Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Duo Peter Cook a Dudley Moore se mírně nemravně a zároveň velmi humorně vyřádilo v této parodii na známý případ Sherlocka Holmese. Impulsem k realizování této verze slavné záhady neméně slavného detektiva byl nápad, aby jí "undergroundový" režisér Paul Morrissey dal humorné ladění, z čehož také vyplynulo obsazení Holmese a Watsona komiky Cookem a Moorem (jenž si ve filmu zahrál kromě dalších rolí i Holmesovu bláznivou matku). Dále se film opírá o spolehlivé britské herce ve vedlejších rolích - objeví se zde Terry Thomas, Joan Greenwood, Denholm Elliott, Hugh Griffith, Spike Milligan a Roy Kinnear. Projektu se ujal producent Michael White, který měl už dostatečné zkušenosti s kombinováním fraškovité parodie a zároveň dodržením linie předlohy, jak je vidno z vydařeného montypythonovského snímku Žvahlav. Příkladem všudypřítomné nadsázky v tomto filmu budiž obsazení přátelského až roztomilého irského vlčáka do role "smrtící" baskervillské stvůry, nebo například i fakt, že v původním znění mají Holmes i Watson silný přízvuk, jenž se rozhodně neslučuje s jejich společenským postavením. Nechybí samozřejmě ani řada vtípků a humorných situací, často na účet jiných filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Han22 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že jsem viděl více Holmesovských parodií než skutečných adaptací i když u Psa baskervillského už jsem dvě verze kdysi viděl při procházení hororů. Hororem nebyly ani starší verze a už vůbec ne tenhle film. Ostatně ani krimi to v podstatě není, je to komedie či spíše parodie toho nejhrubšího zrna. Dementní postavy, které do jedné vypadají jak kdyby utekly z blázince, dementní humor. Nakonec ale ten přístup práskneme tam jakýkoliv vtip ať už je sebe víc nevkusný celkem fungoval a já se s chutí zasmál na poště, u jednonohého na pohovoru či u nekonečně čúrající čivavy :) Jako bonus posedlá z Vymítače ďábla (takže přece jen trošku horor) a na konci jako deus ex machina vulkán :) 3* za to že jsem se nakonec celkem pobavil. ()

Jozka7 odpad!

všechny recenze uživatele

Skutečně špatná filmová zkušenost. Při pohledu na seznam zúčastněných herců je až neuvěřitelné, že je výsledek jejich snažení tak žalostný. Lítost nad touhle skrz naskrz trapnou a režijně nezvládnutou záležitostí ještě zvyšuje fakt, že jde o poslední větší role Terry-Thomase a držitele Oscara za Ben Hura, Hugha Griffitha, před jejich smrtí. Mám rád dobré parodie slavných děl, které chápu jako svéráznou poctu předloze, ale tohle patří mezi filmy, jež jsem měl problém dosledovat do konce. Je mi líto. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na začiatku dvadsiateho storočia napísal škótsky spisovateľ sir Arthur Conan Doyle jednu zo svojich najznámejších noviel z cyklu príbehov geniálneho súkromného detektíva Sherlocka Holmesa. Svetlo sveta uzrel "Pes baskervillský". Tajomný prípad starej smrtiacej kliatby šľachtického rodu ho zavedie, spoločne s jeho oddaným asistentom doktorom Johnom Watsonom, do nevľúdnych močiarov v juhozápadnom Anglicku, kde sa nachádza starobylé sídlo Baskervillovcov. Existuje viacero filmových adaptácií tohto horrorovo ladeného detektívneho príbehu. V roku 1978 sa chopil tejto témy režisér Paul Morrissey. Ten to však celé pojal v duchu parodickej komédie. Do hlavných úloh obsadil komikov Dudleya Moorea a Petera Cooka. Mne táto komediálna fraška vôbec nesadla. "Pes baskervillský" je pre mňa klasika, ku ktorej vyžadujem seriózny prístup. Toto bola nudná a trápna blbosť. * ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když jsem si včera vytáhl jedno z DVD, na které jsem si nahrával filmy z televize a zjistil, že na něm jsou tři filmy s legendárním detektivem „Sherlock Holmes“ dostal jsem velkou chuť si je pustit a zatímco stanice Hallmark a jejich The Hound of the Baskervilles (2000) a The Case of the Whitechapel Vampire (2002) nedopadli zas až tak zle (průměrná oddechová záležitost), tak tato stará sedmdesátková komedie (parodie) mi docela dost hnula žlučí. Mám rád nejznámější případ – který napsal Arthur Conan Doyle - "The Hound of the Baskervilles", ale dva spolužáci z Oxfordu a v jedné době nerozlučná dvojice komiků Peter Cook a Dudley Moore z toho udělali pěknou frašku. Chápu, že Britové jsou pověstní svým humorem, který mi v mnoha filmech či komediích vůbec nevadí, ale tady mi teda moc nesedl. Zesměšnění kultovního příběhu se mi hnusilo, stejně jako to co udělali z „legendárních“ postav v tomto příběhu. Někomu to možná přišlo srandovní, ale já v tom viděl pouze trapnost. Je sice pravdou, že některé situace mě skutečně rozesmály, stejně jako pár hlášek (zajímavá masáž, policajt a jeho suspenzor, či čůrající čivava), ale jako celek se to mílovými kroky přiblížilo odpadu a od zapáchající stoky tento film zachránilo jen několik málo okamžiků (viz. napodobování a hlavně zesměšňování jiných filmů). Za docela povedenou „recesi“ beru příjezd a následné seznámení s panstvím rodu Baskervillů. Jak Sir Henry, tak Watson tu byli za magory (co mají rádi růžovou a hlavně karafiáty), takže ten speciální pokoj v podkroví jsem jim opravdu ze srdce přál. Leč zároveň to byly i jediné alespoň trošku zajímavé postavy (vzhledem k jejich nevelké inteligenci a hlavně projevu), pokud tedy nepočítám dekolt Dany Gillespie. Bohužel tohle určitě nebudu nikomu doporučovat a už teď vím, že se na to nikdy znovu nepodívám. Ten otřesný závěr jen podtrhl celkový zmar, který si nezaslouží ani průměrné ohodnocení. 30% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Toto byla asi jedna z nejhorších parodiích, co jsem kdy viděl. Jediné, co mi zde přišlo aspoň trochu vtipné byly odkazy na Vymýtače ďábla. Sem tam se vyloupla nějaká docela zábavná hláška (která díky dabingu vtipně nevyzněla), ale nic zásadního u čeho bych se musel smát nahlas. Děj je celkově poměrně hloupý a plný zbytečných scének, které slouží jen jako vata a nejsou vůbec vtipné (Holmes na masáži ...). ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama