Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

castor 

všechny recenze uživatele

Toho času se téměř dotýkali hvězd, lámali všelijaké rekordy a popírali fyzikální zákony i elementární pud sebezáchovy. Jsem sice pro svižnější a údernější pojetí, 190 minut je prostě extrém, nicméně období nového náhledu na vesmírné programy a s tím spojené nebezpečí prvních raketových letů má svoje kouzlo i po letech. Tvůrci navíc posbírali opravdu zajímavou plejádu výborných herců, vytáhli se zvukaři i střihači a Oscar pro Billa „stojím hlavně za hudbou k Rockymu“ Contiho je ve správných rukou. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dost neznámý a opomíjený kosmonautský film. Zcela jistě by mohl mít své místo třeba někde u Apolla 13. Pokud zvládnete tu délku, která se snést dá (ale i tak je film podle mě zbytečně dlouhý) dostanete skvěle natočený a nasnímaný příběh, který má sice vzhledem ke zmiňované délce slabší momenty, ale působí příjemně monumentálním dojmem filmového díla, které dnes už pravděpodobně neuvidíte. Sluší se vyzdvihnout scény na obloze a v kosmu. Je to přesně ten typ vizuálních efektů, které považuji za čistě filmové a vzhledem k dnešní době za oceněníhodné. 7/10 ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film by se sice mel zabejvat celym americkym vesmirnym programem, ale ja jsem teda videl neco jinyho. Prvni hodinu se film totiz venuje bande pilotu, co se poflakujou v nejaky prdeli nekde v pousti, sem tam se nekdo proleti letadlem a snazi se prekonat rychlost zvuku. Ne, ze by to s vesmirnym programem vubec nesouviselo, nejdriv samozrejme museli vymyslet jak letet rychle, ale stejne tak by se film tim padem moh venovat vymejsleni letadel a podobne. No nicmene po trosku utahany hodince, ktera slouzi hlavne jako predstavovacka vetsiny postav, se film konecne presune k samotnejm pripravam k letu do vesmiru. Pak to zacne bejt zajimavy, ruzny prapodivny testovani pilotu, nekolik vtipnejch scen na tema rusove nas zas predbehli a prvni neuspesny starty raket. Pak se to samozrejme zacne darit a par hlavnich hrdinu se do vesmiru vyda. Zarazilo me, ze se film nevenuje i dalsim dulezitejm vecem, treba letu na mesic a podobne, ale to je tim, ze spis nez na vesmirnej program se film zameruje na jednotlivy postavy a tudiz nevypravi o tom, kde nebyli. Ale je to trochu skoda, posledni pulhodinu uz film tak nejak nema co vypravet a tak sme nuceny sledoval nejakyho zapadlyho pilota nekde v prdeli, co na nej vsichni tak nak zapomneli, pritom zamerit se na Apollo a jak to bejvaly vesmirny hrdinove sledujou, by nemuselo bejt marny. Ale nicmene na trihodinovej film v podstate bez akce, kde se vetsinou jen mluvi a do toho je par zaberu na lety, tak je docela sviznej a nenudici, k cemuz taky prispiva docela chytlava hudba, ktera by ale mohla hrat castejc a hlavne vynikajici sestava hercu. Potesil me namakanej Scott Glenn, typicky mladej machrujici Dennis Quaid, mladej a v porovnani se svym partakem neskutecne vysokej Goldblum a tradicne perfektni Harris, zde navic jeste s necim, cemu se da rikat vlasy. Naopak treba pritomnost takovyho Henriksena fakt nechapu, na par zaberech se tvari nepritomne a nerekne ani jedno slovo. Celkove rozhodne zajimavy, misty sice utahany, ale i tak si to 5* zaslouzi. Ale ze bych to musel videt znovu, to asi ne. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. Dva víceméně průměrné filmy v jednom. A tuny, opravdu tuny vaty! Vystříhat vatu, pokrátit vedlejší linku na Edwardsově letecké základně, více se věnovat samotnému projektu Mercury a přeobsadit nesnesitelného Quaida, mohl vzniknout (v mých očích) slušný film. Drze si dovolím ostře nesouhlasit s golfistou, Quaid se tři hodiny permanentně usmívá, celé tři hodiny si vystačí s jediným, frackovitě slizským úsměvem, to pro mě není zádné skvělé herectví. golfisto, vzpamatuj se ;-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o americkém leteckém a vesmírném programu existují tucty. I když je jasné, že je to americký film o amerických hrdinech, namísto patosu jde spíš o čirou romantizaci, která navíc v některých momentech dosahuje až mysticky snových rozměrů (Aboriginci, scéna v divadle). Spolu s těmi lidskými a humornými, perfektním obsazením či skvělým střihem, dostává pak i takováto látka úžasně filmový přesah. Těch třech hodin si v tomhle skvěle udělaném filmu ani nevšimnete. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Raketa, ktorou Alan Shepard (Scott Glenn) štartuje, je iná od tej, ktorá sa oddelí od jeho lode. (rexino)
  • Hudbu k filmu mal pôvodne skomponovať slávny John Barry, ale nakoniec z tejto spolupráce zišlo. Vraj nemohol vôbec pochopiť, čo po ňom režisér chce: "Mala by (hudba) znieť, ako keď ide človek po púšti, uvidí kaktus, položí na neho nohu a kaktus skrze nej jednoducho začne rásť." (classic)
  • Během natáčení scény, kdy Chuck Yeager (Sam Shepard) ztratí kontrolu nad zkušebním letadlem a katapultuje se, zemřel kaskadér Joseph Leonard Svec. Jeho helma se naplnila kouřem, ztratil vědomí a zemřel na následky pádu. Ve skutečnosti si Yeager rozbil čelní sklo helmy a popálil si obličej. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama