Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Ryuuhei k tomuto seriálu (5)

Černobyl (2019) 

Dosud jsme mohli o černobylské katastrofě jen číst, eventuálně vidět pár ne zase tolik do detailu propracovaných dokumentů. Tento seriál pokrývá vše - od samotné katastrofy, přes její hrůzné následky, až po práce okolo a nejeden lidský osud s tím spojený. Dostává se tedy na pohled jak vědecký, tak i lidský, což je strašně fajn. Mě osobně samozřejmě nejvíc zajímaly okolnosti samotného výbuchu, na něž jsem dostal úžasně detailní a pro laika jasné odpovědi. Kromě toho mě i strhla hutná a dramatická stránka, která nejlepší práci odvedla na poli fyzického vypořádávání se s následky katastrofy. Člověk by neřekl, jak hororové může být už jen uklízení zdánlivě neškodných kamenů ze střechy (pokud tedy neví, že se jedná o vysoce radioaktivní grafit). Zkrátka, seriál jsem si užil, na každý díl jsem se těšil jak malý a nezklamala mě defakto jediná minuta (možná ze začátku jsem byl trochu zmatený, ale to se rychle poddalo). Nedivím se obecně vysokým hodnocením, tohle je dost možná seriál roku. ()

1:23:45 (2019) (E01) 

Neskutečně hutná atmosféra! Jestli to takhle půjde dál, tento seriál rozhodně zazáří. ()

Please Remain Calm (2019) (E02) 

Můj hodnotící dozimetr ukazuje nejvyšší možnou hodnotu. Těšil jsem se na druhý díl jak malý a nezklamal - hltal jsem každou chvilku a nechtěl, aby to celé skončilo a já zase musel jen čekat. Překapilo mě, kudy se příběh ubral, jak nahlédl více na byrokratickou stránku a zároveň perfektně vyobrazil konečné jednání, které bohužel přišlo příliš pozdě. ()

The Happiness of All Mankind (2019) (E04) 

Další epizoda, která tentokrát víc než na problematiku samotného výbuchu nahlíží na práce okolo. Jeden by si řekl, že nastala evakuace, reaktor se zakryl a tím to haslo - kdepak. Zahrnovalo to další šerednou nálož více, či méně špinavé práce, u níž šlo přinejmenším o polovinu života. Člověk by neřekl, jak děsivé může být už jen takové odklízení kusů kamenů ze střechy - tedy, pokud si nedomyslí, že jde o grafit a že v jeho přítomnosti každá vteřina ubírá na životě. Do toho samozřejmě SSR a jeho snaha ututlat, co se dá. Výborné, excelentní, napínavé a hutné. Strašně se těším na poslední epizodu, která by to všechno měla uzavřít a myslím si, že většinu zabere soudní jednání. Ale třeba ne a díl ještě něčím překvapí. Opět plný počet. ()

Vichnaya Pamyat (2019) (E05) 

Jak jsem předpověděl, díl byl hlavně o soudním procesu, ale dokázal překvapit úžasně detailním a pro laiky popisem samotné katastrofy, včetně neméně dobrého vyobrazení ve formě pohledů do minulosti, resp. posledních minut před katastrofou. Nemám co vytknout, finální díl splnil veškerá má očekávání. ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama