Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Nolanov Dunkirk je geniálne natočený film. Zdráham sa ho označiť za "vojnový", pretože má skôr estetiku prírodopisných filmov štýlu Crimson Wing: piesok, vzduch, more. A ten záver! Vojaci, ktorí doma očakávajú pohŕdanie, si vo vlaku čítajú brilantný Churchillov prejav. Áno, vojny sa nevyhrávajú evakuáciami, ale toto víťazstvo začalo evakuáciou. Toto víťazstvo začalo v čase, kedy si ešte nacisti s komunistami na vojenských prehliadkach podávali ruky. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

PRVNÍ DOJEM:Nu, profi práce je tu vidět na každém kroku. Jen nesmíte dumat nad označením čehokoli a nad zbraněmi. Také se mi nezdá, že by už tehdy byla kontejnerová přeprava, dle jeřábů v několika záběrech, ale tím si nejsem jist a hledat se mi to nechce. Jinak je to snímek skutečně na úrovni a všechny tři příběhy jsou velmi dobré. Jen mi bylo divné, že tam bylo tolik mrtvých a nikde ani kapka krve. No, snad někdy mrknu podruhé a prozatím dávám sedmdesát kusů ze sta. ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem více válečný film, než co jsem dostal. Film popisuje událost, která dopadla, jak dopadla jen díky Hitlerově neschopnosti. Pro mnoho zde hodnotících perfektní filmařský počin. Pro jen mě jen hodně utahaný příběh vojáka, snažícího se prchnout z války, a kterému to Němci několikrát překazí, dokud se nestřetně s dalšími skupinami (letců, námořníků), jejichž dějové linky se s tou jeho různě střídají. Film plný topení, zachraňování, ale také na filmové válečné filmy výrazného prvku můj život je přednější a ostatní umřete. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Tak režisér naší doby se opět plně předvedl a my jsme na vlastní pěst zažili to jejich dobrodružství a ve všem jsme s němi cítili. Byl to užásný zážitek akorát trošku omezit přeskakování do různých časových linií a bylo by to skoro bezchybné, protože jak to u Nolana bývá, skvělá režie, kamera a deprimující hudba Hanse Zimmera jenom umocnila velký zážitek a při scéně v podpalubí lodi, která čeká na příliv jsme ani nedýchali! Ono je to tak 4 a 1/2*, ale nakonec se tedy přikloníme k vyššímu:) 85% ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Včera jsem to shlédla a už teď si nepamatuji o čem to vlastně bylo. Zato Dunkirk z roku 1958, ten se zapomenout nedá. Ale proti gustu žádný dišputát :-) ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Majster Nolan opäť zamiešal kartami a vytiahol tromf v podobe nevšedne originálne poňatého vojnového filmu. Človek by povedal, že vojnový film má isté žánrové mantinely, ale to by sa toho nemohol chytiť tento pán režisér. Dokázal totižto vytvoriť fascinujúci vojnový film, v ktorom zámerne absentujú všetky zaužívané postupy typické pre vojnový žáner. Okrem pár vzdušných súbojov tu prakticky nie je žiadna akcia a dokonca chýbajú aj hrdinovia, respektíve nejaké vyslovene hlavné postavy, ktorým by sa dalo svojím spôsobom "fandiť". Miesto toho nám ponúka atmosféru strachu, chaosu, úzkosti a beznádeje spodobnenú v tisícoch bezmenných vojakov a ich zážitkov. Zaujímavá je aj forma, akú Nolan zvolil. Vzájomné prekrývanie troch príbehových rovín, ktoré sa odohrávajú v rozličnom čase aj mieste môže chvíľu pôsobiť trochu zmätočne, ale svojím spôsobom to perfektne zapadá do celého chaosu, ktorý je vo filme dominantným prvkom. Silný podiel na konečnom výsledku má aj Hoytemova kamera, ale hlavne Zimmerova atmosferická explozívna hudobná nálož, ktorá dokáže takmer z každej scény vyťažiť nervy drásajúci zážitok. 90%. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Pořád si nejsem jistý jestli nepřidat ještě jednu * na druhou stranu pokud musím přemýšlet proč jsem zklamaný nad snímkem Dunkerk tak nechám hodnocení a říkám lepší *** Christopher Nolan to nemá jednoduché, všechny jeho snímky jsou masterpiece, takže pokud cokoliv natočí mám očekávání hodně vysoká. Dunkerk postrádá napětí, akci a celkově prostě nefunguje. Klady jsou určitě stopáž filmu, která je adekvátní a veškeré letecké scény, ty byly špičkové. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Nolan je prostě pan režisér. Natočil vynikající existenciálně minimalistický (byť je tu vidět každá utracená libra) válečný film z nepříliš známé fáze největšího ozbrojeného konfliktu v dějinách lidstva. "Podivná válka" skončila, Francie byla rozpůlena a Británie se stala poslední nenacistickou a nekomunistickou evropskou výspou... Dunkirk je nejsilnější v momentech vykreslování bezmoci a zoufalství 400 tisíc vojáků uvězněných na zmenšujícím se perimetru na pláži prakticky na dohled od bezpečné domoviny. V těchto chvílích je Nolan působivým psychologem, jakým v takové míře bývá opravdu málokdy. Další mimořádně silný aspekt, který je protentokrát u Nolana zcela nový, je až nečekaně hravá kompozice. Ta vyrovnává případné slabiny minimalismu a film pak daleko lépe interaguje s divákem, který tak i když nemusí mít rád válečné filmy, 106 minut zvládne v jednom zátahu a v jednom sledu. Konec Toma Hardyho na hranici kýče, přesto však působivý. Mark Rylance se stává velkým sympaťákem. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Ať prominou, ale já jsem poslední dobou nějak válečnými filmy přehlcen a v té televízi mě to tak nepohltilo, jak by to bývalo bylo asi v kině. ()

tombarider 

všechny recenze uživatele

Nesdílím všeobecné nadšení. Pro mě se to prostě táhlo. Nolan a Zimmer dlouhodobě fungovali dobře, ale jejich spolupráce už je trochu jednotvárná a předvídatelná. Zvýrazněná zvuková stopa kumulující bez akce - jinými slovy akci zvukem nenahradíš. Jsem ale hodně kritický, jako celek to je kvalitní a zajímavý film s dobou atmosférou. Očekávání a hodnocení jsou ale vyšší než výsledek. Pro mě. ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem od tohoto čekal něco jiného. Myslel jsem si, že se tu dočkám klasického válečného počinu se spoustou akce a dramatu, jenže jsem se převážně dočkal jen toho druhého. Je vidět, že Nolan z toho udělal spíše trochu psychologického drama, kdy tu tečou nervy a napětí proudem. Opravdu se mu povedlo zachytit v tomto filmu pocity jednotlivých vojáků, kdy pořádně nevěděli, co je čeká v následujících okamžicích a co člověk vše neudělá pro přežití, nebo jak se rozhodnout při těžkých dilematech, kdy o zachráněných životech rozhodujou sekundy. Příběh se zaměřuje na tři části. První na vojáky na pláži, kteří se snaží dostat přes moře z postupně uzavírající se smyčky kolem Dunkerku do Anglie. Druhá na civilisty, kteří se snažili pomoci s evakuací. A třetí na britské stíhače poskytující "podporu". Za každou částí stojí velice zajímavý příběh. Velice mě ale zklamalo, že nebylo moc věnováno prostoru francouszkým vojákům, kdy se všechno (jakožto i samotné historické události) točí jen kolem Britů, kdy by se to dalo zhodnotit komentářem z filmu, kdy britský voják odmítal vpustit Francouze na palubu s přibližnými slovy, "Vy Frantíci máte svoje vlastní lodě. Tyto jsou pouze pro Brity.". Zrovna Francouzi, kteří hráli velice důležitou roli v těchto událostech a kteří se odtamtud nedostali, by si rozhodně zasloužili nějakou větší zmínku, než to, co tu bylo. Další záležitostí je konec, kdy si myslím, že základní slušností je před titulky ještě hodit nějaké shrnující komentáře o jednotlivých lidech / událostech / číslech, které mi tu jaksi chybí. ()

