David LoweryScénář:
David LoweryKamera:
Andrew Droz PalermoHudba:
Daniel HartHrají:
Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Sean Harris, Kate Dickie, Barry Keoghan, Erin Kellyman, Ralph Ineson, Anthony Morris (více)Obsahy(1)
Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)
Studio A24 servíruje Středověké historické Fantasy dle Artušovských Legend, které rozhodně není pro každého, ale mne si svým vizuálem i herectvím uhranulo. Obvykle artově laděné a pomalé filmy nesnáším, ale A24 je dělá se stylem a já se překvapivě nenudil ani chvíli, byť bych samozřejmě raději uvítal Epickou Fantasy Řež než pomalé Road movie o hrdinství, zbabělosti a rytířském Questu. Film rozhodně zaujme kamerou, přírodou a vizuálem, je to celé tak nádherné, že místy máte chuť film pauznout a vyfotit si, co právě vidíte. Dev Patel je výborný a hodně mě bavily vedlejší postavy, které se v průběhu jeho cesty mihnou ( Sean Harris!! Barry Keoghan!, Alicia Vikander!, a Joel Edgerton! Všichni hrají sakra výborně, ten accent poslouchat byl radostný. Trochu mě zklamalo finále, alespoň tam jsem doufal akčnější pasáž, ale A24 si jde vlastní cestou. Mám slabost pro ranný Středověk a díky hercům a vizuálu jsem si to dokázal užít, ale tipl bych si, že spousta mých přátel bude nadávat Příběh 4/5, Akce 1/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5. 7/10. ()
Místy neuspokojivé při sledování, o to více odměňující při následném zamyšlení. Gawain s tváří Deva Patela nachází sebe sama v prostředí atraktivního středověku a divák nestačí žasnout nad nádherným vizuálem i podivným obsahem, které David Lowery s gustem servíruje. Více zde. ()
Vizuálně opojná variace na Artušovské legendy...velmi suverénně podaný svět dávných mýtů...originální autorská filmová adaptace známé stejnojmenné básně - rytířského románu... David Lowery ve svých předchozích filmech vytvořil řadu příslibů a velkých očekávání, Zelený rytíř je ovšem jeho vstup do světa velkého filmového umění... PS: Po zhlédnutí Zeleného rytíře mi na mysli vytanul jeden ryze subjektivní sen - osobně bych si velmi přál, aby David Lowery jednou adaptoval i podmanivý román Pohřbený obr nobelisty Kazuo Ishigury zasazený do postartušovské Anglie, knihu těžko uchopitelnou, ale podobně podmanivou a magickou, jako je tato mistrná filmová adaptace jedné z Artušovských legend... ()
„…NECH KTERÉHOKOLIV RYTÍŘE, KTERÝ MÁ NEJODVÁŽNĚJŠÍ KREV A NEJDIVOČEJŠÍ SRDCE, ABY PŘEDSTOUPIL, POPADL ZBRAŇ A SE CTÍ MĚ UDEŘIL. KDOKOLIV SE TOHO ZHOSTÍ, ZÍSKÁ MOU ZBRAŇ. SLÁVA A BOHATSTVÍ BUDOU JEHO…“ /// Hodně velkej art…s takovou tou všeříkající (artovou) kamerou. Monotónní vyprávění, hlas tady zvýší málokdo, takže se může se stát, že ti míň nároční upustěj slinku (jakože klimbnou). Jsou tady i zajímavý místa a věci, ale jsem kulturní barbar, takže v tom nevidím žádný poselství nebo přesah. Jestli tam je, tak pro někoho jinýho. Obsah pro formu, forma pro obsah. P.S.: Není problém si o příběhu všechno přečíst a lépe mu porozumět. Pak si zřejmě film užijete víc než já! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Báseň „Sir Gawain and the Green Knight“ ze 14. století neznám. 2.) Z Koránu znám týpka jménem Al-Khidr. 3.) Jsem sběratel rytířskejch příběhů. /// Thx za titule „Parzival“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()
„Prečo sláva? Prečo nestačí dobrota?“ Strašne zvláštny (a dlhý) film, ktorú ma prvú trištvrte hodinu miatol, ale potom som sa naladil na jeho vlnovú dĺžku a celkom som si realistickú fantasy užil. Niektoré scény, nápady a momenty boli skvelé. Herci si to užívali. Atmosféra je rovnako neopísateľná, ako u Loweryho predchádzajúceho filmu Prízrak (naopak, existujú zjavne dve Loweryho tváre a Zelený rytier nemá nič spoločné s tou, ktorá natočila Pete a jeho drak a Gentlemana s revolverom). Koniec zaujímavý. Ale práve vtedy som si uvedomil, že som to vlastne skoro vôbec nepochopil. Bol som ako hlavný hrdina, ktorý sa vo finále Zeleného rytiera pýta, prečo vlastne. A nedostane žiadnu odpoveď, ktorá by ho uspokojila. A tak na to musel prísť sám. A nie som si istý, či prišiel. Ja som neprišiel. Palec hore za úchvatného Zeleného rytiera, líšku, obrov, výpravu, kameru a viacero hypnotických scén. ()
- Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)
- Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
- Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)
Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD
Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online
Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)