Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neohrožení dobyvatelé vzduchu aneb z Londýna do Paříže za 25 hodin 11 minut. Ikaros byl první, kdo se pokusil odhodit zemskou tíži a volně jako pták vzlétnout ke slunci. A i přes jeho tragický konec tenhle sen lidstvo nikdy neopustil. Dnes, na samém počátku dvacátého století, se konečně tato odvěká touha naplňuje. Bachraté, nemotorné stroje mají sice ještě daleko k eleganci a výkonům stříbrných ptáků budoucnosti, nejsou příliš spolehlivé a následky ztroskotání mohou být víc než tragické, ti, kdo je sedlají, však na takové maličkosti nehledí. První aviatici jsou nadšenci a rekrutují se z celého světa. To si dobře uvědomuje vydavatel anglického deníku Daily Post lord Rawnsley, který vypsal odměnu deset tisíc liber pro vítěze leteckého závodu na trase Londýn-Paříž. Kromě cílů ryze pekuniárních, které jistě nejsou zanedbatelné (tato akce nepochybně významně zvýší odběr listu a to je i v roce 1910 velmi zajímavé), má celá věc i cíle řekněme daleko ušlechtilejší: zvýší se prestiž Anglie a celý svět se opět přesvědčí, že Británie neovládá jen moře. Neboť není pochyb o tom, že v tomto závodě všech závodů zvítězí domácí borec... Děj filmu režiséra Annakina je sice smyšlený, odpovídá ale přesně době, kdy celý svět žil pod dojmem prvních úspěchů v dobývání vzduchu. Závodu Londýn - Paříž se ve filmu účastní 13 strojů, z nich 6 představuje originální typy, jakými byly vedle Blériotových i stroje značky Avro, Demoiselle, Antoinette apod. Sedm dalších strojů bylo pro potřeby filmu zkonstruováno podle původních plánů. Na rozdíl od originálních strojů, které po jistých úpravách byly schopny letu, se ovšem tyto "atrapy" mohly pohybovat jen v závěsu na silných jeřábech. Filmu, který byl nominován na Oscara i Zlatý glóbus, je sice dnes už více než čtyřicet let, nicméně dosud neztratil nic ze svého půvabu a pohody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1910 a Daily Post vyhlašuje mezinárodní soutěž létajících strojů. Vítěz získá částku 10 tisíc liber. A možná taky přízeň emancipované a pro létání zapalené dívky. Nečekejte žádnou zvláštní pointu, ba ani závod sám není moc napínavý. Kouzlo tohoto filmu spočívá v navození dobové atmosféry, rozverném humoru, kdy si tvůrci utahují s národnostních stereotypů, ten britský nevyjímaje, ale především jde o parádní přehlídku všemožných vznášedel v akci. Místy jsem žasnul, co všechno s těmi muzejními klenoty Annakin prováděl, kolik toho zničil a jak nebezpečné některé scény byly. I to je důvod, proč film nenudí i přes stopáž, za kterou by vítěz přeletěl La Manche 6x tam a zpět. Tvůrci využili možnost dloubnout si hlavně do Němců: "nevěděl jsem plukovníku, že umíte létat". "Není nic, co by německý důstojník neuměl...podejte mi sakra ten manuál!". Ale Britové jsou si vědomi i toho, jak je vnímá, resp. vnímal svět, takže: "na mezinárodních závodech, jsou cizinci nepříjemný faktor". Nejde o bůhvijakou komedii, ale zcela jistě, si tuto výpravu do aviatického pravěku, někdy zopakuji. Jedna hvězda je jen a jen za ty bláznivé stroje. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Komedie, která i v dnešní době dokáže značně pobavit. Francie vs. Německo je prostě nejlepší, jak se ty Němci nechaj snadno ovlivnit. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Noční můra Kamila Fily. Stereotypní, až xenofobní zobrazení evropských národů, které mezi sebou ještě soutěží! Jak neevropounionské. Jinak jde o solidní rodinný good-feeling film, který má sice přebujelou romantickou linku, a humor je na můj vkus moc často vyráběn padáním do močůvky, ale za ty dvě hodiny vám z tváře nezmizí úsměv, a občas vás dostane nějaká ta hláška (He is not supposed to carry passangers). ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Vtipna a velmi uvolnena komedie o tom jak hrstka blaznivych pilotu leti na jejich jeste blaznivejsich strojich z Londyna do Parize. Nektere scenky jsou zkratka bravurni. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Již klasická crazy komedie, jedna z nejlepších ve svém žánru, obsazení sice není plné hvězd (jako například "Velké závody"), ale herci jsou ve svých rolích více než dobří. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nebesa. Mají křídla. To jsou éra. Hravá lidská víra vzletného ducha. Pilotní éra, které povrch zemský s respektem mává. ()

Johnnas 

všechny recenze uživatele

Parádní relax na neděli k šálku čaje. Tohle byl jeden z prvních filmů, které jsme měli doma na vhs, takže jsem ho viděl opravdu mnohokrát:) a rozhodně má svoje kouzlo. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nádherná dobrodružná komedie z nádherné doby s krásnou atmosférou, skvělými herci, vyšperkovaným scénářem, dlouhým tak akorát, aby to nezačalo nudit a neskutečnou výpravou. Přesně takovéto filmy mám rád - někam se jede, účastní se toho spousta lidí a všichni chtějí být první, tak se pokoušejí zneškodnit své soupeře. Když se navíc spolu sejdou komici jako Terry-Thomas, Alberto Sordi, Jean-Pierre Casssel a další, kdy každý má jiný druh humoru, každý je jiné národnosti, někdo hraje hodného, někdo ne a všichni se nádherně doplňují, je prostě krása se na ten film dívat. Já tomu opravdu nemám co vytknout, výborné postavy a vztahy mezi nimi, skvělé komické situace, herci, hudba, prostředí, vždyť už jsem to snad všechno psal. Viděl jsem Velké závody, viděl jsem Bláznivý svět, ale ze všech filmů tohoto žánru je tenhle ten nejlepší. Nádherná, odpočinková komedie, takhle vypadá dobrodružství. 100%. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Napriek celkom slušnej dĺžke filmu to bolo zábavné a takisto celkom napínavé... Miestami mi to pripomínalo humor Monty Pythons. ()

davidek 

všechny recenze uživatele

"To je ale bláznivý svět" jsem neviděl. Pro mě první film s takovým nápadem a propracovanej. Navíc letadla a fakt úmělecky zvládnuté kaskadérské kousky. ŽÁDNÉ POČÍTAČE!! Super. Až uvidím " To je ale bláznivý svět" možná změním názor. Zatím ne. ()

ABCD Marta 

všechny recenze uživatele

Film Báječní muži na létajících strojích za podívanou přeci jen stál, ačkoli nenabídl ani spoustu humoru ani nic jiného, co by diváka chytlo, na zadek usadilo a do konce filmu nepustilo. Taková klidně plynoucí a krapet těžkopádná událost, v níž, přestože se všichni snaží, to rozhodně nešplape jako švýcarské hodinky, ale na jedno zhlédnutí, inu proč ne? ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takto si predstavujem komediálny veľkofilm s prvkami grotesky. Priaznivci historického lietania musia chrochtať blahom a ja ako neznalec som sa aspoň pousmial nad všemožnými absurditami, ktoré sa tam objavili. Okrem lietania došlo aj na súboje medzi národmi, vždy sa našiel dôvod, prečo by si to mali vyjasniť Francúzi vs. Briti, Taliani vs. Francúzi, Briti vs. Američania, všetci vs. Nemci, ktorí boli za úplných blbcov, alebo aj katolíci vs. protestanti. Lietanie bolo krásne až po Eiffelovku, nikto si neublížil, len tá umelá hus sa nemusela objaviť. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film mám dosť rád. Výborné herecké obsadenie, prekrásne repliky starých lietajúcich strojov, hasiči, ktorých vedie Benny Hill majú v sebe to najlepšie z nemej grotesky, nemecký team, ktorý robí všetko v pochode a podla poučky, Alberto Sordi ako letec, ktorý rád "pristáva". Veľká sranda -- skoro som zabudol na klasické pristávanie v splaškovom jazere.... Film hodnotím 85%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Báječná komedie, která vždy pobaví. V jednotlivých účastnících závodu a jejich chování a přístupu k životu a létaní, které skvelě hraje celá plejáda slavných herců, se až neskutečně věrně odráží mentalita národů, které reprezentují. Chladný Angličan se svým suchým humorem vedle sukničkáře z Francie, ohnivého Itala s početnou rodinou nebo neohroženého, sympatického Američana (američtí tvůrci filmu se zde nezapřeli) a až k absurditám dotaženého představitele Prušáckého drilu, což dohromady nádherně oživuje celý snímek. Když se díváte na ty hromady stlučených bedýnek, drátů a plátna, tak nelze než smeknout před lidmi, kteří před více než sto lety měli tu odvahu do těch vehiklů sednout a dokonce s nimi i letět. Krásně jsou tak zde vykresleny začátky létání. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, takové kterých se v 60. letech točila spousta. Děj sice bezproblémů vydá na 90 minut, ale proč to nenatáhnout na 2,5 hod, ne?? :D Spádovost tak mírně trpí, zato filmová zručnost, nápad a nadšení se tomu upřít nedá. Ta pátá hvězda je za Gerta Fröbeho-tomu se říká role na tělo. Toho chlapa prostě miluju! ()

Reklama

Reklama