Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Námořník Ripley a Lula se vášnivě milují. Jenže matka Luly s tím nesouhlasí. Neustále je pronásleduje, až dožene oba milence ke krajnímu řešení... Jejich cesta je tou nejbizarnější road-movie všech dob, plná sexu, násilí a černého humoru. Brilantní kousek od režisérského mistra Davida Lynche! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (2)

Trailer

Recenze (471)

dwi 

všechny recenze uživatele

Již po několika minutách lze zcela jistě určit Lynchův charakteristický rukopis. Spousta mlžení, temné budování atmosféry s patřičně vybičovanou psychikou hlavních postav (jak záporných tak kladných), občasná nelogičnost se spoustou symbolů, amorálnost světa a mnoho jiného. Tato témata, stejně jako spousta dalších, cyklicky proplouvají většinou Lynchových filmů a přesto nezavání stereotypem, i když... V případě Zběsilosti v srdci se již o jistém stereotypu dá mluvit. Typické režisérovi figurky se mění v kýčovitou vrstvu neobvyklých povah a fyzických disfunkcí (jednonohá vražedkyně, Peru a jeho vyviklané zuby). I lehká symbolika tu jaksi nejde dohromady se syrovou estetikou. Zůstává jen obyčejný příběh v oduševnělém kabátku. Lynch buď stárne (případně se u něj projevuje sentimentální akcent) nebo se mu nedostává nápadů. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

V srdci nosím spíš Mulholland Drive či Modrý samet a Zběsilost jsem (ač Lynchův fanda) několikrát vypnul po úvodní čtvrthodině, přesto ale nakonec stála za to. Zatím jsem schopen jen trochy dojmologie: přes všechny násilnické excesy se mi zdála podezřele přehledná, pohádková, neměl jsem ten pocit tajemna jako u výše jmenovaných snímků. Snad mi chybí ty typické rudé závěsy a trpaslíci... Víc po další projekci. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nejspíš poslední normální film páně Lynche, který začne tím, že maniakalní Nicolas rozšmelcuje chlapovi mozek v lebce za provokaci s š*káním matky své milé. Jako by tom psal scénář Tarantino a bylo to o bratránkovi Woodyho z Takových normálních zabijáků .Tohle je nejlepší neřešit, jen tak se kochat. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ani po letech neztratil tenhle film své typické lynchovské kouzlo. Jak z dnešní doby zní otázka: ,, Všiml sis, jak pořád přibývá aut?" Za doprovodu tradiční hudby, rocku, metalu i podmanivé Wicked Game od Ch.Issaka spřádá režisér příběh plný útěků, vzpomínek, návratů, rudých nehtů a rudých bot na jehlách, rudé rtěnky a rudých konců cigaret. Oheň a kouř, život a smrt. Rudá je krev tryskající většinou z hlavy - zfackované, roztlučené, ustřelené... Práce s barvou připomíná Almodóvara i Argenta. Smysl pro detail, symboliku a výtvarné komponování obrazů má Lynch v krvi. Když se zdá, že se plynulost děje začíná ztrácet v podivných rozhovorech, škrtne sirka a plamen nás přenese o kus dál. Ač se vše různě zašmodrchává a svíjí jak klubko hadích ocásků, je téma Lynchova příběhu velmi prosté. Láska. A pro tu se umírá, zabíjí a především žije. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Jo, to bejvaly časy. Chlápci chodili v saku z hadí kůže a zpívali svým holkám Elvise, láska byla velká jak trám, kladní hrdinové kouřili, Lynch točil srozumitelný filmy a Nicholas Cage byl skvělej herec. Lulina matka je bez konkurence druhá nejděsivější ženská postava filmové historie. Hned za velkou sestrou Fletchrovou. I want to fall in love. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (30)

  • V rozhovoru o Zběsilosti v srdci řekl David Lynch do časopisu Time: „Víte, já miluju 47 různých žánrů v jednom filmu. A miluju béčkové filmy. Ale proč by nemohly běžet tři nebo čtyři béčka najednou? Jako takový úl!“ (Zdroj: ČSFD)
  • Film získal zlatou palmu na 43. filmovém festivalu v Cannes. (Káronoš)
  • Ve filmu zazní píseň „Wicked Game“. Jedná se o v pořadí druhou spolupráci autora písně Chrise Isaaka a režiséra Davida Lynche. O 4 roky dříve Isaak přispěl ke snímku Modrý samet (1986) skladbami „Gone Ridin“ a „Livin' for Your Lover“. V roce 1992 pak v Lynchově filmu Twin Peaks (1992) ztvárnil postavu zmizelého zvláštního agenta FBI Chestere Desmonda. (mandyl)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Reklama

Reklama