Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý, přesto však naprosto zásadní film pojednávající o experimentálních pilotech USAF a souboje o dobývaní kosmu v šedesátých letech. 200 minut hrdinských frajerů, ódy na USA, místy zdravého humoru a sebeparodie a na svoji dobu skvěle natočené dramatické scény s důrazem na realističnost a historickou přesnost. Až do Apollo 13 zřejmě nejlepší film o dobývání vesmíru s legendárním hereckým ansámblem, který v dnešní době seženete tak akorát do Avengers. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Brilantní filmový zážitek o skupině sedmi astronautů, kteří jako první Američané vzlétli do kosmu v rámci programu Mercury. The Right Stuff má sice zdánlivě enormní stopáž, nicméně režisér Philip Kaufman tento neuvěřitelný příběh pečlivě dávkuje, takže zde nejsou téměř žádná hluchá místa a film Vám až nepříjemně rychle uteče. Všechno od herců až po vizuální efekty totiž funguje jako precizně promazané soukolí obrovské rakety, kde se i ta nejmenší součástka stará o hladký průběh celé akce. Ke snímku rovněž perfektně lícuje zajímavý soundtrack, který mu místy dodává až éterický nádech. Tohle zkrátka všichni fanoušci kosmonautiky a vesmírného dobývání musí vidět. Výborná práce! „There was a demon that lived in the air. They said whoever challenged him would die. Their controls would freeze up, their planes would buffet wildly, and they would disintegrate. The demon lived at Mach 1 on the meter, seven hundred and fifty miles an hour, where the air could no longer move out of the way. He lived behind a barrier through which they said no man could ever pass. They called it the sound barrier.“ ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se bál toho, jak je film dlouhý, ale on je prostě tak dobře natočený, že si mě získal a já jsem jenom zíral, jak moc je to dobré a jak moc mě to baví. Jsou zde skvělé scény na uvolnění, ale stejně tak jsou zde naprosto úchvatné scény ze vzduchu. Nepotřebuje to nějakou silnou gradaci z hlediska akčního, je to prostě dobré v tom, jak obratně je to natočeno a nasnímáno. Trikově skvělé. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouhý film o počátcích amerického vstupu do vesmíru od podzvukových letadel až po první astronauty. Někdy zdlouhavý, někdy až nepříjemně americky patetický a patriotický, nicméně zajímavý zejména faktograficky, protože o tomto americkém úsilí nás socialistická média informovala jen tehdy, když něco nepovedlo. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

No bucks, no Buck Rogers... Překonávání rychlostních rekordů. Dobývání vesmíru... Síla tohoto filmu spočívá mimo jiné v nevídané historické hodnověrnosti. Když má dojít k pokusu o překonání zvukové bariéry, divák vidí skutečnou X-1 a skutečnou B-29. Ne nějaké náhražky, ne špatné digitální modely. (Ostatně zarážející je neuvěřitelná podoba Eda Harrise a skutečného pilota Johna Glenna - F-86 Mig Mad Marine)O to více pak zamrzí, když se mluví o Scottu Crossfieldovi, kterak se snaží se Skyrocketem D.558 překonat hranici Mach 2, ale na plátně je ukázán Hawker Hunter :) díky bohu za dobové záběry, které to vynahrazují. No a z jiného soudku. Může se tenhle film líbit i holkám-divačkám?:D Ono je tu něco málo i pro ně, každou chvíli něco, třeba neskutečně vtipný Jeff Goldblum, který hledá piloty, kteří by se mohli stát astronauty, pak zase šimpanz-astronaut, ačkoliv to je vlastně trochu děsivý... Ale stejně celé dílo působí jako testosteronová macho injekce. Odvážní muži na létajících strojích, kteří denodenně riskují své životy, a pro co...? Být nejrychlejším člověkem na planetě? Má to cenu? Takové chlapské záležitosti:D Režie Philipa Kaufmana je výborná. Snímek je v podstatě průvodce historií překonávání rychlostí/dobývání vesmíru, ale soupeření pilotů mezi sebou, i jejich rodinné problémy nepůsobí vůbec nudně. A navíc je film nabitý hláškama, třeba Naši němci jsou lepší než jejich němci:D a celkově je ve filmu překvapivě dobře vyvážen poměr závažných scén s těmi spíš komickými. A samozřejmě nelze nezmínit hvězdné obsazení. _____ Letadla, která jsou zde k vidění: P-80 Shooting Star, X-1, X-1A, B-29, A-4 Skyhawk, Hawker Hunter, D.558 Skyrocket, Hercules, F-106, F-86, F-104. A škoda, že zde nebyly zastoupeny takový kusy jako B-58 Hustler nebo XB-70 Valkyrie. Co bych za to dal, vidět je v hraném filmu!:) ____ Podobný film: Projekt Arrow (1997). ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Ruské rakety, ktoré vidno pri štarte Gagarina a Sputniku, nie sú tie, ktorými sa naozaj štartovalo. Tieto rakety sú novšie verzie tých, ktorými sa vtedy štartovalo. (rexino)
  • Samotný Chuck Yeager na filme pracoval ako technický konzultant. (Real Tom Hardy)
  • Scéna následující okamžitě poté, co Alan Shepard ukáže na raketu před svým odletem, ukazuje muže v obleku a kravatě, který sestupuje po schodech vleku, a poté následuje Sheparda do výtahu. Mužem je skutečný Gus Grissom – jeden z astronautů, který zahynul při požáru Appola 1. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama