Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 3

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 999)

Stuart6 

všechny recenze uživatele

Suveréně nejlepší díl trilogie. Je zajímavé, že Hobita jsem přečetl jedním dechem, ale u Pána prstenů jsem se neprokousal ani do poloviny první knížky. Nevíte náhodou někdo, jestli se Hobit bude točit ? Kdyby to šlo, dám 6 :-) ()

Lojz@ 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější fantasy snímek, co jsem viděl. Zvláště tato první část z celé trilogie se mi zdá nejpovedenější a nejkrásnější, především v rozšířené verzi filmu. Co víc napsat, každý ví, o co jde. ()

Infalín 

všechny recenze uživatele

Neobyčejná road movie mezi všemožnou havětí, úžasná podívaná a krásná hudba bez konce. Ale srdce mi to moc nerozbušilo. Možná jsem asi moc velký cynik na tak vznešené řeči nebo jsem nestačil vstřebat tolik nových informací jako člověk netknutý předlohou. Herci váleli na jedničku, jenom Orlando Bloom mě zprvu trochu rozesmál. Ale jak říkám, já na ty vznešené myšlenky o životě mezi rvačkami s příšerami moc nejsem. Film se sám o sobě určitě povedl. A ještě něco: Když se naplňoval osud Gandalfa, vzpomněl jsem si na film Dobrodružství Poseidonu. ()

zodiak217 

všechny recenze uživatele

Trilógia o putovaní hobita Froda a jeho súputníkov po Stredozemi sa môže začať. Keďže som mal možnosť prečítať si skvelo napísanú knihu od J.R.R. Tolkiena a porovnať to, musím povedať že sfilmovanie sa veľmi vydarilo. Nielenže vás dostanú neskutočne prepracované scény kde každý do detailov plný režisérov príkaz, úžasné exteriéry, famóznu hudbu, nespomínajúc kostými, réžiu a výber hercov.....jednoducho neviete sa vynadívať od začiatku do konca. Predtým som ani len netušil kto je nejaký Peter Jackson, po zhliadnutí tejto snímky, som si ho rozhodne vryl do pamäti. Musím napísať, že aj keď boli určité miesta z knihy vystrihnuté filmová podoba sa naozaj veľmi vydarila a oproti iným sfilmovaným knihám má vysoko navrch. Je zbytočné niečo kritizovať pretože tento film, tak ako jeho dve pokračovania je jednoducho legenda. Nielenže spravil z daných hercov ikony, ale pozdvihol Tolkienovu prácu na zaslúženú úroveň a dal jej podobu s akou by bol dozaista spokojný aj sám spisovateľ. ()

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Pán Prstenů by se měl hodnotit jako celek všech tří filmů dohromady, a tak to učiním i já. Je v mých top filmech na prvním místě zastoupené právě Společenstvem prstenu, které je z trilogie nejvýpravnější, nejlepší a nejkouzelnější. Knize se film nikdy nemůže vyrovnat, i přesto Peter Jackson natočil důstojný film podle předlohy, naprosto věrně zachycuje atmosféru, k tomu pomáhají také unikátní digitální efekty. Scénář je sice zkratkovitý vůči knize a nepostihuje kompletní vážnost dialogů, i přesto jsou scény perektně zahrány herci, ze kterých si vyzdvihnutí zaslouží tři jména: Christopher Lee, Ian McKellen a Viggo Mortensen. Mimo geniálních exteriérů, masek a všech barevných věcí ve filmu, které každému člověku s citem pro přírodu a trochou fantazie na pohádky berou dech si zapamatujete ještě dvě věci - hudbu a kameru. Hudba je bez diskuze jednou z nejlepších která se kdy objevila na plátně u epického filmu a kamera je naprosto unikátní, i doteď si lze v některých filmech všimnout podobně natočených scén, které jsou tak charakteristické pro tento film (scéna kdy společenstvo v řadě putuje po úbočí hory je jedna z nejvíce charakteristických scén tohoto filmu, další například pád kamery z Orthanku). A teď k ději, ten je jednoduchý a předvídatelný. Problém ovšem je, že se nejedná o film ani knihu s důrazem na děj. Někteří jedinci nedokáží odhalit hluboké filozofické a etické podněty Tolkiena ani po přečtení knhy (a i ve filmu jsou velmi citlivě a nápadně zobrazeny). Je mi vždycky líto když někdo odsoudí tento film s odůvodněním, že se jedná o "patetickou zhovadilost a hru na vojáčky" protože evidentně vůbec nepochopil, jaké poslání Tolkien do knihy v roce 1955 vložil. Neznám žádné jiné dílo s vyjímkou Bible a filosofických děl řeckých klasiků, které obsahuje tolik odkazů na boj dobra se zlem, hodnotu přátelství, úcty k druhým a k přírodě, soucit, souboj s předsudky, morální smysl moci a její vliv na duši člověka a hromadu dalších otázek týkajících se humanity, etiky a morálky. Zbývá mi jen dodat že prodloužená verze je ještě mnohem lepší než verze co šla v kinech. Český dabng se u tohoto filmu opravdu nevyplatí pouštět a je dobré si před sledováním odejít na záchod a připravit si dost tekutin :) Pro mě 100%, prodloužená verze je nehodnotitelným artefaktem. PS: v žebříčku mám málo místa, takže první místo patří Pánu Prstenů jako celku, tedy všem třem filmům, i když Dvě Věžě a Návrat Krále v něm nejsou uvedeny. ()

Neuroxerus 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl celou jen asi prvních 30 stránek...ani nevím proč....Tolkienovi příběhy....nejsou špatné, ale mám raději A. Sapkowského a jeho Zaklínače, kde se tolik nedělí dobro x zlo. Ovšem tento film je opravdu řekl bych výborný. Skvělé kostými, skvělí příběh skvělé zpracování a v porovnání s ostatními díly byl asi opravdu nejlepší. ()

Kriklan49 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce dokonalé, taky aby ne za ty prachy. Exteriéry NZ taky krásné. Rozmanitý příběh se podařilo udržet v kolejích, ale to je pro mě asi vše. Stopáž se dá pochopit, chcete-li něco takového kvalitně vyprávět, ale čekal bych něco víc od ostatních složek filmu. Soundtrack je průměrný, ve srovnání s jinými až podprůměrný. Některé daleko levnější filmy mají mnohem lepší hudbu. ()

kishi_SO 

všechny recenze uživatele

fenomen, ktory ma pohlitil i s topankami. Miloval som knihu milujem aj film. Nadherne stravenych 172 minut, ktore Vam utecu ako voda. Top scena tohto diela je Moria a Balrog!!! Bez debaty. ()

silent64 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá filmová adaptácia veľkého knižného diela. Tento príbeh, alebo ho skôr nazvem legendou, je tak prepracovaný, až sa človeku natíska otázka, odkiaľ vlastne ten človek(Tolkien) čerpal takéto veci, či už sa jedná o opis národov, krajín, zvykov, histórie, jazykov...Ťažké niečo také obsiahle vymyslieť ľudskou fantáziou. Späť k filmu. Adaptácia je smerovaná dnešnému divákovi, preto je dosť akčná, ale nie je to určite extrém, dnešné filmy zachádzajú oveľa ďalej v extrémnej snahe zaujať diváka takpovediac za každú cenu. Odporúčam pozrieť si rozšírené edície, ktoré posúvajú film ešte podstatne vyššie a sú oveľa ucelenejšie, keďže pasáže nie sú tak výrazne zostrihané. Prvý diel trilógie je asi „najkľudnejší“ a prevažujú tu opisy postáv, zvykov a prostredia. Rozhodne však nie je nudný, práve naopak. Je potrebné, aby v ňom človek hľadal niečo hlbšie, nielen zaujímavý fantasy príbeh. Kto po študovaní a prežití tejto problematiky objaví hlbšie súvislosti a skutočnosti možno vie, o čom hovorím. Dostávam sa k záveru. Pre väčšinu ľudí to bude zrejme „len“ obyčajný, aj keď síce vynikajúci a takmer bezkonkurenčný „fantasy“ príbeh, ale čo keď toto dielo skrýva niečo viac, niečo, čo bolo možno niekedy skutočné v niektorom inom svete mimo našej planéty? Na túto otázku nech už sa snaží každý nájsť si odpoveď sám... ()

PauliePablo 

všechny recenze uživatele

Krásne vykreslené prostredie, spracovanie príbehu, zaraďovanie postáv do zatial najkrajšej trilógie súčasnosti. Kam sa hrabe Narnia, toto má všetko čo fantazijné spracovanie knihy musí mať, skvelá orchestrálna hudba spolu s úžasnou kamerov sú nezabudnutelné. Jackson využil každý cent a podarilo sa mu to brilantne. Nezabudnutelný zážitok, ktorý si veľmi rád pozerám dookola a užívam si ho, ako keby som ho videl vždy po prvý krát. Proste nádhera!!! ()

Kada80 odpad!

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem to ohodnotit už dávno,ale popravdě jsem měl docela strach.Nu což,kašlu na to.Nebudu skrývat svůj názor a vím,že tady asi budu jedinej,ale tohle je ta největší kravina všech dob.Nic víc už k tomu psát nebudu,to bych vás nasral ještě víc. 0% ()

morwen 

všechny recenze uživatele

Série Pána prstenu je prostě unikát.Od Tolkiena jsem četl 5 knih.Mezi ně samozřejmě patří trilogie.Tahle ta(filmová) se povedla.Jsem rád že to dostal zrovna Peter Jackson.Obsazení herců je výborné masky a všechno přesně to co jsem čekal. ()

yurnero 

všechny recenze uživatele

Pán prstenů je knižní klasika na jejíž pořádné zfilmování si fanoušci filmu řádnou dobu počkali, ale stálo to za to. Společenstvo prstenu, ač první díl je pro mě vrcholem trilogie. Vypiplané dílo, dechberoucí exteriéry. Z tohoto filmu dýchá poctivá filmařina a je hned poznat, že každému od režiséra, herců až po maskéry hobitích nohou záleželo na dobrém vyýsledku. Kloubouk dolů maestro Jackson. ()

TheFilipJ 

všechny recenze uživatele

Skvěly film s velice prijemnou atmosférou a velice dobrým hudebním doprovodem který přidává na dramatičnosti. Film vás zavede do světu plném hobitů a bojovníků proti zlu. Nabízí také pohled na krásnou Novozélandskou krajinu. ()

HOMOerectus 

všechny recenze uživatele

Osobně moc fantasy filmy nemusím, protože existuje hodně málo výborných filmů na tento žánr.Samozdřejmě se najdou filmy, o kterých by se dalo říct že jsou DOBRÉ, ale takové najdeme v každém žánru.Proto jsem doufal, že aspoň Pán Prstenů bude výjimka.Musím říct, že po přečtení knihy jsem si myslel že film zapadne do dalších ,,průměráků'', navíc Peter Jackson a fantasy ?..Ale už po úvodních slovech Galadriel jsem věděl, že tohle bude něco vyjímečného... Pán Prstenů je skvěle natočený film s fantastickou hudbou a neuvěřitelnými triky.Když nám kamera z vrtulníku ukazuje Novozélandskou krajinu, nepřál jsem si nic jiného, než se tam jet podívat.Jednička má nejméně bitev, takže je více času na vše ostatní a to se mi líbí.Začíná to takovou pohodičkou v úžasně udělaném Kraji, poté přijde útěk před přízraky, kde dělám rekordy v zadržování dechu a Morie(oni si taky vzpomněli na trpaslíky ?) kde přijdou o Gandalfa.To vše končí malou, ale grandiózní bitvou na konci, kde se Společenstvo rozpadne.Film má výborné herecké obsazení.Ani jednu z postav si nedokážu představit, že by jí hrál někdo jiný... Pane Jacksone..DĚKUJI. ()

Carlos.Meo 

všechny recenze uživatele

Pro mě zřejmě již navždy nepřekonatelná fantasy sága. Většinou jsem zklamán, pokud nejdřív zhlédnu film a až poté si přečtu jeho knižní předlohu. Já byl ovšem Tolkienovou ságou před natočením filmu nepoznamenán, proto jsem knihu vyhledal až dodatečně. Přitom jsem ji měl od mala v knihovně v pokoji:-) A v tomto případě jsem zklamán nebyl ani trochu. Vždyť jsem ani nemohl být! Tady nejde jen o kouzla, meče, zde jde o mnohem víc... ()

Holusacek 

všechny recenze uživatele

Naprostá světová klasika,kterou aspon teda u nás znají skoro úplně všichni.Komentářů k filmům je tady už celkem hojně takže doplním je něco krajně.Řežisér Peter Jackson si dokázal poradit ve filmu v každých momentech,at šlo o Gandalfův pád do propasti a následné tesknění,at šlo o efekty,které byly skvělé,i když šlo o akční či bitevní záběry,při kterých si režisér taktéž nedělal prázdnou hlavu.Pro milovníka dobrodružných fantasy (jako jsem i já),třešnička na jeho nedokončeném dortu.=95% film,který ve všech ohledech nestárne.Úžas co vytvořil Peter Jackson,netřeba probírat jestli je v mé TOP desítce. ()

Chonka 

všechny recenze uživatele

Nejúžasnější fantasi trilogie která kdy byla doposud natočena.Dokonale propracovaný Tolkienův svět se spoustou národů a jejich jazyky nabízí velkolepou podívanou.Jak kniha tak film dokonale pohltí diváka či čtenáře do svého děje.Dále dokonale propracovaný příběh,celý svět a vše cokoliv naleznete tu naleznete.Opravdu vrcholné dílo jak filmových pláten tak knih. ()

lisma 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson se tímto dílem stal vpravdě nesmrtelným a kdyby už nenatočil nic jiného, nesmazatelně se zapsal do dějin jako režisér s obrovskými tvůrčími schopnostmi. Nehodnotím jednotlivé filmy, ale kompaktní celek který tato trilogie vytváří. Za předpokladu této premisy je Pán Prstenů dokonalý. ()

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama