy ráda. Maj takovej zvláštní feeling, kterýmu se nic jinýho nepodobá a na mě to působí strašně příjemně. To samý platí i u Ferrise Buellera, kde je ta komediální linka o něco výraznější, než u Hughesových mladších filmů. A i když tam jsou ty komediální scény kolikrát klišé, je to prostě strašná řachanda. Dost mě na tom bavilo vykreslení klasicky "ujetých" postaviček- evil ředitelem počínaje, hypochondrickým Alanem Ruckem s nervama nadranc konče. A Jennifer Gray byla supr :) ()

Jajar 

všechny recenze uživatele

Osmdesátky byly prostě super. Výborná teenagerovská komedie, přestože poměrně rychle zestárla. Jedna z lepších věcí od Johna Hughese, ve které si odpustil tradiční moralizování. ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Spravte tomu remake a zarobí to celkom pekne. Počkať nepodobal sa na to deadpool? dve a dve paličky prekrížené štvrtá stena ()

Lumberjack 

všechny recenze uživatele

S blížicím se koncem filmu zábava gradovala a úplné vyvrcholení bylo až po závěrečných titulcích - You're still here? It's over, go home. Go !, ale jinak slabota, ale přeci jen o chlup lepší než v případě Snídaňového klubu, dávám 2.5*... ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Geniální. Mathwe Broderick a jeho studentská show. Už dlouho jsem se s filmem tak nebavil, tak jak u tohoto snímku. To jsi tak jednou Ferris Buellers, profesionální flákač školy, řekne, že dneska jednoduše nemá chuť znovu chodit do ústavu s názvem střední škola. A tak tam zkrátka nejde. Vytáhne ještě svého nejlepšího kámoše z domu, "vysvobodí" svoji holku z onoho místa, ze kterého se sám vyvlékl a jeden volný den pro něho může začít. Díky svým schopnostem a přátelům, kteří ho doprovázejí při tomto volnu, si užije neobyčejný den plný nevšedních zážitků. Film nabízí mnoho prvků, díky nimž je snímek tak zábavný a skvělý. Tak třeba, detailní plán, který má Ferris připraven na všechny možné situace, které by mohli nastat, kdyby ho chtěl někdo odhalit, že není doma a nemocen, a tím pádem není ve škole. Ukazuje nám také v rychlém běhu určité učitelské stereotypy, které jsme zažili všichni, jejž jsme někdy studovali, jako když učitel svým výkladem přímo uspává studenty nebo naopak mluví takové věci, kterým rozumí pouze on a nikdo jiný. Snímek po celou dobu také všemožně odkazuje na 80. filmy. Zajímavým faktorem je též skoro až detektivní linka s nachytaným učitelem, který chce dostat Ferrise. Jak mi řekl jeden kolega, jenž mi doporučil tento film, tento snímek, je jedním slovem boží. ()

mira.l odpad!

všechny recenze uživatele

V polovině osmdesátek možná dobrý, dneska na hranici koukatelnosti. Nebo spíš hovadina pod hranicí koukatelnosti. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

“Neotřelá” je asi to slovo, které nejvíc vystihuje tuhle legendární americkou klasiku. Humor i životní v pravdy v komedii, jejíž kouzlo by se dalo popsat asi jako “billboardová estetika”, a v níž všichni herci naprosto excelují, nejvíc pak boží Matthew Broderick, jehož ztvárnění titulního hrdiny - amerického mladického ideálu - rázem osvětluje celou jeho kariéru a dělá z tohoto filmu jedinečný zážitek. A přitom se zápletka neuchyluje k žádným okatě přemrštěným situacím, jak je tomu dnes zvykem, jen jednoduše ždíme z toho lákavého záškoláctví všechnu šťávu, tu trochu situační komiky, tu epic hudební číslo, tu umělecká koláž...a najednou je z toho boží film. ()

Bounded 

všechny recenze uživatele

Bývalá kultovní komedie, která dnešnímu divákovi už moc nenabídne. Rád jsem se podíval na Alana Rucka z budoucího Spin City. Jinak je to ale opět (pre)teenage komedie, která akorát na chvíli nastartovala kult okolo Brodericka. Vychytralost hlavního hrdiny je párkrát úsměvná, někdy ale jen scénáristicky násilně naroubovaná. Postava ředitele je kromě zmíněného kultu asi největším záporem filmu. Místo smíchu z jejího počínání se mi v hlavě formovalo akorát sousloví sprostý gag. Ve dvanácti by mě to oslovilo, v patnácti zabavilo. Po dvacítce mě to nechává chladným a to nejsem žádný přemoudřelý stařešina. ()

Reklama

Reklama