Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (234)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Thor a generál Zod na koních proti Talibancům. Formálně dobře natočené, ale chybí tomu přesah. Lidsky rozměr. Fuglsig ve své prvotině nenabízí nic extra. Prostě jen glorifikace amerického způsobu válčení (naházíme tam bomby). Akční scény koně vs tanky jsou ale povedené a řádně syrové. Škoda jen, že se nevěnuje více uzbeckému generálovi. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

...slušná náborovka... hlášky o národní hrdosti a patriotismus se opakují s pravidelností mesntruačního cyklu nezletilé asiatky a osazenstvo je vybrábo více než sympatické... i ti "hodní afgánci" jsou o poznání sympatičtější než talibán s tím jejich "Džafarem"... a v neposlední řadě - cool guys dont look at explosions... ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Kdo by neměl nějakou páru o reálnosti příběhu, tak by ihned filmu napálil odpad (i já bych se zařadil mezi tuto skupinu). Ale podle expertů se film zařazuje se svou zápletkou mezi jeden z nejvěrohodněji zpracovaných snímků založeném na skutečné události. Obsazení nadmíru slušné, ze začátku jsem Hemsworthovi jeho roli moc nevěřil, moc v něm vidím toho Thora, ale po čase jsem si na něj zvykl (na uvěřitelnosti jeho role vojenského kapitána mu jednoznačně pomáhá ten jeho chraplavý a hluboký hlas). Zalíbilo se mi, že se film věnuje i místnímu generálovi a jeho motivaci vůči Talibánu, celkově se snaží vykrslit jeho naprosto odlišnou naturu a těžký život v Afghánistánu. Boje zpracované na vysoké úrovni, i Michael Bay by za ty monstrozní výbuchy musel dát palec nahoru. Je skoro až s podivem, že to všech dvanáct hrdinů přežilo, ono ty útoky na koních vstříc tankům a pěchotě bojovníků se daly považovat skoro až jako jasná sebevražda, ale s pomocí notné dávky štěstí a také díky místním válečníkům dokázali neuvěřitelnou věc, a to udržet se naživu. Mělo to scénáristické nedostatky, scény plné patosu, ale ve výsledku z toho vznik ucházející válečný počin. Za mě dávám 73 % ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Stejně jako loňské Only the Brave i na 12 Strong jsem narazil zcela náhodou skrze random trailer na YouTube a okamžitě jsem se stal fanouškem, očekávajícím příchod filmu, který si tajně drží Amíci pouze pod záštitou svých kin. Hlavně v případě tohoto Thorova válečného výletu do neklidného Afghánistánu je z celých 130 minut cítit jednodušší pohled na tvorbu snímku a vlastně z jeho celkového vzezření sálá fakt, že se ve světě nedostane do moc velkého podvědomí, u nás pravděpodobně ani na nosiče. I když nabízí milé obsazení, jehož součástí jsou i manželé Thorovi, kteří nemusí své city tedy ani hrát, je tato chvílemi válečná vřava skutečně nemastná, neslaná. Když jsem poslední dny sledoval, jak tady mému dlouho vyhlíženému favoritu rapidně klesají čísla, chtěl jsem si osobně najít každého, kdo mu udělil méně, než 4 hvězdy. Ačkoliv nejsem žádný okázalý kritik, ale fanoušek Chrise Hemswortha a milovník válečných dramat z Blízkého východu, musím se tentokrát ztotožnit s obecným názorem. Ale fakta ohledně skutečného příběhu, zobrazená na konci snímku, mě opět dostala. Snad to vyjde příště, Chrisi, u méně vybízejícího se filmového experimentu. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(50%) Ani dobrý, ani špatný. Chvílemi mě to bavilo, chvílemi vcelku táhlé. ½ byla taková pozvolná, bez akce, ale přesto jsem si nemohl nějak výrazně stěžovat na nudu. Sice se nic výrazného v té první půli neděle, ale nebylo tam nic nelogického nebo otravného. Problémem byly spíš postavy, které mě moc nebavili. Chris Hemsworth – toho jsem rozhodně rád viděl, ale role mu moc nesedla. Druhá část snímku je už akčnější, akce je natočena celkem solidně, takže aspoň ta mě bavila. Pár zajímavých scén se zde našlo. Hudba taková nevýrazná, ale pro potřeby tohoto počinu dostačující. Ve finále mi z toho vznikl čistý průměr a hranice 2/3*. Vzhledem k solidní akci a ze skutečnosti, že mě tu nic výrazného nenaštvalo, tak dávám tu slabší 3*. Znám tedy lepší válečné filmy, ale na druhou stranu, mohlo to být ještě horší. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (12)

  • I když se většina filmu odehrává v Afghánistánu, natáčelo se pouze na území Spojených států amerických, a to zejména ve státech Nové Mexiko a Kalifornie. (Yardak)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Američtí vojáci opravdu dali generálu Dostumovi dárek. Nejprve mu dali krmivo pro koně, které ho moc nepotěšilo. Tak mu poté dali vodku, kterou už ocenil. (Gordy34)

Reklama

Reklama