Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

„Pane majore“(nikoli soudruhu) oslovuje Kalaše v r. 1970 jeho podřízený. To sympaticky symbolizuje kvalitativní převahu této kriminálky nad produkcí žánru následujících 20 let. Film působivý hlavně svým začátkem, vyšetřovatelskou konverzací a zvláštní napjatou atmosférou kolem poručíka Lenka (Brzobohatý). Konec je slabší. V některých drobnostech hloupé, poměry v zločinecké bandě politováníhodné, stejně jako její taktika. Finální odhalení hlavního bandity efektní, ale poněkud laciné. No a samozřejmě se také nemohu nevyjádřit k hlavní otázce – proměna majora Kalaše z Hrušínského na Sováka. Nuže: ačkoli Hrušínského si cením a oblibuji nesrovnatelně více, Sovákův suše vtipný Kalaš obstál na výbornou. Při konspirační schůzce v restauraci si Fialová s Bláhou předávají časopis Life, na němž je titulek „Russia – 30 years after“ (nebo 50, špatně vidět). To mi vrtá hlavou, že exponovali zrovna tohle. Bezprostředně poté bere Bláha do rukou „Lidovou demokracii“. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kvalitní detektivka (no, to označení thriller mi na československé filmy opravdu nesedí). Hlavní mužské trio filmu (Sovák, Hanzlík, Brzobohatý), zajímavá zápletka a napínavý příběh pomohly tomuto filmu se zařadit mezi opravdu dobré detektivky. Nejraději mám ty scény s jízdou vlakem a následné rozpomínání na tehdejší událost. 4*, nadprůměrný snímek. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Až na pár drobných naivit, kvůli kterým jednu hvězdičku dávám dolů, je to velmi zdařilá detektivka z dob, kdy se ještě točily a nemusely to být akční thrillery. Vynikající Sovák a Květa Fialová, spousta dalších výborných herců minulosti. Detektivka, jaká má být, je plná zvratů, do poslední chvíle nevíme, kdo střílel na kolejích proti náhodně projíždějící Regině Rázlové, Výborně ukázaná práce našich kriminalistů 70. let. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Pic kozu do vazu." Sovák v roli Kalaše není ani lepší ani horší než Hrušinský, je stejně dobrý, navíc k tomu vtipný. ,,Byl byste světový unikát! První, kdo našel otisky na spálenině." Výborná Fišerova hudba dává místy snímku správnou ponurost. Duo Sovák - Hanzlík připomíná klasické detektivní dvojice (naposledy např. Vraždy v Midsomeru), kdy mistr má nad svým učedníkem prostě navrch. Minirole Reginy Rázlové, ukradené peníze a výbuchem roztržený vagon. Svůdná a podlá K.Fialová rozehrává se svým parťákem hru, která se jim stane osudnou. Ani opakované zhlédnutí nenudí. Další z příkladů, že Češi uměli velmi dobré kriminálky. ,,Zeptejte se kohokoliv, zda je zloděj. Každý řekne, že ne. Ale krade se pořád..." ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli Jiří Sovák byl zrovna dobrá volba, protože se mu jeho major od kriminálky občas zabrouzdal do komedie. Pochopitelně svým mistrovstvím působil, jako by Kalaš snad ani jiný být nemohl. I když jsem viděl předchozí tři skvělé díly s mlčenlivým Hrušínským, tak jsem mu to věřil. Ale co naplat, atmosféra tím musela utrpět. Režisér a kamera se snažili co mohli, takovou nádheru jako Petr Schulhoff ovšem nevytvořili. Chyběl mi i obvyklý, mazaně vymyšlený scénář. Zklamání bylo o to větší, že jsem dopředu odhadl pointu. Takové vyšetřovací eso, jako Kalaš bezpochyby je, by mělo být před divákem minimálně dva kroky vepředu. Slabší díl z volné pentalogie, přesto nadprůměr. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Vrtulník v úvodu filmu je Mi-1M OK-OVG polské výroby. Původně testovaný jako sanitní. Pacient by se přepravoval v externí gondole vně vrtulníku. Gondola je na vrtulníku patrná. K používání však nedošlo kvůli nadměrnému hluku. (gug)
  • Původní major Kalaš (Rudlof Hrušinský) se v tomto filmu neobjevuje a je nahrazen Jiřím Sovákem, protože měl od roku 1969 zakázáno točit filmy. (hendrich6)
  • Točilo se v Cerhenicích a Praze nebo v ulici Radimova v Praze 6 Břevnově. (M.B)

Reklama

Reklama