Reklama

Reklama

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

  • Slovensko Prvok, Šampón, Tečka a Karel (více)
Trailer 2
Česko, 2021, 118 min (Alternativní 112 min)

Režie:

Patrik Hartl

Předloha:

Patrik Hartl (kniha)

Scénář:

Patrik Hartl

Kamera:

Tomáš Sysel

Hrají:

Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Jana Kolesárová, Zuzana Norisová, Kristýna Boková, Petra Polnišová, Daniela Kolářová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu Prvoka, Šampóna, Tečky a Karla si čtyři kamarádi ve středním věku přiznají, že nežijí tak, jak si představovali. A rozhodnou se vyřešit svou krizi provokativní hrou a plněním odvážných úkolů. Jak čtyřicátník zjistí, jestli je opravdovej chlap? Jak zabrání korozi svých ideálů, rozplynutí snů a scvrkávání varlat? Prvok, Šampón, Tečka a Karel se pokusí najít v sobě odvahu udělat pořádnou kravinu jako zamlada. Nebo aspoň odvahu za všech okolností říkat to, co si opravdu myslí. Kdo splní úkol, není sráč… (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (636)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jako chlap kolem pětačtyřicítky jsem zřejmě měl být cílovka. No, spíš mě to minulo. Film je zručně natočený a herecký kvartet v hlavních rolích je výborný. Jen ta historka, kterou nám pánové sehráli, vlastně není žádná sláva. Spíš je to jen další varianta běžné vztahové komedie pro ženy (které tu jsou ovšem zobrazeny snad ještě o řád stereotypněji). Na dvě hodiny mě to zabavilo, ale vracet se k tomu nemám důvod. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden bude živit brzy šestičlennou rodinu, druhý u večeře poslouchá od vlastní matky stále stejné otázky, další může mít kteroukoliv si zachce a v práci točí televizní sračky, poslední neumí upřímně mluvit o svých pocitech, což zatraceně štve jeho manželku. O životní krizi se dá vyprávět poutavě i s nadhledem, obávám se, že nejen kvůli charakterům jako vystřiženým z učebnice se to spisovateli Patriku Hartlovi nepovedlo. O ženách se raději vyjadřovat nebudu, respektive jsou tu jen za jakési rekvizity, které ochotně roztahují nohy. Čtyři samostatné příběhy u sebe drží (vždy) sázka kamarádů z gymnázia, tudíž začneme holými zadky a vlastně se nikam moc neposuneme. Sázka je sázka, nikdo nechce být sráč, ale pokud nutně potřebuju novou práci, asi prostě neshodím před ředitelkou mateřské školy držící v ruce můj curriculum vitae všechny svršky. Zřejmě si mají dokázat, že stále ještě mají odvahu NĚCO udělat, ovšem reálně to neodhalí takřka nic. A vlastně v onom mile jednoduchém světě dokráčíme až do finále, přičemž na komediálním poli nepředvedeme (výjimkou je Hynek Čermák, kterému se u opačného pohlaví nedaří – i když vlastně daří) skoro nic. Potíž je totiž v tom, že jediné překážky a komplikace si pánové vytvářejí sami. Pokud nějakou, tak pochvalu si kromě (ale na to jsme už zvyklí) technické stránky zaslouží skvělé obsazení, protože chemie mezi hrdiny funguje slušně. A pak jsou tu všechny ty (místy zbytečné) epizodky, díky kterým se tu nicméně mohlo objevit skutečně obrovské množství roliček slavných tváří. Ovšem to přeci jaro nedělá… ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nikdy se nezavděčíš všem a zejména české filmy v tom mají dlouhou tradici. Tady ale zas jednou svítí červená a přitom se nacházíme v rámci poklesle komediálního žánru. Tento film s malinko krkolomným názvem, na který si stále nemůžu zvyknout, je však vysoustružený k dokonalosti, přesně tak aby se smál celý sál. Což se dělo v hojné míře a ze začátku to na mě až tak dobře nefungovalo. Následně ale timing jednotlivých gagů fungoval více a více a v momentě, kdy Patrik Hartl zahrál na značně vážnější notu, měl mě úplně v hrsti. Hlavně, pochopitelně trochu nesourodá, čtveřice je vybrána naprosto dokonale, všichni herci perfektně pasují do svých archetypů a je opravdu obrovská zábava se na to koukat. Samozřejmě to v rámci kinematografie není nic extra hodnotného, ale musím to zkrátka zdůraznit u českého filmu, kdy jsem něco podobného cítil naposled u Žen v běhu. Deníček moderního fotra promine, vzal by si na bedra těžkou konkurenci, která jej uzemnila. Filuta Mádl ovšem pokryl obojí. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Hartlův snímek vypráví vcelku umným způsobem o čtveřici přátel, kteří se dostavili ve svých životech do stanice Krize nad Středním Věkem, přičemž se snaží s touto nechtěnou, ale takřka nutnou zastávkou vypořádat. Každý člen ústředního kvarteta měl svůj životní příběh se zásadním problémem a jejich herečtí představitelé se do svých postav opravdu skvěle vžili - nejvíce mě rozhodně zaujal Hynek Čermák, těsně v závěsu za ním Martin Pechlát. I když má film v profilu komediální žánr, nabízí hodně dramaticky laděných scén, v nichž se ústřední čtveřice snaží popasovat s "dospěláckými" problémy za využití dětinských výzev a "soubojů v hecování". První výzva mi úplně nesedla, avšak ve zbytku jsem byl s dramaticko-komediální výstavbou filmu spokojený. Na české poměry nadmíru uvěřitelný film s civilními hereckými výkony a neprvoplánovým dějem. P.S. Docela jsem čuměl, kolik se ve filmu mihlo známých hereckých tváří. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší, tím mě tyhle rádoby rychlokvašky dojímají víc a víc. Jasně, neni to žádné přelomové dílo české kinematografie, ale za posledních x let jsem neviděl nic lepšího. Naprosto brilantní chemie všech zúčastněných, spousta mini cameo rolí celé plejády českých herců a hereček a vůbec celé je to tak zasraně feeeling pozitivní i přes všechna ta negativa, která se tam objeví. Opticky spíše slabší čtyři hvězdy, ale vzhledem k dnešnímu rozpoložení jsem film subjektivně nadhodnotil, a to výrazně. Díky! A dnes bez obligátních procent, protože by to pro zbytek mých recenzí prostě nebylo fér. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • První klapka filmu padla poslední říjnový víkend roku 2019. (SONY_)
  • Film obsahuje scénu, kdy je Prvok (Martin Pechlát) přijatý jako učitel do mateřské školy. Ředitelka mu dokonce řekne, že je vhodný kandidát, jelikož má pedagogické vzdělání. Ve skutečnosti ale postava Prvoka trpí vadou řeči a s tou by ho na pedagogickou školu a tudíž ani do mateřské školy jako učitele nepřijali. (Scelleton)
  • Hospoda, kde spolu sedí druhý den a plánují druhý úkol, je Potrefená husa na Andělu v Praze. (Winster)

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Reklama

Reklama