Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Thomick 

všechny recenze uživatele

Rebelskej příběh, kterej nehláškuje ani nepronáší moudra a veškerou pozornost věnuje potyčkám mezi vojínama. Ne, to mě nezajímá. Fanaticky roztřepanou kameru, na který jako by si amatér v jednom kuse zkoušel, co že všechno vlastně dokáže, a brutálně neinvenční scénář, co si navíc vůbec netyká s gradací, bohužel v konečnym součtu nepřebíjí ani tradičně skvělej Farrell. Ten sice umí kdekoliv a kdykoliv, jak jsem se milerád přesvědčil, že ale navrch umí vysekat kdejakýho poseru z armády, to už jsem se dozvědět opravdu nemusel. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Filmy o vietnamské válce mám rád, i když tedy mám pocit, že se v nich Amíci zbytečně flagelantsky kopou do vlastních koulí... Žádná armáda není spolek intelektuálů, nicméně ta jejich pořád patří k tomu lepšímu - a ve srovnání s VC nebo NVA rozhodně byli ti slušnější. Tigerland je film o výcvikovém táboře, kde z frajírka Bozze vyklube přirozený lídr a dobrák se skvělým protivojenským / protiválečným srdcem. Kdyby to nehrál Farrell, bylo by to dost neživotné, takhle mi to přišlo jakž takž na hranici a místama i docela zábavné. Nicméně k Vietnamu bych spíš doporučil Full Metal Jacket (a fakt mi leze na nervy, jak to někdo přeložil jako "Olověná vesta"... znamená to "celoplášťový náboj"). ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Počátek filmu nejlépe vystihuje část písně Daniela Landy - "problémovej pa*chant, furt by si jen hrál, učit se mu nechtělo, už ve školce se rval,...". Snímek se ale od samého začátku profiluje jako antimilitaristický počin poukazující na nesmyslnost válčení, strach vojáků z nástupu do války, fanatismus v armádě a její destruktivní vliv na osobnost některých jedinců. Příběh je poměrně poutavý, místy napínavý nebo naopak odlehčený nějakým vtipem. Colin Farrell v hlavní roli opravdu předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů a díky němu je film vskutku výbornou záležitostí. K dokonalosti toho příliš nechybí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Colin Farrell. Pro tohoto irskýho týpka mám prostě slabost. Slovo "přehrávat" je u něj neznámým pojmem, je naprosto přirozený a uvěřitelný, jakoby se pohybovat před kamerou byl naprostý "piece of cake". Svým výkonem hodně zvednul kvalitu Schumacherova snímku, ale ten sám o sobě má i jiné přednosti. Především kvalitní příběh o nepodajném rebelantovi, který "nepotřebuje tu zasranou armádu a tu zasranou válku" a který se vyzná ve všelijakých nařízeních a právnických kličkách v zákoně, které umožňují při správném použití vyjebat s vojnou. Sice bych v závěru uvítal, kdyby z Farrellovy osoby při jednom zlomovém okamžiku scenárista neudělal úplného Mirka Dušína, což by z něho učinilo ještě životnější postavu, ale jinak bez námitek. Celý film se vine především v konverzační rovině se skvěle napsanými dialogy, kdo by čekal nějaké bojové scény, nedočká se. Předností je i syrové, místama jakoby dokumentaristické pojetí snímku, podpořené zajímavě roztřesenou kamerou a ruku v ruce s obrazovou střídmostí se ukazuje známá skutečnost, že nízký rozpočet Schumacherovi velmi svědčí :o). Mimochodem, jen tak pro zajímavost, Tigerland běžel v USA v pouhých pěti kinech a za tři měsíce promítání utržil 139 tisíc dolarů. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je to naozaj veľmi autentický film, má silu ducha a danej doby. Je uveriteľný so zaujímavým dejom a ako príbeh z vietnamskej vojny je dosť dobrý a má aj posolstvo. Colin Farrell nepatrí medzi mojich obľúbencov, tu však hraje podľa mňa jednu zo svojich životných rolí, na toto sa veľmi dobre hodí, dokonca viac ako na policajta mu podľa mňa sedí úloha vojaka. Tábor tygrov je pre mňa taký polodrsný film, splnil očakávania, ale na mimoriadne dobré hodnotenie to nespĺňa výnimočnosť a nejaké extra dejové body. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Pro dosažení větší autenticity se režisér Schumacher rozhodl natáčet na 16mm film místo pro Hollywood typičtějšího 35mm. Snímek díky tomu také částečně působí, jakoby byl skutečně natočen v 70. letech, do kterých je situován jeho děj. (Teabag)
  • Brožovaná kniha, kterou Bozz čte na začátku filmu je "Johnny Got His Gun" od Doltona Trumbose. Jedná se o protiválečný román o mladíkovi, který v první světové válce přišel o obě ruce, obě nohy, zrak, sluch a řeč. Mimochodem též zfilmován samotným autorem knihy. (Bakllazaan)
  • Slovo "fuck" je ve filmu vysloveno dvěstě sedmdesát šestkrát. (Bakllazaan)

Reklama

Reklama