Petra.Havelk 

všechny recenze uživatele

Osobně mám velmi ráda válečné filmy a Christopher Nolan je můj oblíbený režisér, vše co vytvoří je odlišné a přesto velmi podobné a osobité. Dunkirk je velmi dobře natočený, co se týká záběrů a filmových triků. Bojové scény podtrhuje jako vždy u filmu Christophera Nolena dokonalá hudba od Hanse Zimmra, která dělá film napínavým. Když je vynikající hudební doprovod, film je hned lepší. Velmi dobře zachycený příběh vojáků, kteří si mysleli, že zklamali a prohráli. Člověka to nutí soucítit s nimi a prožívat, to co oni. Je to odlišný pohled než na většinu doteď natočených válečných filmů, kde se většinou jen střílí, že člověk ani neví, co se děje. Dunkirk je velmi napínavý film, u kterého člověk ani nedýchá. Když vám nevadí složitější přeskakování v čase, je to velmi vynikající film, který rozhodně jen kvůli námětu je třeba vidět. Třešničkou na dortu je herecké obsazení, které je pro Christophera Nolena také typickým. :3 ()

sniperjozef 

všechny recenze uživatele

Krásně natočené drama se slušnou hudbou na pozadí. Minimum dialogů je plus. Bohužel mě to "drama" jaksi neškrtlo ani na povrchu. Nevím, jestli je to hereckými výkony, nebo střihem, ale nepřilnul jsem ani k jedné časové linii. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Nolan sa proste vyzná. Skvelý a dojemný film s vojnového prostredia. chválim tri časové osi a chválim aj všetky vzdušné súboje. Dokonalosť. ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Bohužel, nebavilo. Asi působivé a emocervoucí, ale nebavilo. Od Nolana v podstatě vždycky čekám pecku, a to jsem tady (já!) prostě nedostal ani náhodou. Víc k tomu říct neumím. 50 %. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalé. Vystavěním příběhu a jeho linií, navozením pocitu, že jste někde uprostřed té tísnivé A nepředvídatelné situace. Naprosto úžasný střihu a dechberoucí zvuk a hudba jen podtrhují ten úžasný zážitek.95% ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Strašne chaotický a nezaujímavo natočený film. Príbeh to nemalo žiadny, je to len strih akčných scén, ktoré boli síce natočené pekné, takisto aj doplnené skvelou hudbou, no absencia poriadneho príbehu mi tam citeľné chýbala. Z tohto filmu som si neodniesol absolútne nič. Vzhľadom na štandard, na aký som pri Nolanovi zvyknutý, bol tento film pre mňa sklamaním. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Nolan to opět dokázal, udělal skvělý film a možná adepta filmu roku, jenže co si budeme nalhávat, Temný rytíř je jen jeden. Film jako takový má solidní tempo a až do závěrečných titulků nepovolí. Co se týče herců, nemám problém, Tom Hardy, přestože má minimu textu, si krade každou scénu pro sebe. Styles a Murphy, přestože předvádí skvělý výkon, Hardy je strčí do kapsy. Nolan vám k tomu všemu servíruje krásné záběry a nepříjemný zvuk letadel, dělající nálet, to vše perfektně doplňuje hudba Hanse Zimmra, která podtrhává surovost celé této války. Nolan perfektně zvládá i souboje letadel. Zde se vám nejednou zatají dech. Atmosféra přímo geniální, ale plný počet to není, bohužel. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

N. to ustal. Je to strhujici, a pritom se to neutapi v sentimentu. A ten Churchilluv projev na konci specialne pro nás, abychom si to mohli srovnat s tim sráčem Benešem. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama