Reklama

Reklama

Tajuplný ostrov

(seriál)

Epizody(6)

Nebezpečné dobrodružství trosečníků na neobydleném ostrově v Tichém oceánu. V průběhu války severu proti jihu v r. 1865 uprchne z obklíčeného města Richmondu pětičlenná skupinka uvězněných seveřanských mužů. Vede ji vědec a major Grantovy armády Cyrus Smith, kterého doprovází jeho černošský sluha Nab, novinář Gedeon Spilet, námořník Pencroff, patnáctiletý sirotek Herbert Brown a pes Top. Uprchlíci se zmocní balónu jižanské armády a odstartují, pak se však rozpoutá vichřice a ta neřiditelný balón spolu s pasažéry zanáší nad širý divoký běsnící oceán, balon klesá a oni spadnou na pobřeží neznámé pevniny nebo ostrova? Začíná pro ně nebezpečné dobrodružství, při němž budou muset vynaložit veškerý svůj um, aby přežili. Podaří se jim to? (TV Barrandov)

(více)

Recenze (79)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z tohoto seriálového Tajuplného ostrova nedýchalo tolik dobdružství, neznáma a tajemství jako z knížky. Tu jsem tajně znovu a znovu četl pod lavicí, protože mě bylo úplně jedno jak se množí berušky, netoužil jsem řešit rovnici o jedné neznámé a už vůbec mě nezajímalo co se stane když se sloučí kyselina sýrová s kyselinou nesýrovou. Měl jsem svůj svět, svět patnáctiletého kapitána, co sní o cestě kolem světa za 80 dní, letí pět neděl v baloně a s dětmi kapitána Granta tráví dva roky prázdnin na tajuplném ostrově a nakonec zamíří s kapitánem Nemem 20 tisíc mil pod moře abych společně naplánovali Cestu na měsíc. Ono je to vlastně jedno, zda je to seriál, film nebo knížka, protože romány a příběhy od pana Julea Verna nemám uložený jen tak někde na poličce v knihovně, mám je totiž navždy uložený ve svým srdci. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pokud mi paměť slouží, tak tenhle seriál byl v době jeho vysílání v TV jeden z nejlepších a nejúspěšnějších. Film, který z něj pak byl pro kina sestříhán, už nedosahoval zdaleka jeho kvalit. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V útlém mládí jsem vernův Tajuplný ostrov miloval. Jako dítěti, které příliš nevynikalo ve sportech, mi imponoval Cyrus Smith, který ne hrubou silou, ale svými znalostmi a rozumem vtiskává ostrovu svou vůli. Je živým ztělesním tvrzení, že vědění je moc. V jeho případě moc laskavá a dobrá. Z ničeho dokázal vybudovat "civilizaci". A ta může dospět až do technických výšin (hlubin :) ), ve kterých se vznáší kapitán Nemo. Právě tento prvek mi na knihách francouzského vizionáře učaroval a právě tento prvek, třebaže zcela rozhodně nemizí, ustupuje v seriálu lehce do pozadí. Na úkor techniky se posouvá více k běžným robinsonádám. Na úkor páry, nitroglycerinu a sklárny kolonizátorů je více pozornosti věnováno až mimozemským technologiím Nema. Ty jsou ovšem reprezentovány mimořádně nevkusnými předměty, kterým vévodí Nemův upjatý "kožený" obleček a zlatá přilba. Přesto všechno se však část ducha Tajuplného ostrova do seriálu dostala. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Seriál zhlédnut celý. Jako jeden z mála (jak si tak čtu komentáře pode mnou) tento seriál nebudu hodnotit podle míry nostalgie, protože na tomto jsem nevyrůstal a viděl jsem jej až teď, celých 37 let poté, co byl tento seriál natočen. A co můžu s potěšením říct, je hlavně fakt, že Tajuplný ostrov má vzestupnou tendenci. První díl mě opravdu nebavil, druhý byl nevýrazný… ale pak se něco zlomilo a já jsem to prostě nevydržel a v jednom dni jsem si pustil všechny další díly pěkně za sebou. A jsem rád, že jsem tomuto povedenému dílku dal tu možnost a nehodnotil jsem ho po dvou prvních dílech, protože to by se mé hodnocení pohybovalo okolo dvou hvězd. Příběh se totiž začal parádně rozvíjet, k postavám jsem si vybudoval nějaký vztah a pak už to šlo ráz na ráz. Sice mě trošku zaskočil fakt, že i když je to postavené na charakteru kapitána Nema, tak jeho představitel je na obrazovce cca. hodinu čistého času, ale pak jsem si uvědomil, že tenkrát byl Omar Sharif asi velká hvězda, takže si to mohli dovolit. Nicméně co mě opravdu nezklamalo a co si budu ještě dlouho pamatovat, byla ta krásná a skvělá hudba. O kostýmech či efektech raději pomlčím, protože to už tenkrát muselo vyvolávat spíše úsměv na rtech než úžas a dodám, že srovnání se Ztracenými není tak úplně od věci (samozřejmě to myslím tak, že si tvůrci Ztracených pár věcí vypůjčili z tohoto seriálu). Hlavně díky poslední epizodě můžu dát čisté čtyři hvězdy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Natočit seriál podle jedné z nejkultovnějších a nejznámějších knih dobrodružně-vědecko-fantastického žánru, není snadné, ale Francouzi se s tím vypořádali slušně. Knihu znám takřka zpaměti, takže největším zklamáním pro mne byly pasáže, kde se seriál od předlohy nejvíce liší, kde filmaři popustili uzdu vlastní fantazii a neřídili se vynikající invencí literárního génia Julese Vernea. Odpustil jsem jim, že kapitán Nemo v seriálu vystupuje od samého začátku a není veškeré záhadné dění na Lincolnově ostrově zahaleno takovým tajemstvím, jako v knize. Omar Sharif postavu kapitána Nautilu ztvárnil perfektně, tudíž se alespoň máme nač koukat. Musíme však prominout věk této postavy, protože zatímco v knize jde o umírajícího, starého muže, zde je v plné síle. Řada vynikajících knižních pasáží musela být vynechána, což je jasné, ale škoda, že epizoda kolem zranění Herberta a zázračného zjevení léku, tu není. Záporem pro mne bylo také prostředí seriálového ostrova, který rozhodně nepůsobí tak idylicky, jako je tomu ve Verneově díle. Obecně lze říct, že seriál kombinuje i prky z jiných Verneových knih, což ve finále není na škodu. Vměstnat do 6 dílů tak velký román, jakým Tajuplný ostrov je, není snadné, tudíž je potřeba být k případným nedostatkům shovívavý. Při závěrečné sumarizaci kladů a záporů musíme do první skupiny zařadit také skvělý český dabing, doprovodné původní ilustrace, skvělou hudbu a příjemnou atmosféru, která skrze tento seriál umí k divákovi prostoupit. Závěrem bych si dovolil vyslovit přání, aby Verneův Tajuplný ostrov byl ještě někdy v budoucnu zpracován, nejlépe jako seriál, kdy by se co nejvěrněji držel knihy a naservíroval nám podívanou ve stylu Lost, kdy není nouze o napětí, atmosféru a tajemství (otázka je, zda lze něco podobného natočit v souvislosti s natolik známou předlohou). Velmi slušné 4*. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádkově a vědeckofantasticky koncipovanou verneovku jsem jako děcko fakticky müloval! Omar Sharif jako kapitán Nemo legendární! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dokonalá hudba k filmu je taková, která hned u úvodních titulků i bez obrazu naláká diváka k dokonalému zážitku. U tohoto seriálu navíc nechybí nádherné záběry sopečného ostrova, Verneovka je námětem téměř vždy dokonalým. Přidejte výborný dabing (Cupák, Sejk, Brousek, Zíma, Zahajský) a zábava na šest x 50 minut zaručena. Verneovek jsem přečetl několik, tahle k nim nepatřila. V devadesátých letech jsem pak ještě v televizi viděl novější seriálové zpracování tohoto námětu. Absenci sopečného popela po výbuchu tvůrcům rádi odpustíme. Omar byl geniálním archetypem a i kdyby nemluvil, jeho oči mluvily za něj. U mě chybí nostalgie, převládá ale nadšení (souhlasím s kolegou viperbladem, postupně to gradovalo a poslední díly nutno vidět bez časového odstupu). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Legendárny seriál podľa Julesa Verneho mal 6 častí, bol natočený v koprodukcii v roku 1973 a hviezdou bol Omar Sharif v úlohe kapitána Nema. Tvorcovia zostrihali aj verziu pre kiná pod rovnakým názvom. V našej televízii bežal v roku 1975 a dodnes mi hraje v ušiach nádherná úvodná hudba. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 30.12.1975 + SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 9.4.1977, réžia českého znenia (ČST Praha) = BLANKA NOVÁKOVÁ (7.2.2009) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jen poznámku k dialogům a rekvizitám trosečníků. Dialogy, zvláště u vedlejších rolí poněkud nepromyšlené (především úsměvná mluva pirátů a jejich velitele na konci seriálu). Rekvizity - zbraně s krátkou hlavní schopné opakovaných výstřelů bezprostředně po sobě podle mého nepatří do období poloviny 19. století, dále obrovské množství lan, kterými trosečníci svazovali kde co (kde je tak náhle vzali?), obrovské množství nábojů do střelných zbraní (to si všechny dokázali vyrobit?) atd. atd.... - že by vše dodala vyplavená bedna? Jistě, technické vybavení kapitána Nema bylo nadčasové, ale součastníci by měli používat věci dobové. V tomto ohledu nás scénář vede "pěkně za nos". Buďme ale schovívaví a s nostalgií a přivřeným okem sledujme seriál, kterému Omar Sharif dodává jako vždy zvláštní charisma. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Nádherný seriál v klasickém podání charismatického OMARA SHARIFA. Má logicky nějaké technické chyby, ale to se musí s velkým srdcem a nadhledem přehlédnout a prominout. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Až se divím, že po zhlédnutí tohoto seriálu nemohu přidělit tolik bodů jako ti, se kterými se v hodnocení obyčejně shoduji. Zajímavé, napínavé a léty prověřené téma je v tomto seriálu zfilmováno příliš zdlouhavě. V díle je přemnoho zcela zbytečných záběrů. Děj se příšerně vleče tam, kde by neměl. Naproti tomu jsou jinde až překvapivé dějové skoky. Ve filmu jsem objevil i několik drobných až závažných nedostatků. Za všechny uvedu jeden: jen totální neznalec by si mohl nevšimnout, že kapitán Nemo udává rychlost v uzlech za hodinu. Přičemž každý žák základní školy, který dával při vyučování pozor, ví, že rychlost 1 uzlu je definována jako 1 námořní míle za 1 hodinu = 1,852 km/h. Hovořit proto o rychlosti v uzlech za hodinu je tedy stejný nesmysl, jako říkat, že rychlost je x km/h/h (kilometrů za hodinu za hodinu). Bohužel neumím francouzsky, abych zjistil, jestli je táž chyba už v originále nebo je jen chybou překladu potažmo dabingu. Ovšem kdo nemá jinou možnost jak strávit zhruba 6 hodin, tomu zhlédnutí seriálu jistě vadit nebude. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vernovu kletbu na tebe, režisére Bardeme! 1) Je obtížné zfilmovat díla založená na čtenářově fantasii - každý si věci představuje jinak. Je obzvlášť obtížné zfilmovat po generace chronicky známá díla, která mají své vlastní charisma. Navíc film si žádá hodně akce a málo úvah o tom, jaký je Cyrus Smith technický pašák._____ 2) Primitivismus námořníka Bancrofta (scéna s Nemem v ponorce), dialogy pirátů, zpracování Ayrtonova přerodu a další momenty svědčí o jakémsi scénáristickém pominutí smyslů. Chápu, že seriál vzhledem k cílovému publiku neřeší vulgární mluvu nebo (přirozenou) sexuální frustraci šesti osamělých chlapů, ale zdětinštění některých pasáží oproti knižní předloze je výrazné a pro mě velmi nepříjemné._____ 3) A to nemluvím o surreálně parodickém pojetí kapitána Nema v motorkářských koženáčích či vrhačích blesků, které si autoři zřejmě vypůjčili z Teletubbies (omlouvám se za anachronismus)._____ 4) Obrovské kouzlo knihy je pryč navzdory skvělé hudbě Ganniho Ferria, která ovšem příval ostatního nevkusu nedokáže přebít._____ 5) Obdivuji paměť některých komentátorů, kteří podle vlastních slov viděli seriál před mnoha roky a stále si přesně vybavují, jaký byl skvělý. Kdyby se před psaním recenze podívali znovu, možná by dost na nadšení ubrali. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Seriál na motivy známé knihy J. Verna. místy se to docela dost drží předlohy ,ale pak to poměrně hodně uhne jinam. Třeba je tady kapitán Nemo jako poměrně mladý muž o proti knížce a hlavně má tam hodně pomocníků kdež to knižně byl starý a sám. Hodně mě tam zarazila hádka mezi Pencroftem a Nabem kdy mu nadává do negrů a že kvůli nim je válka. Tohle xnefobní vystoupení mě dost štvalo knižně žádná podobná roztržka není. Přesto seriál patří k těm pěkným. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neovplyvnený nostalgiou, ani som nečítal knižku tohto skvelého spisovateľa...musím povedať, že ma seriál nenadchol. Obsahuje veľa technických i iných nepresností, hluché dejové pasáže, náhle skoky v deji bez akéhokoľvek vysvetlenia, miestami nejapné dialógy, skrátka slabší scenár i réžia. A tá "super" titulná pieseň, ktorá je tak všetkými ospevovaná, nie je síce zlá, ale počúvať ju pri uvodných titulkách, pri záverečných titulkách a v každom jednom dieli aspoň 5-6 krát, skrátka riadne sa mi zhnusila. Inak, ostatná filmová hudba v seriáli absentuje, a na nudné pasáže by jej teda trebalo ako soli, takisto vyšperkovat pár akčných scén, ktoré sa sem-tam vyskytnú. Kvitujem pokus o dobrodružnost (čo sa aj celkom darilo) a pokus o sci-fi (Nemo a Nautilus, ale to už pokrivkáva), zato pokus o tajomno v dnešnej dobe absolútne prepadá. P.S.: Po druhom zhliadnutí zvyšujem hodnotenie. Zmienené negatíva síce ostali, ale kompenzuje to celková dobrodružnosť, dobrá atmosféra a tiež podarené intro/outro seriálu, ktorého obrázky pravdepodobne pochádzajú z ilustrácií prvých verneových knižiek. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně pomalé vyprávění, sázející na napětí, podporované ♫ silnou ústřední melodií v kombinaci vokálů a smyčců (neobyčejně rozsáhlá partitura hudby k 1.dílu přitom ukazuje, jak její provedení kvalitou výrazně zaostává i za dobovým standardem). Tajuplný ostrov je jednou z těch Verneovek, které jsem nečetl, ale právě tenhle seriál, jenž k příběhu přidává originální (z dnešní pohledu minimalistickou, ale v duchu klasických rytin) technologicko-výtvarnou stránku, mi ve své době vytvořil tajuplný ostrovní svět a i dnes mě u obrazovky udrží. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Modrý ostrov, v hlubinách oceánu * Modrý ostrov, pod sluncem tak velkým* Ztracený v moři Jako bod jako slza* Daleko od zimy a času* Modrý ostrov, uvidíte to brzy* modrý ostrov, mezi nebem a vodou * Za světem V úkrytu lidí * Nakonec ho najdete před sebou Modrý ostrov, * ztracený ve vesmíru* Modrý ostrov, ve světě vzhůru nohama* To nám nemůžeme vzít* Cestu už znám* jako modrý ostrov ... modrý ostrov* L'Île mystérieuse (Bonus - Interview d'Omar Sharif) ()

Reklama

Reklama