Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek, který stojí na neskutečně stabilních základech hereckých představitelů, kdy ani jeden herec není špatně vybraný a všichni odehrávají to, co je pro danou scénu potřeba. Především překvapí mladí herci, kteří odvádějí skutečně skvělou práci. Kevin Kline měl také dostávat více prostoru u dobrých filmů. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám silné podezření, že Ang Lee tenhle příběh vzal hlavně kvůli tomu, že se mohl vyřádit na ledové bouři a cinkajícím ledu, který pokryl všechno jako v zámku Sněhové královny. Vizuálně perfektní, zima zalézá i pod nehty, kluzko zraňuje chodce smrtící nejistotou, vzduch je křišťálově čistý a mráz svírá do krunýřů přírodu i lidi. ____ Studená a nehostinná krása ale charakterizuje i děj o monotónních nevěrách bez špetky citu a dokonce i bez většího zájmu o milostné vzrušení. Nevěra je jen způsob, jak zabít čas a zpestřit nudu v zaměstnání nebo v domácnosti. Ani v tomhle ale neuspokojuje, je to jen další z činností, které člověk musí vykonat, aniž by ho bavily. ____Jen málokdo se ze zoufalého ustrnutí ve stereotypu (stejně jako větvičky zamrzlé v ledu) dokáže vymanit. A téměř vždy musí jít takové vzrušení zevnitř, z charakteru člověka - jen to dokáže způsobit tání ledu. Takový je otec, kterého jeho práce baví a možná i děti, u nich je to ale spíše věkem plným objevování a nejspíš skončí brzy jako jejich neteční rodiče. Jediný kandidát na neustrnulý život za opojení z ledu zaplatí až příliš draze. ____ Chladné, malebné a nevzrušivé drama. /29. 9. 14./ ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

9/10 Kto by povedal, že takúto skvelú americanu nakrúti Tajvančan? Neskutočná atmosféra USA sedemdesiatych rokov a ešte lepšia atmosféra mrznúceho Novembra, skvelé postavy, brilantní herci, čarovná hudba a pozorný scenár, ktorý má len jednu chybu - zbytočný predvídateľný zvrat na konci. Celý čas som dúfal, že sa túto prepletenú vzťahovku podarí rozmotať inak ako tým najväčším klišé. Škoda. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Herecky poměrně přesvědčivé, chemie muž/žena průměrná, manžel/manželka velmi dobrá. Přesto ne však úplně věrohodná. Problém dospívání Lee zobrazil velmi citlivě a spousta scén chytne za srdce. Intimita je obrovská. Svět dospělých už tak excelentní není a dají se najít díry v ledu. Především pak nefungující třetí článek v podobě Sigourney Weaver, jejíž postava není dostatečně silná a výrazná. Za podívání to však zcela jistě stojí. Ang Lee je muž mnoha vizí. Tady byl blízko k naplnění jedné. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Lovím v paměti nějaké zásadní momenty, které by mi pomohly formulovat důvod, proč se mi Ledová bouře tak líbila. Ale asi je to především skvělá atmosféra tvořená množstvím sourodých drobných vstupů postav nejen dobře obsazených, ale hlavně zajímavých, plahočících se vydařenými sedmdesátkovými rekvizitami. Vůbec se nezdráhám trochu tomu přilepšit. 4½. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Kniha, ktorú Janey (Sigourney Weaver) číta pri sedení na vodnej posteli, je „When She Was Good“ od Philipa Rotha. (Pat.Ko)
  • Aj keď sa udalosti vo filme odohrávajú v novembri, natáčanie sa začalo v skutočnosti neskoro na jar. Svedčí o tom dostatok zelene na záberoch z exteriéru. (Pat.Ko)
  • Píseň, kterou Paul (Tobey Maguire) a Wendy (Christina Ricci) poslouchají ve své ložnici „ „Mám jméno“ od Jim Croce – byla vydána 20. září 1973, právě v den, kdy byl Jim Croce zabit při havárii malého letadla v Louisianě. (aporve)

Reklama

Reklama