Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Tigerlandu jsem se delší dobu vyhýbal, protože nejsem zrovna fanda Colina Farrella, ale musím říct, že role Bozze mu neuvěřitelně sedla a zahrál ji bravurně. I když se film odehrává pouze v prostředí výcvikového kempu amerických vojáků a do samotného Vietnamu se nepodívá, tak nabízí zajímavou akční podívanou a hlavně perfektně zvládnutou psychologii postav. Jeden z mála filmů podobného charakteru u kterého bych ocenil pokračování, protože příběh hlavních hrdinů jakoby nekončí a neodhalí plně jejich osudy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MŮJ OTEC ŘÍKAL, ŽE ARMÁDA DĚLÁ Z RŮZNÝCH MUŽŮ JEDNOHO. ALE NIKDY NEVÍTE KOHO. NEZNAL ROLANDA BOZZE...“ /// Všichni, co maj rádi válečný filmy, tak tohle už viděli (KROMĚ MĚ!). Píše se rok 1971, ve Vietnamu 6 let umíraj američtí vojáci (a maj za sebou i zážitek z My Lai…), a Schumacher ve výcvikovým táboře sleduje vojína Bozze, chytrýho pitomce (jakoby četl Švejka!), kterej zná skulinky ve vojenským právu, ale hlavně je dokáže využívat v boji se systémem. Je tu dril, výplach mozkoven, chlapci, co nezvládaj situaci. Příběh se ani tak nesoustředí na nesmyslnost války, jako na to, koho armáda cvičí a následně posílá do akce. Vrcholem výcviku je Tigerland – poslední místo na vymejšlení veselejch příběhů a naučení se respektu. Nejen k druhejm… Film plnej takovýho toho chlapskýho přátelství (a srabský nenávisti), kterej (mě) nutí se zamyslet. Navíc nejen C.Farrell, ale celej ten příběh s narůstající délkou nabírá na zajímavosti. A vůbec, celý to obsazení je s odstupem času dost zajímavý… TAK POHYB ČURÁCI, VÁLKA NEPOTRVÁ VĚČNĚ! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád, když se hraní na vojáky mění ve válku. 2.) Nemám rád armádu! (válka mi nevadí…) 3.) Thx za titule ,,aan“ a ,,drSova“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Válečný film bez války. Vietnam bez Vietnamců. Joel si mezi Batmanem a Budkou našel čas na povedený, skoro až komorní drama. Colin Farrel, kterému byl tenhle film dobrým startem do kariéry hraje vojína Rolanda Bozze, hajzlíka, nasírače velitelů i vojáků, který nepotřebuje válku a nechce zabíjet, ale je tu. Potom tu máme i další, povedené postavičky. Hlavní nepřítel, kamarád, sympatický černý seržant atd... Akce není mnoho, příběh a charaktery jsou vystavěny hlavně na dobrých dialozích, nasnímaných, někdy až příliš dokumentárně a syrově . A Colin je kus. Čtyři hvězdy ... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Táborem tygrů Joel Schumacher opět potvrzuje, že největší divadla dokáže sehrát s malými kašpárky - snad je tomu tak proto, že poloprázdný měšec ho nesvádí k překombinovanosti a nasazování diváckých atrakcí. Ale....Je mi až trapné to vyslovit, ovšem tento snímek naopak trpí značnou jednopduchostí, především v charakterech postav (všichni jsou učebnicové výlupky určitých archetypů a není těžké odhadnout, jak se budou časem vyvíjet), nevyjímaje samotného Bozze, který - ač je Collinem Farrelem skvěle zahrán - představuje spíše ten prostší typ rebelujícího frajera a málokterý divák se k němu dokáže upnout. Zamrzí to, ale vzhledem k ostatním kvalitám filmu jde o nedostatek odpustitelný. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Colin Farrell. Pro tohoto irskýho týpka mám prostě slabost. Slovo "přehrávat" je u něj neznámým pojmem, je naprosto přirozený a uvěřitelný, jakoby se pohybovat před kamerou byl naprostý "piece of cake". Svým výkonem hodně zvednul kvalitu Schumacherova snímku, ale ten sám o sobě má i jiné přednosti. Především kvalitní příběh o nepodajném rebelantovi, který "nepotřebuje tu zasranou armádu a tu zasranou válku" a který se vyzná ve všelijakých nařízeních a právnických kličkách v zákoně, které umožňují při správném použití vyjebat s vojnou. Sice bych v závěru uvítal, kdyby z Farrellovy osoby při jednom zlomovém okamžiku scenárista neudělal úplného Mirka Dušína, což by z něho učinilo ještě životnější postavu, ale jinak bez námitek. Celý film se vine především v konverzační rovině se skvěle napsanými dialogy, kdo by čekal nějaké bojové scény, nedočká se. Předností je i syrové, místama jakoby dokumentaristické pojetí snímku, podpořené zajímavě roztřesenou kamerou a ruku v ruce s obrazovou střídmostí se ukazuje známá skutečnost, že nízký rozpočet Schumacherovi velmi svědčí :o). Mimochodem, jen tak pro zajímavost, Tigerland běžel v USA v pouhých pěti kinech a za tři měsíce promítání utržil 139 tisíc dolarů. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Kniha D. Trumba vyšla i v Československu jako "Johny si vzal pušku" na konci 70. let. Byla dokonce natočena i jako TV inscenace v hlavních rolích s M. Peškem a P. Soukupem. (Robbi)
  • Brožovaná kniha, kterou Bozz čte na začátku filmu je "Johnny Got His Gun" od Doltona Trumbose. Jedná se o protiválečný román o mladíkovi, který v první světové válce přišel o obě ruce, obě nohy, zrak, sluch a řeč. Mimochodem též zfilmován samotným autorem knihy. (Bakllazaan)
  • Colin Farrell za svůj hvězdný výkon získal cenu pro nejlepšího herce od Bostonské společnosti filmových kritiků. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama