Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Parlay k tomuto seriálu (1)

Duna (2000) 

Lynchovo naturalističtější podání (dále užívám zkratku LV) Herbertova fantaskního světa mně bylo na rozdíl od většiny zdejších uživatelů bližší... Ohledně literární Duny jsem za neználka, a tak jsem se své kulturní barbarství snažil napravit jejími filmovými zpracováními. Harrisonova TV verze, která disponuje mnohem delší stopáží a náležitě ji využívá jak k rozvedení hlavní dějové linky, tak i motivů vedlejších, na které se v LV nedostalo, byla pro mne i přes tuto nezanedbatelnou výhodu mírným zklamáním. V prvním dílu TV série jsem si musel hodně dlouho zvykat na Aleca Newmana, představitele Paula Atreida, který herecky zrovna dvakrát neexceluje a zpočátku se jeho postava jeví jako neuvěřitelně nesympatický floutek, který by si zasloužil dostat na holou (zde možná tvůrcům křivdím, neboť je možné, že se zde inspirovali románovou předlohou, ale v LV byl Paul Atreid již od prvních okamžiků mnohem zajímavější a charismatičtější postavou). V průběhu zbylých dvou dílů sice nastane zlepšení, avšak Kyleu MacLachlanovi z LV tak jako tak nesahá ani po kotníky. S představitelkou Chani, Bárou Kodetovou, jsem byl spokojen mnohem více, zejména mé oční receptory, poněvadž byl na Báru stejně krásný pohled, jako na Sean Young v LV :-) Velké zklamání pro mě představoval nevýrazný hudební doprovod Graema Revella, který nemůže omlouvat ani fakt, že se jedná o TV film, a ne plnohodnotné celovečerní zpracování, neboť k „Dětem Duny", taktéž TV projektu, složil Brian Tyler famózní hudbu, která může oněm hollywoodským velkofilmům směle konkurovat. Nemám ve zvyku psát takto obsáhlé komentáře. Důvod, proč jsem tak nyní učinil, je zřejmý - Duna je natolik zajímavou látkou, že si jej zkrátka zaslouží :-) P.S. Komentář je převážně zaplněn kritikou, avšak jedná se o zajímavý snímek, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Pouze to zkrátka jeden chlapík jménem David Lynch o 16 let dříve zvládl dle mého názoru o něco lépe :-) ()

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama