Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha variací na téma „Za to, že jsem svině, může zlá doba.“ V Čechách žel oblíbené (proto si ty „doby“ vytváříme). Filmařsky výjimečně vytříbený kousek, herecké výkony excelentní, s jedinou výjimkou Jana Ciny, který svou postavu nevymodeloval příliš uvěřitelně, takže stále vidíme herce hrajícího svou postavu – to byl nešvar českého filmu od devadesátých let až poměrně do nedávna, kdy se to začalo lepšit – tak buď za to možná může nějaká konkrétní herecká škola a vedení, nebo se ve své postavě necítil dobře, v každém případě ve srovnání např. s německými herci stejné generace je to velmi „nezaujaté herectví“, pokud herectví vůbec. V součtu bych hodnotila seriál jako dobrý průměr, nebýt posledního dílu, který byl opravdu fraškou… ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Už mám dost těch tupců a grázlů, co vládnou v týhle zemi. Nejdřív jsem se polekal, že sleduji další exemplář druhu populárně-historického kýče, na jejímž uhnětení se veřejnoprávní média přežvykováním některých témat vrchovatě podílí. Nikdo soudný nezpochybňuje, že období před rokem 1989 bylo temné, dokonce temnější než jiná, a jsem přesvědčen, že návrat poměrů se vším všudy by si přál málokdo z těch, kteří si pamatují, nebo jsou alespoň dobře informováni. První díl je ale jenom bluf, který na tvorbu (nejen) České televize chytře navazují (a který nedávno obdobně použil Zachariáš v Bez vědomí). To, co se věrohodně tváří jako "jarchovská" šablona ve smyslu komunisti=zlo (resp. zlo=komunisti), připravuje na koukavé zralejší a konstruktivnější zpracování teze, totiž že režim je zlý potud, pokud dokáže být kanálem zla, jehož zdroj může vytrysknout stejně v účelové interpretaci Marxe, jako Adama Smitha nebo sv. Pavla. Existují horší věci než totalita. Třeba nezřízené ambice. Mám Herce rád za to, že se skrze vypráskanou látku dokázal vyjádřit k tomu, co by nás mělo trápit dnes; ne naopak. Výprava snad až příliš temná, ale nikoliv laciná. Žánrové veletoče zábavné. Jan Cina daleko lepší, než v mnohem nejapněji angažovaném Čertím brku. Znám jeden byt v Dejvicích. Tam budeme mít klid. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry a (dost možná) i poměry ČT je to dost nadstandardní a velice slušnej počin. Sice se opět vracíme tady do té hnusné doby, ale tentokrát zase z trochu jinýho pohledu. Dějou se tam zajímavý zvraty, chvílema si fakt nejste jistí, kdo je "ten hodnej" a kdo svině (rudá!). Výprava je povedená, s kamerou si taky rozhodně vyhráli, nicméně zcela jasně stojí tahle krátká série na castingu a hereckých výkonech! A. Jastraban snad poprvé hraje pořádnýho hajzla a sedí mu to neskutečně, od první scény, kdy se objeví, jenom skřípete zubama. A pak je tady J. Cina. Ten si naprosto ukradl všechnu slávu pro sebe a jasně ukázal, že je neskutečnej talent. Nemusí se jen pitvořit v pohádkách nebo hrát odlehčenou (komickou) roli, úplně s přehledem si střihne roli vážnou, což už ukázal i v seriálu Pustina. Za mě celkově povedená záležitost! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mám novou šanci a nevzdám to! Já se nechci zakopat jako ty, já v životě něco dokážu!“ A jak řekl, tak také udělal…Opravdu mě to chytlo až na se závěrem prvního dílu, to ale nic nemění na tom, že mi tahle 3dílná minisérie utekla jako voda a povětšinu času mě bavila. Dobová atmosféra šedi, strachu, bezvýchodnosti a k tomu onen cejch, který si rodina vláčela stále s sebou, byly působivé, ale zas ne tolik, abych u toho vydržel v souhrnu skoro 4 hodiny. Ten důvod byl jinde. Ano, řeč je o perfektně napsané, a ještě lépe zahrané hlavní postavě bezpáteřní svině snažící se přežít za jakoukoliv cenu a neustále se přitom pohybující na tenkém ledu, který může kdykoliv prasknout. A ačkoliv ani Finger, Boková, Jastraban nebo Maximová nehrají špatně, Jan Cina si krade veškerou pozornost pro sebe a mě moc bavilo sledovat vývoj Standy Láníka. Ano, nějaké ty zápory se najdou, ať už jde o určité méně uvěřitelné situace, místy až úsměvnou démonizaci či silné nadužívání zlověstné hudby, ale i navzdory řečenému dám rád solidní 4*. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Bebjaka nemusím, točí píčoviny. Toto našťastie nepísal a len režíroval. A nie zlé. Respektíve, robil čo mohol. To, že scenáristi fúkali prvú ligu a chceli sa zapáčiť širokému publiku, za to on nemohol. Dúfam. Veľa nezmyselných scén, záver vycucaný z prsta, bez opisu myšlienkových pochodov. Jasné, vstavili na wow efekt, ktorý ale nedorazil. Bez patričných reálilí to mladšej generácií príde ako špinavá doba, kde nikto nebol dobrý, každý bol pokrivený, niekto aj navonok, niekto len vo vnútri. To ale neodzrkadľuje realitu a dokonca aj pekne vyskladaná postava Cinu ( skvelý výkon, bukvičák jeden ) sa v trojke totálne zosype. Dá sa to však pozrieť a epizódka s Sdkfz 251 potešila. 3 z 5 ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Jan Cina o své hlavní roli uvedl: „Byla to výzva, která mě zavedla do nových neprobádaných končin. Jako herce i jako člověka. Otázku, jak se dá připravit, jsem si kladl dlouho před natáčením a nevím, jestli jsem našel odpověď. Jsem typ, který často propadá pocitu, že se nepřipravil dost a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Postava Standy Láníka pro mě byla zatím skutečně nejkomplikovanějším setkáním. Zejména, co se morálních rozporů týče.“ (SONY_)
  • Maskéři chtěli původně dát Jenovéfě Bokové paruku, aby jí zachránili vlasy. Když ale viděla, jak moc režiséru Peteru Bebjakovi záleží na tom, aby si byli s Janem Cinou aspoň v něčem podobní, nechala si vlasy ostříhat na mikádo a obarvit. (rublik05)
  • Příběh se odehrává v roce 1953. (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama