Reklama

Reklama

Za pár let už nebudeme muset ani hnout prstem, protože moderní technologie za nás všechno obstarají. Technofobům se v takové době nebude žít zrovna lehko. Grey Trace (Logan Marshall-Green) je pověstný tím, že jako jeden z posledních lidí dává před technologiemi přednost vlastním rukám. Jedna noc, která mu obrátí život vzhůru nohama, však tenhle přístup rázně změní. Autonehoda na noční dálnici a střet s bandou grázlů, kteří mu zavraždí přítelkyni a jeho nadosmrti zmrzačí. Greyovy vyhlídky na invalidním vozíku jsou víc než temné, dokud mu kamarád vědec nenabídne technologické vylepšení. S čipem v míše dokáže Grey nejen znovu chodit a pohybovat rukama, ale získává i další, dosud netušené možnosti. Experimentální zařízení zvané STEM totiž dokáže například i vystopovat pachatele onoho nočního přepadení a také Greyovi pomoci si to s těmi gaunery vyřídit ručně. Kdo by odolal? Grey rozhodně ne. Když však zanechá prvního z pachatelů v tratolišti krve, napadne ho, jestli by STEM neměl aspoň trochu zbrzdit. Otázka zní, jestli to půjde. A jestli to Grey vůbec chce. (CinemArt)

(více)

Recenze (960)

castor 

všechny recenze uživatele

Podíl lidské práce ve fabrikách rok od roku klesá, což u manuálně pracujících budí oprávněné obavy. Technologie jdou závratným tempem kupředu, takže zanedlouho přijde doba, kdy továrny budou bez oken, protože stroje denní světlo nepotřebují. Náš hrdina naopak stále dává přednost vlastní hlavě a vlastním rukám. Jenže tvůrce tohohle béčka mu život dokonale zpřehází. Na jedné straně je to celkem decentní, na druhé nekompromisní, ač je cítit, že snímek stál s ohledem na podobné produkce pár šupů. Přesto je výsledek příjemným překvapením, chytře uchopeným a brzy velmi (děsivě) aktuálním. Dosud především scénárista (pro Jamese Wana) Leigh Whannell solidně zabodoval. Určitě bych každopádně přivítal víc emocí a vlastně i trochu jinak uchopil myšlenku, se kterou se chtě nechtě pracuje lehce povrchně. Cyberpunková zábava. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nápaditý snímok ktorému trvá 40 minút, kým sa konečne rozbehne. Myšlienka v podobe vyvolania závislosti "ľudstva" nad "budúcnosťou", nad ktorou zdanlivo máme, respektíve zároveň môžeme stratiť kontrolu, skutočne stojí za pozornosť. Škoda však, že vďaka tomuto nápadu, akoby miestami utrpel samotný príbeh, ktorý je občas akýsi nevýrazný. "Revenge" ako taký beriem s plnou vážnosťou, no v tomto prípade akoby bol druhoradý, pričom celkovo mi prišiel "Upgrade" poňatý viac menej na akčnú strunu, než tú hororovú. Dve parádne gore scény snímok osviežia, no vzhľadom k podstate samotnej story a jej možnostiam, som čakal viac. Medzi 3-4. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

John Wick potkává Robocopa a Black Mirror, bavil jsem se a nezdálo se mi to vůbec hloupé. Naopak svět budoucnosti mě překvapil svojí promyšleností a přímo mě nadchl všemi nápaditými implantáty, obzvlášť těmi zbraňovými. Ačkoliv nebyl čas na nějaké velké vysvětlování nebo pozastavování se nad konáním hlavního hrdiny, zápletka není odbytá, všechno se řeší svižně za pochodu, díky režii to má styl a díky scénáři to dává smysl. Naposledy mě takhle potěšil asi District 9. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Je to slušná jízda, která nestihne nudit a má určitě i pár zajímavých nápadů, ale zase nic víc jsem v tom neshledal. Takže zdejší houfné pětihvězdičkování jde jaksi mimo mě. Akční stránka je v pohodě, ale nějaké emoce tady na mě moc nefungovaly. Film určitě nabízí témata k zamyšlení, ale pracuje s nimi poněkud povrchně. Do velké míry tak souhlas s komentářem od Laca. Vidím to na slušný 3* a k nim přihazuji 60% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ó, jak fajn občas je, nic si nečíst, nevidět trailer, neznat ani základní synopsi, a vlastně si ani nebýt jistý žánrem, a holt jen tak naslepo jít do filmu, kterej se pyšní dobrým buzzem, a jehož hodnocení na ČSFD roste den ode dne... No prostě zážitek! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pre mňa zatiaľ film roka. Veľmi originálny film so skvelým príbehom, ktorý má veľký nábeh na filmový kult. Naposledy bol takto originálny a nápaditý Matrix, ale ten mal určite niekoľko násobne väčší rozpočet. To, čo dokázali Austrálčania za tak malé prachy natočiť, vyráža dych. Atmosféra blízkej budúcnosti je úplne fantastická, veľký podiel na tom má pomerne jednoduchá , ale veľmi účinná hudba ,ktorá miestami diváka doslova unáša. Zopár záberov je pomerne drsných, celý film ma neskutočne bavil a čo sa teda fakt nevidí často je úplne geniálny záver, ktorý to celé ešte dokázal vyšperkovať alebo ešte lepšie - "upgradovať". A kto že je to Logan Marshall-Green? Veľmi pripomína Toma Hardyho, ale som si istý, že po tomto filme ho bude hollywood doslova prosiť, aby sa presťahoval a pridal sa k slávnym kolegom z Austrálie. Nad filmom som dlho premýšľal a musím zhrnúť, že nemá slabé miesto, aspoň z môjho pohľadu. 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fantasticke B-cko. Najlepsie za velmi dlhu dobu. Sice naivne, ale spravne brutalne, stylove, svizne a atmosfericke. A navyse ma to chytilo aj emocne. Pana rezisera budem pozorne sledovat. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když tedy není po ruce Robocop, tak se tenhle stylový mírně kyberpunkový výlet do blízké budoucnosti rozhodně šikne. Australani zase jednou vystrčili drápky a naservírovali sice poměrně dosti jednoduchý příběh, ve kterém se ovšem najde pár luxusních vychytávek. Zbraně v rukách rozhodně vévodí. Hororový prvek se ukrývá maximálně v určité depresi, že stroje nám jednou všem nakonec vládnout stejně budou ať se nám to líbí nebo ne. 80% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I přes četné akční scény jde o komorní drama ve sci-fi kabátě se stejným posláním, jaké už mělo R.U.R. od K. Čapka. Necháme-li stroje, roboty, mikročipy dělat práci za nás a pomáhat nám, jednou se může stát, že ony nás už potřebovat nebudou. Kyborg, android, umělá inteligence. Asi nikdy nezvládnou všechno, co dokáže člověk, ale k přežití jim to bude stačit. Napínavé, nelítostné, nejen pro hlavního hrdinu bezvýchodné, skvěle nasnímané a s atmosferickou hudbou (mé obavy z převažujícího retra se naštěstí nenaplnily). Varující. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Připomnělo mi to seriál Black Mirror, ve kterém se nesou některé epizody v podobném duchu. Upgrade mě bavil, to bezpochyby, ale nemůžu říct, že by to byla nějaká extra pecka. Fajn sci-fi námět, který je svým způsobem originální. Dobrá, ale trochu předvídatelná pointa. Natočeno je to docela zajímavě, i když ten styl nemusí sednout každému. 75% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že by mě Upgrade až tak bavil, ale stalo se a jsem za to rád. Je tu akce, zábava, drama, herci sympatičtí, prostě od každého něco a rychle to uteče. Mně se tento promyšlený děj líbil a ta zápletka byla taktéž moc fajn. ()

CrypzzXD 

všechny recenze uživatele

Upgrade je akční béčková jízda, která je ještě hloupější než z počátku vypadá. S tím bych avšak neměl sebemenší problém, kdyby se mě ale závěrečná pointa nepokoušela přesvědčit, že scénář není podepřen stupidními myšlenkovými berličkami. Závěr se totiž tváří, že po znalosti pointy do sebe všechno zapadá, ale není tomu tak. Stačí se v tom chvilku šťourat a dojde vám, že vám tvůrci věší bulíky na nos a mnoho věcí, které se jevily, že dávají smysl, ve skutečnosti smysl úplně postrádají. A Logan Marshall-Green je kapitola sama o sobě, protože postrádá jakékoliv charisma a jeho herecké schopnosti jsou přinejmenším úsměvné. Tomuto faktu nepomáhá ani to, že z celé hodiny a půl skoro nesleze z plátna. A tohle všechno mě vážně mrzí, protože se snímku rozhodně nedá upřít snaha o vytvoření zajímavě rozpracovaného futuristického světa, správně potemnělá atmosféra a působivý a správně špinavý vizuál, jehož nejsilnějším elementem je nápaditá práce s kamerou. Zklamaných 6/10 ()

3497299 

všechny recenze uživatele

ok, až na to, že když se nad tím pak člověk zamyslí, celý scénář založený na důsledném využití všech prostředků za specifickými cíli AI vlastně nedává moc smysl; dílčím způsobem nicméně podnětné; v té ubohosti, v jaké se nachází sci-fi filmy, je to stále objev ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Upgrade prišiel, prekvapil a položil nás na zadok, toto bude kult, chcem viac takýchto experimentálnych počinov, za mňa krutý nárez, ktorý vás odrovná a na konci filmu kopne do chrbta a je skvelé, že stále niekto ešte vie točiť filmy, ktoré vás dostanú na kolená, než by ste to čakali, žiadny hype, cestu si to nájde samo svojimi kvalitami. Dej si udržuje tempo a v podstate nie je hluchého miesta. Režisér a scenárista v jednej osobe mal víziu a sám si ju zhmotnil. Natočil jednoduchý, avšak vkusný film, ktorý hlavne dokazuje, že na to, aby to bolo dobré, nie je vždy potrebné ohromný rozpočet. Logan Marshall-Green bol pre postavu Greya skvelou voľbou, pretože Grey dodal civilný look, ktorý potom pekne kontrastoval s tým, čo sa mu dialo. Whannell je navyše veľmi dobrý režisér, ktorý si šiel za svojím, takže vlastne nie je čo vytknúť. Pre mňa bolo prekvapením, ako veľmi akčný Upgrade je ... čakal som veľa rozprávania, ale ona je to celkom jazda a to jazda skvele natočená a vymyslená. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Rozhodne prekvapenie roka. Leigh Whannell, kamoš a scenárista filmov Jamesa Wana sa pustil do niečoho svojho a stojí to rozhodne za to. Hlavná postava (Logan Marshall-Green), ktorá zaujme a ťahá film s prehľadom dopredu, to tu máme. Príbeh o pomste s prvkami kriminálky, ktorý vás núti vo filme pokračovať a pátrať po vrahovi, to tu tiež máme. Čo ešte chýba ? Aha akčná stránka, ktorá prekvapivý tak, že sa vždy budete tešiť do terénu a kde nechýbajú prvky brutálnych smrtí. To tu tiež máme. Potom by to chcelo už len "niečo naviac" nech sa má prečo Upgrade zaradiť medzi vysoko hodnotené filmy. A ano aj to tu máme. Zariadenie STEM, ktoré pomáha hlavnému hrdinovi v tých najťažších chvíľach. Proste lahôdka s výborným záverom. 90% - 5* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Když se futuristická idylka změní na Přání smrti pod taktovkou vychcaného počítače jak z Vesmírné odysey, je to zábava. Zábava o to větší, že Whannell kašle na postavy a servíruje jeden zajímavý nápad za druhým, aby se přemýšlející divák nestačil nudit a nevadilo mu, že premisu prokouknul hodně dopředu. Vyprávění bez výrazných vrcholů, ale současně bez zaváhání a se závěrem, který přichází v pravou chvíli a nezklame. Za málo love hodně atraktivní parády... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Chceš vytisknout pizzu?'' - Kucí australský, sakra vy jste mi zase udělali jednou pořádnou radost. Takovejhle sci-fi thriller si dám líbit! Nemám co vytknout, úžas střídal úžas, překvapení se kupila jedno na druhé ! Paráda, netřeba více slov ! Film je trochu na zamyšlení kam že až nás věda může dostat. Mozkem ovládané umělé končetiny už lékařská věda umí, takže abychom se u druhého dílu Nedotknutelných nedivili.. :-). Jo a supr byl český dabink ! Dávám 5 hodně vytuněnejch inteligentních čipů ! * * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

What's the fuzz? Pomerne bezpohlavné, neatmosferické sci-fi s niekoľkými solídnymi akčnými scénami, ktorých čaro ale rýchlo omrzí, lebo sú zakaždým založené na robotických pohyboch s dunivými vroom vroom zvukmi. Chcelo to talentovanejšieho režiséra, lepší scenár s väčším drivom a aspoň trojnásobný budget. Urobte niekto z toho cyber-punkový neo-80s buddy movie á la Knight Rider s nejakým komikom v hlavnej role. ()

Související novinky

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

09.07.2020

Reboot hororového Vlkodlaka v originále The Wolfman našel režiséra. Chystaný snímek od producenta Jasona Bluma nakonec natočí Leigh Whannell, jehož poslední filmy Upgrade a především Neviditelný… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama