Reklama

Reklama

Šachový veľmajster Peter Sanderson (CHRISTOPHER LAMBERT) je jedným z najlepších hráčov na svete. Počas posledného zápasu na turnaji, kde chce obhájiť svoj titul majstra sveta, sa však začnú diať záhadné veci. Niekto totiž jeho hru hrá o krok vopred, nie však na šachovnici s figúrkami. Jeho šialená vražedná hra sa totiž odohráva v realite a figúrkami sú mŕtve mladé ženy. Kapitán Frank Sedman (TOM SKERRITT) a detektív Andy Wagner (DANIEL BALDWIN) začínajú sériové vraždy vyšetrovať a všetky stopy vedú k Sandersonovi. Psychiatrička Kathy Sheppardová (DIANE LANEOVÁ), ktorá Petra dobre pozná, tvrdí, že nie je páchateľom. Telefonicky ho totiž kontaktuje vrah, ktorý ho vyzve na šachový súboj. Každý Petrov chybný ťah však znamená smrť niekoho nevinného. Vraždy pokračujú a policajní vyšetrovatelia sa musia rozhodnúť, či je Sanderson zabijak, alebo je aj on len figúrkou v hre kohosi iného. A Peter Sanderson sa rozhodne konať odhaliť tajomného vraha a očistiť tak svoje meno... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní je to jediný, co je na tomhle filmu temný. Jinak to vypadá ve všech ohledech staře, nudně a absolutně nezajímavě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $923,418Tržby Celosvetovo $13,668,149║ Podľa mňa až moc trendovo sa to chcelo zviesť na hite roka 1992 Základný inštint a preto to aj tak zlyháva a stáva sa to pre nesúlad deja len priemerný thriller, kamera a miestami napätie fajn. /55%/ ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kdopak je tak naivní a myslel by si, že zločince by měli chytat policisté od kriminálky? Nikdo samozřejmě, aždému je jasné, že šachového vrahouna nejlépe dopadne šachista, vraha zahradníka zahradník atd. Ale dost ironie, stejně v ní má hlavní výtka nevězí. Od filmu s kriminální zápletkou, pokud nám neslibuje krom napětí a provětrání šedé kůry mozkové i něco víc, očekávám, že se dozvím proč a jak. A zde Tah jezdcem nedává uspokojivé odpovědi. Následují SPOILERY. Proč? Vrah je šílenec s traumatem z dětství. Nic moc. Jak? Vrah sedí u počítače a všechno může. Nic moc. Filmu obvykle ani neprospívá předvídatelnost a zde je v určité chvíli jasné, že oba policisté zemřou, hrdina, jeho dcera a milá přežijí, že dojde ke střetu a boji na život a na smrt. Takže film? Nic moc. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

V jedné části filmu pronese Peter Sanderson větu "Přece to nemůže být tak jednoduché." Něco podobného jsem si asi od čtvrtiny filmu říkal taky. Ale bohužel, je to tak jednoduché. Ze všech možných konců má tenhle film ten nejočekávanější možný. Škoda. Jedna hvězdička navíc za výborného Lamberta. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nečakane kvalitný psychologický triler. Hoci by sa mohlo zdať, že ŤAH JAZDCOM je trilerové béčko z 80. rokov á la MODRÁ OCEĽ, jedná sa o nadpriemerný psychologický kúsok. Šach ešte nikdy nebol taký napínavý! Skvelý Tom Skerritt vo výraznej podpornej úlohe podozrievavého policajta, ťahajúci celý film snáď ešte charizmatickejšie, ako titulný (a v tom čase riadne hviezdny) Christopher Lambert. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Hodně standardní thriller!Lambert, Laneová i Skerritt jsou velmi dobří!K podobným snímkům by se měl Lambert vrátit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Detektiv Wagner? Promiňte, ale položte telefon a vraťte se k vyhledávacímu zařízení. Kdybych chtěl hrát s nějakým imbecilem, zavolal bych rovnou vám." Šachy jsou můj život - nejraději útočím na koni skokem přes věž přímo na královnu. Ovšem nabídku zahrát si telefonickou partii s ženskými mrtvolami bych určitě neodmítl stejně jako velmistr Sanderson. Mě to zkrátka bavilo, neboť asistence policistů Sedmana a Wagnera byla roztomilá a saunování s psycholožkou Kathy si kdykoli zopakuju. Takhle se zkrátka mají hrát šachy, což berte jako kvalifikovaný pohled člověka, který jen velmi matně tuší, proč není střelec při hře ozbrojen. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Šachový velmistr hraje zvrácenou partii se sériovým vrahem žen. Takový ten přiblbý devadesátkový hollywoodský thriller, který nemá daleko do parodie. Senzační, za vlasy přitažená zápletka, legrační dialogy, snad nejtuctovější scéna sexu v historii kinematografie, sexsymbol Lambert jako šachový velmistr... a závěrečná ultrabéčková hláška. Ale má to atmosféru, Lambert je zajímavý, Lane krásná, Skerritt je instantní polda a i ten Baldwinův kokotský fízl baví. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Výborné drama, kdy se šachový gambit přesouvá ze stolku na stříbrné plátno a divák už nerozlišuje, kolik kdo má piňonů, čeká se jen na tah jezdcem. Žádné braní mimo zde neplatí a patových situací se nedočkáme. Svého času nejlepší hra. I Gasparov se nechal slyšet, jak ten Lambert valí dupy, že prý, dle jeho slov: "Aby šachy mohly být něčím vážným, na to jsou příliš hrou, aby mohly být hrou, na to jsou příliš vážné." Segrestorův trapný kalkulus: "Aby tento film byl něčím vážným, je příliš hrou, aby mohl být hrou, je to až příliš film." Tolik k tomuto zapomenutému počinu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Traumatizovaný vrah, co neunesl šach mat, Kasparov Lambert laskající více ňader, než odehraje partií, psycholožka neschopná reagovat na jeho tahy falusem a duo detektivů, které klasiku hodnej a zlej polda upgradeovalo na hodnej a blbej.. Tenhle thriller z VHS patří k devadesátkám stejně ikonicky jako Sabrina a časopis Bravo. Když ovšem postavíte na misku vah skutečnost, že ve stejném roce vznikl i Základní instinkt a trochu se zamyslíte nad logikou, většina nadšení jde stranou. V podstatě je to rafinované jak tah koněm na c9.. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tupý ,,psychologický" thriler, ktorý je naprataný logickými chybami, dvoma nemožnými polišmi a debilným scenárom. Psycháče sú mojou láskou, no odtiaľ potiaľ. Pointa so šachovnicou ma tak nevyviedla z miery ako nepremyslený obsah. Páni režiséri, kedy sa prestanete kafrať s podpriemernými scenáristami a necháte si napísať niečo strhujúce? 50% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl naposledy v kine a to boli este moje filmove zaciatky, ked som sa v kine pri takomto filme nenudil, nic som nekritizoval a nechal sa spokojne unasat dejom. Dnes sa mi tento film pacil omnoho menej, jednak som uz videl prilis vela podobnych a lepsich kriminalnych psycho-thrillerov a jednak som tu teraz objavil nudne chvile a otrasny zaver, ktory by som upravil trosku inak. Najviac mi liezol na nervy detektiv Daniel Baldwin... 25.09.2009 _____ Christopher Lambert - (Peter Sanderson) +++ Diane Lane - (Kathy Sheppard) +++ Tom Skerritt - (Kapitán Frank Sedman) +++ Daniel Baldwin - (Detektív Andy Wagner) +++ Charles Bailey-Gates - (David Willerman) +++ Codie Lucas Wilbee - (9 rocný David) +++ Joshua Murray - (14 rocný Peter) +++ Frank C. Turner - (Doktor) +++ Produkcia: Christopher Lambert +++ Hudba: Anne Dudley +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušný thriller, který si s divákem „hraje“ až do samého konce a přesto, že dává několik indicií, kdo je tím brutálním vrahem mladých žen, vždycky je o krok napřed. Což ale nemusí být s přibývajícími logickými lapsy trumfem. Podezření záhy padá na šachového velmistra, kterému jde po krku duo policistů (ten mladší je nesnesitelně dementní) a sličná psycholožka (Diane Lane již tehdy prozářila každou scénu). Rozřešení sice mnohé bezpochyby naštve, ale režisér Carl Schenkel atmosféru umí, i když vlastně jen variuje standardní téma traumatizovaných vrahů. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Herec Christopher Lambert je známy predovšetkým ako predstaviteľ nesmrteľného škótskeho horala Connora MacLeoda v akčnej fantasy sérii "Highlander". Mnohí si určite pamätajú aj to akým presvedčivým spôsobom stvárnil titulnú úlohu v kinofilme "Tarzan". Ja však za jeho najlepší snímok považujem "Ťah jazdcom". Morbidná partia medzi šachovým veľmajstrom a vraždiacim maniakom. Kto dostane šach-mat? Ako vášnivý amatérsky šachista dobre viem aký býva ťah jazdcom prekvapivý, nepredvídateľný a smrteľný. Presne taký je aj tento krimi thriller. **** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vybroušená promakaná kriminálka z dobrou atmosférou a uvěřitelným výkonem Christophera Lamberta. Dokonce tu má solidní roli i gumák Baldwin, kterej sem tam pronese dobrou bezskrupulózní hlášku jako detektiv kterej se s tím moc nemaže. Vrah tu má celkem zajímavou motivaci a plán a je to na svou dobu rozhodně originální. Finále filmu je taky dobře zvládnutý a pak prej, že jsou šachy nuda! 80% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak v tomhle thrilleru bylo možné obvinit snad asi opravdu každého, včetně toho slepého šachisty. Dvojice psychicky narušených postav by nevadila, kdyby se ovšem nejednalo o detektivy. Lambert musí být veliký režisérův oblíbenec, protože si mohl vklidu potěžkat vnady Diany Lane. Vraha jsem neodhalil a bylo mě to i srdečně docela jedno. Tušil jsem že to bude někdo kdo se v příběhu prakticky mihl. Půlka věcí zůstala nevysvětlených, tohle nám v 90. letech ovšem často stačilo. Hlavně když u toho tekla krev. 55% ()

Reklama

Reklama