Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer

Recenze (143)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Asi nebudu jediný, koho sužovaly nesmírně skeptické vize o tom, že návrat do Západozemí se už prostě povést nemůže a že bude lepší, když se tyhle ambice rychle rozpustí a HBO se radši ubere jiným, nejlépe novým směrem. Svět se ale může klidně až do dnešních dní divit, z prequelu o rodu Targaryenů se vyklubal obří hit s naprosto dokonalým vizuálem skrze největší televizní lákadlo současnosti - monumentální draky - a k nim tvůrci dokázali přidat ty pravé pletky mezi znesvářenými rody, které mezi sebou zažehnou řádně epickou válku s dokonale poetickým názvem Tanec draků. Dlouho se mi s žádným seriálem neloučilo tak těžko, to čekání bude nekonečné. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Vcelku mě bavilo celou sérii číst ty postřehy, jak je to oproti GoT strašná nuda plná nezajímavých dialogů. V tomto ohledu to určitě nebylo ani lepší ani horší. Je to prostě dokola stále to stejné. Hromada průměrných dialogů sem tam doplněných zvratem. Přesto se mi oproti původnímu seriálu líbilo, že příběh byl alespoň ucelenější. Sice občas skáče v čase jak pominutý, ale aspoň se nesnaží chytat příliš zajíců najednou a - minimálně v této sérii - zbytečně neodbíhá pryč. Závěrečné díly dokonce dokáží vybudovat i poměrně solidní momenty, i když na zadek žádná scéna vysloveně neposadí. Ale třeba to přijde v další sérii. Jinak je fajn opět vidět Matta Smitha v hlavní roli nějakého seriálového projektu. ()

Reklama

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prolog k Tanci draků není sice dokonalý, ale připomíná GoT v těch lepších letech. Až na někdy podivné panoramatické krajinky to vypadá skvěle i je to příjemně zrežírované. Opět je tu snaha o nečernobílý svět, ale jelikož to máme jen dvě strany, tak jedna poměrně jednoduše vyznívá jako ta dobrá a druhá jako ta špatná. Jen pár postav bylo vyobrazeno během seriálu pouze jedním hercem/ečkou, a tak se k nikomu nevytvoří úplně vztah, spíš jen lehké sympatie. Je to jen úvod a ten málokdy strhne, ale pokud tvůrci dostanou ještě větší rozpočet do budoucna, tak nás bezpochyby čekají úžasné věci. ()

Luicy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám-li být upřímná, tak knižní předlohu (Oheň a krev), byť je to jen strohý výčet Targaryenské historie, mám velice ráda. Nicméně tvůrci seriálu tomu dodali tu správnou omáčku, a tak příběh posunuli na úplně jinej level a já smekám nad tím, jak se k tomu postavili. Samozřejmě se tam našlo několik nepřesností a pasáže, které byly méně povedené (obecně i ty time skipy by mohly být udělané trochu lépe), avšak i přesto bych řekla, že byl seriál tvořen se ctí k knižní předloze (na rozdíl od jiných fantasy adaptacích). Práce s charaktery byla velmi povedená a mnohem více se mi líbily pomalejší povídací části. Sympatický byl i výběr herců, kde dle mého názoru kraloval Matt Smith a Paddy Considine. Z řad něžného pohlaví zase Milly Alcock a od pohledu velice sympatická Eve Best, jen škoda že se tam neobjevovala častěji. Seriál určitě doporučuju a doufám, že z druhé série budu opět mile překvapená, jako tomu bylo u série první. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prequel Hry o trůny bodoval ve všech aspektech. Nádherné kostýmy, rekvizity a interiéry se střídaly s opulentními exteriéry a trikovými záběry nejen na draky, protože tady už nebylo nutné šetřit jako v první řadě původního seriálu. Zkušeně vedená kamera zabírá atmosféricky a úsporně, leč jasně čitelně nasvícené scény, jež hudbou znovu doprovodil dvorní mistr Západozemí Ramin Djawadi. Především je ale Rod draka mistrovsky napsaným a zahraným dramatem plným trojrozměrných a nejednoznačných postav. Oproti posledním řadám Hry o trůny je méně rozkošatěný, více se soustředí na mocenské intriky, znovu více čerpá z historických reálií evropského středověku (resp. raného novověku). Nesmírně efektně i efektivně vypráví slovem i obrazem, textem i subtextem. Rod draka měl nelehký úděl navázat na povětšinou vynikající Hru o trůny a zároveň znovu přesvědčit ty, jež osmá řada odradila. Povedlo se to skvěle. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • V epizodě je vidět Viserysův (Paddy Considine) zmenšený model říše Valyrie. Je to poprvé, kdy bylo starověké město viděno v celku na obrazovce v jakékoli adaptaci HBO. Předtím bylo město zobrazeno jako trosky ve Hře o trůny (od r. 2011). (mikki089)
  • Když Alicent (Olivia Cooke) opustí Malou radu, aby pozdravila Rhaenyru (Emma D'Arcy), je zastavena a mluví se serem Errykem (Elliott Tittensor), přičemž si ho splete s jeho dvojčetem serem Arrykem (Luke Tittensor). Předznamenává tím, jak identičtí jsou, a jejich boj později. V knihách, když začne civilní válka, jsou dvojčata rozdělena: Ser Erryk s princeznou Rhaenyrou a Ser Arryk s královnu Alicent. Později spolu bojují na znepřátelených stranách a společně umírají. Zpěváci ve Westerosu prý napsali píseň o tomto souboji. (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama