Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píší se třicátá léta minulého století. Johnny Kovak hledá práci, a tak se přihlásí jako řidič do přepravní společnosti. Jeho ambice jsou ale mnohem vyšší. Zatímco šplhá v hierarchickém žebříčku organizace, jeho metody jsou stále neúprosnější a bezohlednější. Nakonec senátor Madison odstartuje kampaň, v níž chce prokázat Kovakovo napojení na organizovaný zločin. Hlavní roli v politickém dramatu, inspirovaném neprůhlednými životními osudy známého odborového předáka Jima Hoffy, sehrála tehdy čerstvě objevená hvězda Sylvester Stallone. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Johnny Kovak (Sylvester Stallone) ztratil práci na překladišti, protože vyvolal stávku a požadoval slušné zacházení se zaměstnanci od zaměstnavatele. Prezident F.I.S.T. (Federation of Inter State Truckers, Local 302) Mike Monahan (Richard Herd) si Kovaka vystupování jako vůdce zaměstnanců všimne a nabídne mu pozici organizátora, který sbírá členy a společně bojují za práva řidičů kamionů... Jde o zde nedoceněný snímek, protože Sly nehraje vůbec špatně a nepotřebuje k tomu pěsti. Sylvester Stallone a Brian Dennehy (Frank Vasko) mají společnou scénu a jde tak o jejich první herecké setkání před dnes kultovním snímkem Rambo: První krev (1982). HODNOCENÍ 70% ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si pustil jen kvůli Sylvesterovi. Film sám o sobě není zase tak úplně v háji co se týče příběhu. Film o cílech, prosazení, korupci, mafii a manipulaci lidí. Když si to ale tak v součtu celé podtrhnete, zjistíte najednou, že je daleko více lepších filmů s podobnými tématy. Tohle je prostě taková klasika z 80tých let. Znovu se na to asi nepodívám, ale třeba si najdu závěrečnou scénu u soudu někde na netu, tu počítám mezi dobré, kdy pěkně deptali Stalloneho, který nakonec stejně zemřel. ____ Zatím nejslabší film se Sylvesterem(viděno 21 filmů) ____ ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Rocky Balboa si odskočil z ringu a dal se k odborářům. Začátky jeho kariéry odboráře ve 30. letech byly poměrně zajímavý. Sice nějaký stávkující odboráři nejsou zrovna téma, který by mě přikovalo k obrazovce, ale docela mě to i bavilo. Potom ovšem děj přeskočí někam do roku cca 1960 a hlavně se tam kecá a kecá a kecá. Jinak film je hodně podobnej Hoffovi s Nicholsonem. 50% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Copak ty nikdy nepláčeš, Johnny ??" - "Ale jó, pláču, když krájím cibuli !! Ale ty vypadáš, že je to kvůli něčemu jinýmu.." Jewisonova v důsledku marná snaha o odborářského Kmotra působí nejinspirativněji paradoxně právě ve svých nejslabších pasážích.. Nicméně F.I.S.T. rozhodně platí za nesmírně zajímavý biják, jak v rámci Stallonovy filmografie, tak i v souvislosti s tématem, který Hollywood už dlouhá léta úspěšně a důsledně ignoruje.. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

32-ročný Stallone v roli odborára je najväčšou devízou filmu, ktorý by sa iste zapáčil aj vtedajším komunistickým pohlavárom. Nenažrané podnikateľské prasce versus poctiví odborári s jasným posolstvom poháhať. Sly sa spolupodielal aj na scenári a najviac to vidno v úvode, ktorý pripomína jeho režijný debut Cesta k raju. Scény, kde sa odborári vyzbrojení bejzbalkami dostávajú do potýčky s policajtami a 'poriadkovými silami', patria k tomu najlepšiemu vo filme. Film sa v polovici skokovo dostáva do 50-tych rokov a výrazne sa mení aj jeho feeling, ktorý pripomína skôr uhľadenú politicko-mocenskú hru okorenenú o mafiánske praktiky. Ukazuje sa, že aj tí najväčší poctivci môžu byť nakoniec zlomení. Tu už prichádzajú aj menej záživné pasáže, stále si však dokáže udržať dostatočnú pozornosť. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (4)

  • Zkratka "F.I.S.T." znaméná "Federation of Inter State Truckers". (JORDY)
  • Snímka má dve verzie. 145 minút dlhá je určená pre americký trh a verzia pre zvyšok sveta má dĺžku 125 minút. (Paldiny)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama