Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jako celek hodnotím jako skvělou záležitost s výbornými hereckými výkony. Měl jsem obrovskou výhodu v tom, že jsem byl naprosto nestranný, nehrozilo mi, že bych některé ze stran držel palce, protože jestli nemám někoho v oblibě, tak jako represivní složky Velkého demokratického bratra, jsou to náboženští fanatici jakéhokoliv vyznání. Přestože se tvůrci snažili přiblížit celou událost z pohledu obou zúčastněných stran, měl jsem pocit, že se k Davidovi Koreshovi přesto postavili poněkud benevolentně, přece jen to nebyl žádný neškodný hipík, ale pěkně vypatlaný zmetek. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Přednost této minisérie netkví v tom, že by byla nějak zvlášť strhující, či chytlavá, což je škoda. Její přednost tkví především v její nečernobílosti. Tkví v tom, že nám neukazuje Davidiány jako ty 100% jediné špatné a FBI hochy jako ty jediné hodné. Ukazuje nám Davidiány jako náboženskou sektu, která, kromě hromadění zbraní (což je samozřejmě závažné), nikomu nic nedělá, dokud se do celé záležitosti nezačne necitlivě montovat FBI. Čekala jsem to jiné, hollywoodské, plné klišé atd., dostala jsem dva pohledy na věc, z aniž jednoho nevyjdou americké vládní instituce jako "ti hodní". Michael Shannon dobrý, ale neměl ve své roli vyjednavače se svědomím moc co předvést, zato Taylor Kitsch jako vůdce sekty - výborný, tady čekám minimálně nominaci na Emmy. Waco není nejlepší minisérie, která byla kdy natočena, ale svým realistickým zpracováním, dobrými hereckými výkony a scénářem, který se na událost kolem obléhání domu snaží dívat z více úhlů a většinou se vyhýbá klišé, se stala rozhodně jedním z nadprůměrných seriálových počinů poslední doby, který stojí za shlédnutí. Jak to bylo doopravdy, a kdo lhal méně, se už asi nikdy nedozvíme, přesto naivně doufám, že FBI z chyb svých pracovníků vyvodila nějaké důsledky. :-/ ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Snažit se rovnoměrně vykreslit pozici obou stran obléhání nemohlo z logiky věci dopadnout stoprocentně. Máme-li na jedné straně pragmatickou státní mašinu s devadesáti poradci ve stanech nad mapami a vysílačkami a na straně druhé hluboce věřící ztracence, jež se vší upřímností čekají na zásah zhůry, kteroužto víru nelze zpochybňovat u lidí, kteří s důvěrou a na počkání předhazují své ženy a dcery do natřepaného lože svého vůdce, je zřejmé, že pro takovou práci nebude lehké najít jednotnou formální metodu. Dowdlovic bráchové na to jdou od lesa a staví celou sérii na vnitřních konfliktech na obou stranách, z nichž od začátku víme, na čí straně je pravda. Problém je, že onu nejednoznačnost seriál jenom hraje, protože zatímco problematický aspekt komunity ve Waco seriál zabírá zejména v prvních dvou dílech, v posledních čtyřech jsou díky policejnímu zákroku již tyto dva prakticky zapomenuty a sledujeme jenom kavalérii mizerných rozhodnutí logicky ústících ve finální katastrofu. A posledním záběrem je pak naprosto jasné, komu ve finále dává za pravdu. Jakkoli se v tomto s autory nedá nesouhlasit (bavíme se o charakteru zákroku, nikoli o charakteru oné komunity), měla ona pozice být zřejmá od začátku a neprostituovat se instantnímu napětí a atrakcím. ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Waco obstoji len ako jednostranna obzaloba bezpecnostnych zloziek. Co je vzhladom k faktu, ze na nase institucie by sme mali klast omnoho prisnejsie kriteria nez na vodcov nasich siekt, asi v poriadku. No osobne mi nieje laxny pristup k dostupnym faktom a dramatizujucim skratkam az tak sympaticky. U tragedii tychto rozmerov aspon predstieram elementarnu nestrannost. Pripadne sa vzdam historickej doslovnosti a dielo pojmem ako dramu inspirovanu skutocnostou s pravom na vlastny interpretacny presah. Ako drama strhujuce, ako historicky film hlboko fabulujuce a relativizujuce. Inymi slovami smutne doslovna exploitacia. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Viděno komplet, poslední dvě epizody ale dokoukány jen s velikým přemáháním po více než třech týdnech od rozkoukaného začátku... Ten je totiž tak strašlivě nudný, ukecaný a nezáživný, že je pak dechberoucí finále skoro až zázrakem biblických rozměrů (sic!). Herci až na výjimky skvělí. Mrkněte se na to a udělejte si názor sami, jako edukativní historie to celkem funguje. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Natočeno co nejvěrněji, dle vzpomínek hlavního vyjednavače a jednoho z přeživších Davidiánů. (Garch)
  • Ve skutečnosti se David Thibodeau (Rory Culkin) s Davidem Koreshem (Taylor Kitsch) nesetkal v music baru, nýbrž v obchodě Guitar Center. Koresh mu podal vizitku, na které bylo cosi napsáno, načež mu Thibodeau odpověděl, že nechce být v křesťanské kapele. Po týdnu přemýšlení jim ale sám zatelefonoval a rozhodl se je poznat blíže. (Nick321)
  • Na obléhání davidiánské základny se podílelo 899 lidí. Z toho 668 tvořili federální agenti, 15 lidí z U.S. Army, 6 zaměstnanců U.S. Customs officers, 31 Texas Rangerů, 13 členů Texaské národní gardy, 131 důstojníků texaského departmentu veřejné bezpečnosti, 18 policistů z Waco a 17 zaměstnanců z kanceláře šerifa okresu McLennan. (Nick321)

Reklama

Reklama