Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Disk 

všechny recenze uživatele

Jan Cina v této čtyřhodinové nemilosrdné jízdě potvrdil, že právem patří k nejlepším hercům své generace. Ne nadarmo se tento snímek jmenuje Herec. Režisér Peter Bebjak se této třaskající látky zmocnil s obrovskou suverénností a Herec překračuje jakákoli česká omezující měřítka. Režisér s pomocí výtečného kameramana Martina Žiarana vytvořil hutnou atmosféru stalinistického Československa, kdy si nikdo nemůže být jist, zda nepadne do rukou obávané Státní bezpečnosti. Martin Finger a Adrian Jastraban tu hrají dost odpudivé postavy, ale králem je tu zmíněný Jan Cina, který během necelé čtyřhodinové stopáže nesleze z plátna. A to ani nemluvím o mrazivém závěru, který vám patřičně plivne do obličeje. Jasný český král letošního roku. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Co dokáže udělat s lidským charakterem silná touha změnit svůj život k lepšímu v totalitní době nejhrubšího zrna? Jak bychom se zachovali my sami, žít v 50. letech a mít tak pošramocený životopis? Toť otázka na kterou nám minisérie nabízí pár možných odpovědí. Někdo se okamžitě režimu přizpůsobí, někdo je silný a bojuje a někdo, stejně jako "herec Standa Láník" , jim jde rovnou naproti. Ze začátku to vypadá jako dobrá volba, ale postupem času máme před očima pozvolný, totální, morální rozklad osobnosti jednoho obyčejného člověka. A to mě vlastně vždy dostane, když vidím čeho jsou různí jednotlivci schopni a za jakou cenu. Musím vyzdvihnout některé záporáky (Finger, Jastraban), kteří byli skvostní, taky jsem nadšená z role Vladimíra (Pavel Batěk), no a samotný Láník (Jan Cina) mě vlastně moc nepřesvědčil, protože to hrál celou dobu pořád stejně. Celkově je to ovšem nezapomenutelné a důležité dílo, které nám ukazuje tu špínu a hnus totalitní moci... P.S. Jo a ještě musím vyzdvihnout hudbu, která ještě více umocňuje celkové vyznění filmu.      Za mě 90% ()

Reklama

kocik1 

všechny recenze uživatele

I když jsem měla v některých místech pocit, že to do sebe příliš nezapadá (především naprostá nepřipravenost útěku a setrvání na vsi nebo to jak se hrdinové dokázali "ztratit" mezi místními a nebýt podezřelí), stejně to byl silný příběh, který mě zasáhl. Padesátá léta byla možná nejhoršími v naší historii a nikdo z nás nemuže říct, jak by v té době obstál, ovšem Standa navzdory popisku v obsahu nejednoznačným charakterem nebyl. Taková malá bezvýznamná lidská svině bez morálky , která si vždycky najde pro svoje jednání aliby a omluvu. Takoví jsou nejhorší. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nová minisérie ČT je v souladu se zobrazovanou dobou správně šedivá, temná a beznadějná. Tvůrci se nebáli zobrazit poměrně otevřené sexuální scény ani fyzické násilí, herecké výkony jsou do jednoho skvělé - kromě Ciny musím vyzdvihnout Jenovéfu Bokovou v roli Standovy sestry nebo Pavla Baťka jako jednoho ze Standových "cílů". Projekt má ale bohužel i svoje negativa. Všechny epizody (každá se stopáží cca 80 minut) mají poměrně repetitivní výstavbu, která v závěrečném díle nemá moc čím překvapit. Právě finálová část je svým způsobem nejslabší, protože vymizí do té doby důležité vedlejší postavy a zároveň se velmi špatně čte motivace ústředního hrdiny. Úplný závěr ale zase zamrazí. Vzhledem k tomu, že filmové ceny Český lev myslí už i na televizní tvorbu, minimálně Honzíkovi Cinovi, kterého už pár let nekriticky zbožňuju, bych nějaké to ocenění ze srdce přála. Skoro 4*. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to, aby se Česká televize na nějakou dobu konečně vykašlala na období totality na našem území a místo na jedno brdo točených rádoby srdceryvných dramat podle skutečné události vzala ty samé talentované režiséry a herce a splácala s nimi nějaký originální a nejlépe fiktivní scénář. Zdejší obsazení mám totiž fakt rád a rád bych si je dal všechny zase dohromady, jen ne v tak šedivém a nezáživném příběhu. K nadmíře homosexuality se ani vyjadřovat nebudu, to je prostě další handicap roku 2020. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Peter Bebjak o Janu Cinovi řekl: „Jan Cina je inteligentní a velmi vnímavý herec. Nechtěli jsme pojmout jeho postavu jako hrdinu dané doby, ale takového, kterému by rozuměl současný člověk. Aby vlastně každý pochopil jeho motivaci.“ (SONY_)
  • Natáčelo se mj. v malém městě Hrochův Týnec ve východních Čechách na Chrudimsku (leží asi 11 km jihovýchodně od Pardubic). (jungewolf)
  • Příběh se odehrává v roce 1953. (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama