Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Awakenings je jedno z nejpůsobivějších dramat, které jsem kdy viděl. Penny Marshall si vzala obrovské sousto, ale zvládla to dokonale. Scénář je povedený a děj je zvládnut perfektně. Robert De Niro jako pacient je excelentní a herecký výkon působivý, protože jeho role není zrovna jednoduchá. Robin Williams jako ošetřující lékař, který se snaží skupině pacientů pomoc je také perfektní. Awakenings má v sobě něco, co jsem ještě u žádného filmu neviděl, a proto mě dokázal od samého začátku zaujmout. Divák soucítí s pacienty a střídá emoce s nimi. Chvilku emoční zážitek, kde se vám slzy vlévají do očí a o pár minutek dál se smějete a bavíte se jako nikdy. K závěru Awakenings dostává smutný náboj, když se Leonardovi (Robert De Niro) vrací jeho choroba zpátky. Celý snímek je dojemný a působí na člověka. Jak už se občas stává, vše nemůže končit tak jak si představujeme. Konec není krásný, ale přesto své kouzlo má.. 10/10 = 100% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo v daném žánru, byť třeba za Formanovým Přeletem pořád výrazně zaostává. Hlavní protagonisté podávají dost možná životní výkony, Marshall za kamerou nechává příběhu volný průchod a krásná hudební stránka působí od začátku jako magnet na divákovu mysl. Námět z psychiatrické léčebny je možná zdánlivě předurčen k rychlému okoukání. ale pokud to rozbalí De Niro v nejlepší formě a pokud je příběh alespoň z poloviny tak oslovující a dojemný, jako zde, nezbývá než uznale smeknout klobouk.. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Neskutečně ledabyle napsáno. Námět disponuje velikou silou, ale jeho převedení do podoby filmového scénáře asi nemohlo dopadnout o moc hůř. Prvoplánová oslava lidského ducha pohodlně se vezoucí po tisíckrát vyšlapaných klišovitých cestičkách, kdy divák dokáže se stoprocentní úspěšností odhadnout nejen celý následující děj, ale i přesné zakončení (vypointování) libovolné začaté scény (ulehčeno tím, že spousta jich vůbec žádné vypointování nemá, slouží jenom pro další prázdné humanistické žvatlání). Nesporně povedený je samozřejmě herecký výkon De Nira i Williamse, ale současně je nutné dodat, že oba mají i lepší role. Chronicky nemocní jsou už z principu velmi dojímavým tématem, jehož potenciál v Awakenings opravdu NEbyl využit. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Dve hviezdičky udeľujem za príbeh, ale inak to bola podľa mna neuveriteľná blbosť. Vedˇ chlapík ma na rukách spazmy jak hovado, ale tvorcovia nejako pozabudli na tie lýtkové a tak si veselo zatancovali, prečo nie. A tak samozrejmý fakt, ako tečenie slín z kútikov úst, to tam už vôbec radšej nedali, aby sa snádˇ nikto neznechucoval? No a scénka s tými šekmi... ojojoooooj ! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Robin Williams je (bol) nesmierne sympatický človek, z ktorého tak extrémnym spôsobom sála dobro, že rola doktora v ústave pre veľmi vážne chorých, nemôže vypáliť inak, ako nomináciou na niekoľko ocenení. Neskutočne pekný, srdcervúci film, pričom je obdivuhodné, kto má v sebe prirodzenú empatiu a dokáže sa o takýchto ľudí starať z láskou. Po množstve (za mňa) videných, nadhodnotených snímkov z rebríčka 200 najlepších, či najobľúbenejších filmov je toto konečne jeden z takých, pri ktorom môže človek banovať, že ich doposiaľ prehliadal. Divák by mal ale vedieť, že sa tematicky jedná o pomerne ťažší film, z ktorého človeku môže byť smutno, respektíve bude mať zmeny nálad. Je to skrátka dráma s veľkým D, čiže nejaká tá slza sa zrejme vyroní. Zostáva 10 kúskov. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Film je spomínaný v seriáli Dr. House v epizóde Kóma v súvislosti s prebudením pacienta z kómy. (AxelWers)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama