Reklama

Reklama

Highlander

  • Československo Horal (neoficiální název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek o muži, jehož cesta vede přes staletí a souboji, který začal v roce 1536 na skotských pláních a skončil o čtyři sta padesát let později v New Yorku. Jeho hrdinou je Connor MacLeod, nyní obchodník se starožitnostmi, který se v prologu utká v podzemních garážích Madison Square Garden v souboji meči s neznámým mužem. Poté co muži usekne hlavu, přijme do sebe mocný proud energie, která unikla z mrtvého těla. I když se děj sám odehrává v současném New Yorku, osnovou příběhu jsou osudy skotského horala, narozeného počátkem šestnáctého století. Connor MacLeod totiž patří mezi nesmrtelné, mezi skupinu vyvolených, kteří procházejí staletími a bojují proti sobě navzájem a všichni společně proti démonickému Kurganovi, ztělesňujícímu veškeré zlo. Každý z nich v sobě má část energie potřebné ke zlomení kletby nesmrtelnosti. Té energie, která po setnutí hlavy přechází do těla vítěze a násobí tak jeho sílu. A jen ten poslední, který v sobě nashromáždí energii všech ostatních jí má dostatek, aby dokázal zlomit kletbu a mohl se stát normálním člověkem. Člověkem, který může milovat ženu, bez obav, že mu zestárne a zemře před očima, může počít dítě. Nejprve je však nutno zabít Kurgana, který jediný se chce zmocnit veškeré energie ne proto, aby zlomil kletbu, ale aby se zmocnil světa a změnil jej v peklo. Během vyprávění se Connor ve vzpomínkách vrací do různých epoch a období svého života. Vrací se do roku 1536, kdy byl ve své první bitvě smrtelně zraněn a po zázračném uzdravení obviněn vesničany ze spolku s ďáblem a vyhnán z vesnice. Do doby, kdy se setkal se španělským šlechticem Ramirezem, který mu vysvětlil, že patří mezi nepočetnou skupinu nesmrtelných a naučil jej všemu, co by měl znát. Po jeho smrti a po smrti své lásky, smrtelné ženy Heather, prochází osamělý Connor staletími až k velkému Shromáždění nesmrtelných, při kterém se má definitivně rozhodnout o vítězi. To je také doba, kdy se MacLeod seznámi s expertkou na metalurgii starých zbraní, Brendou Wyattovou, která se stane svědkem horalova finálního střetnutí s věčným nepřítelem Kurganem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (568)

Radim 

všechny recenze uživatele

Film jsem poprvé viděl koncem osmdesátých let v polské televizi. Podrobnosti jsem si nepamatoval, ale zůstal ve mě velice příjemný pocit. A jsem moc rád, že po 15 letech se mi pocit potvrdil. Film stojí na pomezí (urbanistické) fantasy a akčňáku (to sci-fi jsem tam bohužel nenašel) a přináší moc zajímavé a ve fantasy literatuře mnohokrát rozpracované téma. A nutno říct, že se to povedlo. Kromě scénáře musím ocenit kameru a střih, také triky jsou na dnešní dobu koukatelné. K hudbě mám trochu výhrady, přestože Queen opravdu můžu - ale k některým scénám tvrdá roková hudba opravdu neseděla. Ale hlavně musím zmínit Christophera Lamberta, jehož herecký projev je velice charismatický a je moc škoda, že spadl do druhé ligy. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: "Brilantní"! Moje srdcová záležitost již od útlého věku... Skvělý (tehdy ještě) Lambert, ještě lepší Connery, démonický Clancy Brown, bezchybná Mulcahyho režie, originální zápletka, vynikající akční sekvence, strhující napětí, trochu toho nezávadného (nutného) patosu na odlehčení, vše navíc podkresleno výbornou hudbou Freddyho a jeho "královny"... Zapomněl jsem na něco?! ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Komentář Geminiho to vystihuje přesně.. Ale po letech musím říci, že už to zdaleka není pro mě tak skvělá podívaná, jako kdysi.. Scénář, děj, bohužel i herecké výkony a hlavně dramaturgie a provedení tlumí skvělý námět a příběh, aby se mohl rozvinout do bezbřehé krásy. Bohužel. Špatné a nedůvěryhodné akční scény a souboje s mečem tomu jen nasazují korunku. Díky příběhu a neodmyslitelné a skvělé muzice si to svou atmosféru ale tak nějak zachovává. Každopádně, musím rozhodně ze svých původních 5ti hvězd ubrat. Po letech (možná i 15ti letech) zkrátka zklamání... Ale tak už to chodí. (Přepsán původní komentář a změněno hodnocení - 26.12.2012) ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Poměrně švarné béčko, ačkoli mám pocit, že už je na světě věcí podobného ražení, jejichž banální příběhy bych byl většinou s to naškrábat už v hodinách slohu na základce, až až. Clancy Brown (Byron Hedley ze SHAWSHANKU) a Sean Connery v zajímavých rolích; Roxanne Hart zase nápadně připomíná Meg Ryan v DOORS. No a hudba Queenů jen dotíná hřebík na hlavičku tohoto rozkošného filmového mišmaše. ___ P.S. ta kulisa z finálního souboje je fakt nápadná a trikařsky hrozná. ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Highlandera som videl až po dlhých rokoch od premiéry, teda v roku 2010, no to je pre Connora iba okamih v čase. Vrátil som sa do prekrásnej prírody Škótskej vysočiny a na samotný Eilean Donan Castle, ktorý sa za tých 24 rokov veľmi nezmenil. Príbehovo je Highlander majstrovské dielo, legenda je dokonale prepracovaná, no čo sa mi najviac páči, to je samotný Connorov meč, no a najmä postava Seana "Ramirez" Conneryho, ktorý prekonal moje očakávania. Kultová klasika. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Je to kult právě tak se k němu budu chovat. Zvláštní herecký výkon Ch. Lamberta, nepřesvědčivá choreografie soubojů a celkově tak nějak slabší příběh. Ale je to Highlander. Je to originál, je to skvělý originál, výborný S. Connery a parádní hudba od Queenů, co víc? ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Mám rozporuplné pocity. Fantasy mám strašně rád, ale Highlander určitě nepatří mezi ty nejlepší. Nicméně každý, kdo má aspoň rád fantasy, se určitě zájmem dodívá.60%. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Highlander, Lambert, Connery, Kamen a Queen. Film, herci, filmová hudba a rocková legenda. To všechno v unikátně namíchaném koktejlu filmové klasiky, která nestárne. Musím uznat, že jsem se bavil a trnul v některých scénách zvláštním strachem z napětí, měl radost z toho, že zůstal jen jeden... Vše, co mám na filmu rád, se spojilo v tomto vytříbeném nápoji scén, zvuků, hudby, hereckých kreací a dobrého konce a tak to má být. "Who Wants To Live Forever?" Everyone? ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Zcela neovlivněn nátlakem nostalgie (viděno až v r. 2015) jsem se nechal nalákat na vysoké hodnocení, a musím konstatovat, že Highlander se pro mě stal těžce stravitelným zklamáním. I na svou dobu primitivní animované efekty nevadí, ale nedokázal jsem se přenést přes béčkový trashový scénář, který postrádal hlavu a patu. Já věděl, proč mě tento film nikdy moc nelákal - měl jsem se řídit instinktem. Vše korunují špatní herci. Dvě hvězdy za sporadický nápad a Queeny, kteří když zaznívají, povyšují tyto minuty o úroveň výš. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

“Je lepší zhořet než vyhasnout“ Tým sa riadil nesmrteľný Kurgan a tým sa mala riadiť aj Lambertova kariéra, ktorá tu dosahovala svojho vrcholu. Christopherov Highlander boduje ponurosťou akú umocňuje nádherná škótska krajina, osudová živelnosť Queenu tak i výrazná kamera čo neobstojí na jednom mieste a keď už niekde nekrúži, potom sleduje dianie z najviac atraktívnych uhlov. Triky už za tých pár jesení zostarli, dilema o večnosti pretrváva. Časté prelínanie časových období funguje i napriek tomu, že každé hrá inú nôtu a každé iný príbeh. Filmu ale neškodí, práve naopak pôsobí dynamicky a vôbec nie preplácane ako by sa mohlo zdať. V chýre bezmenných postáv, okrem slávneho dua, najviac zažiaril a príjemne osvieženie pripravil sotva 27 ročný zlý hoch Clansy Brown, ktorému rola tak neskutočne sadla, že svoju charizmu doživotne zapredal záporným úlohám v akých si ho pamätáme napríklad zo Shawshanku. A ako sa scenár neustále vracia k hlavnému mottu "iba jeden môže zostať", ostávam s rovnakým postojom voči pokračovaniam. Žiadnemu nedovolím useknúť korunu a podupať kultový status originálu aký si plne zasluhuje. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějakou kultovní klasiku z osmdesátek, místo toho jsem dostal nudné akční béčko/fantasy céčko, které svým infantilním humorem v kině rozesměje jen skupinku geeků, kteří neví kam s roupama. Přitom potenciál v příběhu Highlandera je výborný, jen nevím, proč se režisér rozhodl jej zpracovat jako béčkový film, maximálně s myšlenkou zparodovat souboje ze Star Wars (nebo to bylo jen Lambertovou slepotou). Kromě pár úspěšných vtípků pro nerdy tak potěšila akorát hudba od Queen, na Highlandera každopádně budu vzpomínat jako na nejhorší volbu celovečeráku na 53.KVIFF. 2* jsou ještě přijatelné hodnocení. ()

cityman 

všechny recenze uživatele

Naprostá dokonalost!!! "Zůstat může jen jeden!". Ostatní díly mu nesahají ani po kotníky. Každý máme "jeden", "dva" filmy které bráníme zuby nechty, před všemi "špinili", protože je prostě náš "nej...". Tak můj je tento! Jeden ze dvou! :o) A nikdo mi to nevymluví! ()

Alf 

všechny recenze uživatele

krásná skotská krajina by si zasloužila konečně nějaký opravdu zajímavý příběh, rozhodně ne toto béčko s křečovitým putováním časem, nekonečnou řadou nudných soubojů, kde hlavní hrdina naprosto postrádá cokoliv (kromě jedné vlastnosti, o kterou se ale nijak nezasloužil), co by z něj mělo dělat hrdinu, dlouho to vypadalo na jasný odpad!, takže konečný výsledek je vlastně čestným úspěchem... ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad na scenár o sekte nesmrtelných. Lambertov najlepší film a Sean Connery pasuje ako ulial. 1tka je jednoznačne najlepšia a nepotrebovala pokračovanie. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich obľúbených filmov 80 rokov !Christopherovi Lambertovi a Seanu Connerymu to proste skvelo sedelo nezabudnem ani na psychopatickeho Clancyho Browna z ktorého šiel strach no a nezabudnutelna je aj hudba Queen a jeden z ich najlepších albumov v 80 rokoch Kind OfMAgic! Žral som to a páči sa mi to aj dnes. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Myšlenka je skvělá, hudba Queenu perfektní, Lambert dobře obsazen. Na druhou stranu záporák vypadá jako zombie, neustále se zbytečně nahánějí a určitě se z tématu flashbacků dalo vyždímat více. ()

chuckboris 

všechny recenze uživatele

Dneska jsem to po letech zčeknul znova. Ten film má svoje kouzlo, působivý příběh, a Clance Browna, asi jednoho z těch nejlepších filmovejch záporráků. ()

Související novinky

Reboot Highlandera se hýbe kupředu

Reboot Highlandera se hýbe kupředu

28.10.2023

O rebootu kultovního Highlandera se mluví už od roku 2008, až v roce 2016 se ale začaly kolem projektu dít nějaké věci – nejprve byl oznámen Chad Stahelski (John Wick) jako režisér, a později Henry… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Chad Stahelski natočí černého samuraje

Chad Stahelski natočí černého samuraje

21.10.2022

Netflix ukořistil služby režiséra Chada Stahelskise (John Wick), který teď pro streamovací službu natočí adaptaci populární knižní série Black Samurai. Scénář k filmu napíše Leigh Dana Jackson … (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Reklama

Reklama